به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، مرجان اکبری گفت:عاشقهای کرد (کرمانج) از قدیمیترین، پرشمارترین و تاثیرگذارترین گروه خنیاگران مردمی و محلی خراسان هستند، کار اصلی عاشقان نوازندگی و خوانندگی در مراسم جشنهای خانوادگی همچون عروسی و ختنه سوران و دیگر جشنهای سنتی است و این هنر به عنوان پیشهای موروثی در طول نسلهای مختلف از پدر به پسردست به دست گشته است.
وی افزود:از گذشتههای دور تا کنون، عاشقها نه تنها زینت بخش و شادی بخش مراسم جشن در روستاها و شهرهای کردنشین خراسان بوده اند که در بسیاری از روستاهای ترک زبان و فارس زبان نیز جشنها با حضور عاشقهای کرمانج برگزار می شده است وهمچنان نیز این سنت برپا است.
سرپرست معاونت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت:عاشقها نه تنها بیشترین سازهای موسیقی را می نواختند که بخش بزرگی از آواها و مقامهای موسیقی کردی خراسان نیز به توسط آنان حفظ، آفرینش و انتقال داده شده است.
اکبری افزود : عاشقها دارای طایفه ویژه خود هستند که به آنها طایفه عاشق ها یا تیپرا عاشقان گفته می شود؛ بنابراین طایف های کردهای خراسان دارای جایگاه ویژه خود هستند.
وی گفت: افراد این طایفه بیشتر در چناران، قوچان، خانلق شیروان، روستای سریوان بین بجنورد و آشخانه، روستاهای شاراوه کرد و قاضی سملقان ساکن هستند.
سرپرست معاونت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی افزود: تقسیم بندی خنیاگران در میان کردهای خراسان را شامل بخشی، عاشق، لولوگر، بلیروان لوتی عنوان کرد و ادامه داد: تا دو دهه پیش اجرای مراسم نوروزی در میان کردهای خراسان دو هفته به طول می کشید که در روز ۱۴ فروردین به اوج خود می رسید.
اکبری گفت: اجرای موسیقی و انجام رقصهای گروهی، اجرای کشتی سنتی چوخه همراه با نوای سرنا و دهل، اجرای نمایش های سنتی توره برای خنداندن و سرگرم کردن مردم و مراسم میرنوروزی، همگی به یمن و برکت حضور پُررنگ عاشق ها برگزار می شد.
انتهای پیام//ا.س