نیایشگاهی باستانی که در حدود ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد ، با نام امروزی چُغازَنبیل در زمان ایلام (عیلامی‌ها) ساخته شده است.

به گزارش خبرنگارگروه استان هایباشگاه خبرنگاران جواناز اهواز، چغازنبیل بخش به‌جا مانده از شهر دوراونتش در جنوب غربی ایران، در استان خوزستان و در شهرستان باستانی  شوش واقع شده است.

بینه سادات صدر، کارشناس اداره میراث فرهنگی استان در گفتگو با خبرنگار گروه استان هایباشگاه خبرنگاران جواناز اهواز، گفت:  سازه چغازنبیل  در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شوش (شهر باستانی) که اولین اثر تاریخی ایرانی ثبت شده  در فهرست میراث جهانی یونسکو است و از لحاظ بین المللی ارزش خاصی دارد.

میراث تاریخ ایران به جهان را در شوش ببینید

وی افزود: شهر باستانی «ال اونتاش نپيريشا» که بمعنای «شهر اونتاش نپيريشا» می باشد توسط اونتاش نپيريشا، يکی از شاهان ايلامی حدود قرن سيزدهم پيش از ميلاد ايجاد شده است.اونتاش نپيريشا به خاندانی از شاهان ايلامی تعلق داشته که بسبب جد آن ها، ايگی هلکی تحت عنوان ايگی هلکی ها مشهور هستند.

بینه سادات ادامه داد: اونتاش نپيريشا بسبب آثار مكتوب فراوانی كه از خود برجای گذاشته، يكی از معروفترين شاهان ايلامی می باشد. در اين آثار از ايجاد معابد و بناهای مختلفی در «ال اونتاش نپيريشا» و ديگر شهرهای ايلامی توسط اين پادشاه سخن به ميان آمده است.

میراث تاریخ ایران به جهان را در شوش ببینید

عاطفه رشنویی ، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان هایباشگاه خبرنگاران جواناز اهواز،  بیان کرد: نكته جالب توجه اين است كه در دوران های قديمی تر، كاتبان متون را همواره به زبان اَكدی كه زبان رايج در بين النهرين بوده، می نوشتند. اين مسئله در دوران حکومت خاندان ايگی هلکی تحول مهمی پيدا می كند و اكثر متون در اين زمان به زبان بومی اين سرزمين كه ايلامی بوده است، مكتوب شده‌اند.

وی افزود: با توجه به منابع موجود هنوز به درستی نمی توان دوران سلطنت اونتاش نپيريشا را مشخص كرد. عقيده محققين در سال های گذشته بر اين است كه اين پادشاه در نيمه اول از قرن سيزدهم و يا حتی در اواخر قرن چهاردهم پيش از ميلاد يا به عبارت ديگر حدود 1300 سال پيش از ميلاد مسيح می زيسته است.

رشنویی اظهار داشت: فعاليت‌های تاسيساتی اونتاش نپيريشا فقط به شهر جديد او محدود نشده، بلكه وی در شوش و ديگر مراكز ايلامی معابد و بناهای متعددی ايجاد كرده است. آجرنوشته های بسياری از او در رابطه با ايجاد اين بناها در نقاط مختلف خوزستان مانند شوش، چغاگتوند، چغاپهن شرقی و تپه ديلم يافت شده‌اند.

میراث تاریخ ایران به جهان را در شوش ببینید

عاطفه رشنویی اظهار داشت: علاوه بر این غرفه های صنایع دستی و غرفه های ارائه مواد غذایی به بازدید کنندگان در مسیر ورودی محوطه ی چغازنبیل و خارج از عرصه برپا خواهند شد.

میراث تاریخ ایران به جهان را در شوش ببینید

 

این مسئول ادامه داد: همچنین جهت جلوگیری از ترافیک سنگین در ورودی محوطه در هنگام خرید بلیط، امسال مکان بلیط فروشی را جابجا نمودیم.

عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی هفت تپه و چغازنبیل تصریح کرد: پایگاه چغازنبیل متاسفانه بخاطر محدودیت هایی که داشته، از زیر ساخت های اولیه نیز محروم بود، اما امسال با پیگیری های صورت گرفته از جانب سرپرست سایت میراث جهانی هفت تپه و چغازنبیل ، حمایت های صورت گرفته از سوی پایگاه و همچنین مساعدت خیلی خوب شرکت مخابرات شهرستان شوش و استان خوزستان توانستیم یک دستگاه دکل همراه اول در محوطه نصب کنیم که باعث آنتن دهی بیش تر تلفن همراه شود. البته این آنتن به دلیل محدودیت ها بصورت پرتابل و موقت برای نوروز و میهمانان نوروزی نصب شده و قابل جمع آوری است.

میراث تاریخ ایران به جهان را در شوش ببینید

رشنویی بیان داشت: با توجه به این که تاکنون نگاه ما به بازدیدکنندگان در رده های سنی بالاتر بوده ولی در حال حاضر تصمیم گرفته شد تا نگاهمان را به سوی کودکان نیز سوق دهیم و تاریخمان را به آنان بشناسانیم از این رو زیگورات در مقایس کوچکتر با نشان دادن ورودی ها و مسیرهای بالا رفتن از ذیگورات برای کودکان طراحی شده است.

علی عبدالخانی، سرپرست سایت میراث جهانی هفت تپه و چغازنبیل در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،  گفت: در سال جاری و قبل از رسیدن عید نوروز پایگاه تصمیم به ارائه امکانات رفاهی به بازدیدکنندگان گرفت هر چند که این امکانات کم ، محدود و در حد توان سایت بوده است.

وی افزود: از جمله این امکانات ساخت مکان استراحت برای برای بازدیدکنندگان مخصوصا افراد سالمند است که با استفاده از مصالح بوم آورد از قبیل خشت و کاهگل که با محوطه ی تاریخی نیز سنخیت دارند نیمکت هایی را در محوطه و البته با فاصله از معبد تعبیه نمود.

چغازنبیل از تاریخ سرزمین ما به تاریخ جهان به ارث رسیده ، ظاهری آرام دارد اما پر از هیاهوی تاریخ است که برای شنیدن ناگفته هایش باید از نزدیک با آن دیدار کرد.

انتهای پیام/و

نیایشگاهی باستانی در خوزستان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.