به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ کله جوش حاوی کلسیم و فسفر بالاست؛ طبع این غذا گرم بوده، بنابراین برای افرادی که مزاج (طبع) بلغم (سرد و تر) دارند، بسیار مناسب است.
برای بررسی خواص کله جوش و اینکه مصرف آن برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت و گو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره مهمترین ترکیبات موجود در کله جوش اظهار کرد: این غذا حاوی کلسیم، چربی، نمک، پروتئین، کربوهیدرات، فسفر و ویتامین B۳ (نیاسین) است.
وی درباره انرژی موجود در هر صد گرم کشک بیان کرد: ماده اصلی تشکیل دهنده کله جوش، کشک است، پس استفاده کردن از کشک مرغوب بسیار اهمیت دارد؛ در هر صد گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کالری انرژی موجود است، بنابراین این ماده یکی از بهترین تأمین کنندههای انرژی مورد نیاز بدن محسوب میشود.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: کلسیم برای جذب در بدن نیاز به پروتئین و ویتامین D دارد، به همین علت در تهیه کله جوش باید از گردو و پسته استفاده شود؛ افراد پس از مصرف این غذا باید چند عدد خرما میل کنند تا ویتامین D مورد نیاز از این طریق جذب شود.
عظمایی درباره مهمترین خواص کله جوش گفت: کله جوش نقش موثری در درمان پوکی استخوان و جلوگیری از ابتلا به این بیماری دارد؛ کشک حاوی مقداری نمک است بنابراین مبتلایان به فشار خون هنگام مصرف این غذا نباید به آن نمک اضافه کنند.
وی تاکید کرد: افراد باید در تهیه، نگه داری و مصرف کشک دقت و از استفاده کردن از کشکهای مانده، رطوب گرفته و بی کیفیت پرهیز کنند، زیرا مصرف این کشکها موجب مسمویت میشود.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی تصریح کرد: نام دیگر کله جوش، کال جوش است به این معنا که کشک موجود در این غذا نباید زیاد جوشانده شود.
کشک مرغوب و خشک شده ۲۵۰ گرم
مغز گردو ۱۰۰ گرم
سیر یک حبه
مغز پسته ۵۰ گرم
پیاز خرد شده یک عدد
نعناع یا پونه خشک شده یک قاشق غذاخوری
آب چهار لیوان
روغن زیتون نصف استکان
زردچوبه به مقدار لازم
گوشت چرخ کرده گوسفندی (در صورت دلخواه) ۳۰۰ گرم
- برای تهیه کله جوش باید نخست پیازها را خُرد کنید؛ سپس آنها را با روغن زیتون در حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی رنگ شود.
- اشخاصی که تمایل دارند این غذا را همراه با گوشت میل کنند، در این مرحله باید گوشت چرخ کرده گوسفندی را به پیازها اضافه کنند و آنها را به شکل گرد درآورده، بگذارند به خوبی بپزند.
- مغز گردو و پسته را به پیاز داغ اضافه کنید و آنها را کمی تفت دهید تا نرم شوند.
- قابلمه را روی اجاق گاز گذاشته و آب را درون آن بریزید، سپس زردچوبه را به آب اضافه و صبر کنید تا به جوش بیاید.
- پیاز داغ، مغز گردو و پسته تفت داده شده را به مواد درون قابلمه بیفزایید، سپس کشک را اضافه و صبر کنید تا یک قُل بزند.
- نعناع یا پونه خشک شده را روی کله جوش بریزید و آن را میل کنید.
- این غذا بهتر است با نان سنگک مصرف شود.
انتهای پیام/
تو کال جوش برنج هم میشه اضافه کرد.
پس میشه بدون ریختن برنج ، مصرف کرد ؟
آخه تو مطلبتون ننوشته اید میشه بدون برنج استفاده کرد ، یا نه ؟!