به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، این روزها بوی خوش شیرینی های سنتی و محلی مازندران از خانه های بانوان روستایی به مشام می رسد، شیرینی هایی که با آن سفره های عید را می آرایند و از مهمانان نوروزی پذیرایی می کنند.
خانم قاسمی یکی از بانوان روستای سوته ساری است که در مناسبت های مختلف از جمله عید نوروز آشپزخانه خانه خود انواع شیرینی های محلی را درست می کند.
خانم قاسمی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، می گوید: همه ساله انواع شیرینی سنتی ویژه عید مانند پشت زیک ، آغوزنون ، رشته به رشته ، آب دندون ، آغوز حلوا ، بهاردونه و کماج را به کمک بعضی از بانوان روستا درست می کنیم.
وی افزود: بخشی از این شیرینی ها زینت بخش سفره های ما و بخشی از آن نیز برای فروش عرضه می کنیم.
قاسمی گفت: به دلیل نداشتن افزودنی تا ۲ ماه بعد از عید هم این شیرینی ها ماندگاری دارد و طعم خود را از دست نمی دهد.
معصومی خانم دیگری است که این روزها در حال پخت شیرینی های اصیل مازندرانی است و می گوید: پخت شیرینی های محلی مازندران از گذشته ها بوده و مادربزرگ های ما هم این شیرینی ها را درست می کردند.
وی با بیان اینکه این شیرینی های علاوه بر تازه بودن، دارای مواد مغذی مانند گردو و کنجد هستند، افزود: شیرینی های محلی مازندران به دلیل مواد طبیعی مانند گردو، کنجد، آرد گندم، روغن، تخم مرغ محلی و اضافه نکردن افزودنی و نگهدارنده دارای کیفیت و ماندگاری بالا است.
معصومی گفت: در ایام عید ۱۰۰ کیلوگرم انواع شیرینی محلی برای فروش پخت می شود و با پخت این شیرینی ها برای ۵ نفر اشتغالزایی شده است.
طوبی اوصانلو مسئول واحد مردم شناسی و میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، با بیان اینکه در مازندران حدود ۱۲ نوع نان و شیرینی سنتی پخته می شود، گفت: اکنون پرونده شیرینی و نان سنتی مازندران به عنوان اثر معنوی تشکیل و برای ثبت در فهرست آثار ملی به سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ارسال شد.
وی افزود: در صورت تولید انبوه و برند سازی شیرینی های محلی، ظرفیت مناسبی برای ایجاد اشتغال و رونق گردشگری در مازندران ایجاد می شود.
حسینی رئیس اتحادیه قنادان شهرستان ساری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: سالانه ۵۰۰ هزار کیلو گرم انواع شیرینی سنتی به روش صنعتی در قنادی های مازندران پخت می شود.
وی افزود: در صورت پخت این نوع شیرینی ها در خارج از قنادی ها و تهیه آن به صورت خانگی حتما با دارای برچسب، کد بهداشتی و تاریخ تولید و انقضا باشد.
شیرینی های سنتی در کارگاه های قنادی هر کیلوگرم حدود ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان در بازار به فروش می رسد و اکنون هزار شرینی فروشی و ۵۰۰ واحد تولیدی در مازندران شیرینی سنتی عرضه می کنند.
شیرینی های سنتی در قنادی های مازندران فقط با داشتن پروانه کسب و ، مکان مورد تایید بهداشت عرضه و به فروش می رسد.
پشت زیک نوعی سوهان کنجدی و یکی از شیرینی های بسیار خوشمزه مازندرانی است، نام این شیرینی بر گرفته از پرنده ای به نام زیک است که بال هایی مشابه این شیرینی دارد.
محتویات اصلی این شیرینی شکر و کنجد است و برای تهیه آن، کنجد را شسته و تفت می دهند، سپس شکر را در ظرفی ریخته و روی شعله ملایم می گذارند تا آب شود و رنگی قهوه ای به خود بگیرد و بعد از آن کنجد را اضافه می کنند.
در نهایت مواد به دست آمده را درون یک سینی می ریزند، آن را پهن می کنند و چند دقیقه بعد با چاقو برش می زنند.
برنجک یا بهاردانه نوعی شیرینی با بافت ترد و عسلی است که اغلب مازندرانی ها آن را برای سرو در مهمانی ها، شب یلدا و بیشتر در فصول سرد تهیه می کنند.
ماده اصلی و اولیه در تهیه این نوع شیرینی، برنج است که نوع اصیل و مرغوب آن توصیه می شود و در زمان های قبل از برنجک به همراه نون پنجره ای، آب دندون و چندین شیرینی سنتی دیگر برای مراسم های عروسی و پا تختی استفاده می کردند.
در تهیه شیرینی برنجک، برنج، شکر، آب، آبلیمو و روغن به کار می برند، اما طبق دستورهای پخت دیگری اگر از عسل به جای شکر استفاده کنید، علاوه بر اینکه خاصیت غذایی آن بالاتر می رود، طعم لذیذ تری هم به خود می گیرد.
کماج یکی از شیرینی ها و سوغاتی های خوشمزه همدانی است که در مازندران هم با روشی نسبتا متفاوت پخت می شود.
علاوه بر همدان و مازندران، در برخی از دیگر نقاط ایران هم می توان شیوه های پخت متفاوت این نوع شیرینی را یافت.
در تهیه کماج مازندرانی از موادی مانند آرد برنج، تخم مرغ، شکر، زردچوبه، زعفران، شیر، وانیل و گلاب و در دستور سنتی گاهی از آرد گندم و زیره هم استفاده می کنند.
شیرینی کماج را معمولا درمهمانی ها به همراه چای مصرف می کنند.
نان ییلاقی یا نان کوهی یکی از شرینی های سنتی مردم روستاهای است که گاهی همراه با شکر و گاهی هم بدون شکر پخت می شود.
نان ییلاقی طعمی مانند شیرمال دارد و اگر دنبال شیرینی سنتی و خوشمزه ای برای سفره افطار یه تغذیه ای مناسب برای مدرسه فرزندانتان هستید، نان کوهی انتخاب مناسبی است.
بافت نرم و لطیف این شیرینی باعث می شود تا میل کردن آن بسیار راحت و برای هر سنی مناسب باشد.
مواد اولیه این نوع شیرنی شامل آرد، تخم مرغ، خمیرمایه، شکر، ماست یا شیر، روغن یا کره، آب و نمک می شود.
از آنجایی که نان کوهی مغز دار است برای تهیه مواد میانی آن از رازیانه، هل، گردو، کنجد، زرده تخم مرغ و شکر استفاده می کنند.
اگر به مازندران سفر کردید و قصد خریدن سوغاتی را دارید، حتما سوغاتی شیرین مازندران که شامل انواع شیرینی سنتی می شود، را هم تهیه کنید.
گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی
انتهای پیام/ م