بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان یکی از آثار تاریخی دامغان در استان سمنان است که هم از لحاظ تاریخی و هم از لحاظ معماری اهمیت خاصی دارد.

به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ،آثار تاریخی از جمله مواردی است که فرهنگ و هویت یک کشور،شخصیت یک کشور و در کل چهره ی آن جامعه را تشکیل میدهد.

بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان آرامگاه ابی جعفر محمد بن ابراهیم، پدر یکی از فرمانروایان حکومت آل زیار در ناحیه‌ی قومس (سمنان و دامغان کنونی) به نام بختیار ملقب به ابوحرب است و با توجه به یکی از کتیبه‌های موجود در این قصر (ساختمان‌های دارای گنبد را در آن زمان قصر می‌نامیدند.

بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان شگفتی معماری در استان سمنان + تصاویر

معصومه داودیان رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری دامغان در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ، گفت: بقعه ی پیر علمدار دامغان، برجی را در خود جای داده است که به جهت معماری، ویژگی‌های بارزی داشته و از همین رو مورد توجه محققان این عرصه قرار گرفته است. این برج از سری برج‌های مدور آجری کم‌خیز، دارای گنبد مخروطی پیازی است که نزدیک به پنجاه عدد از این نوع برج‌ها در ایران زمین موجود است. برج پیر علمدار از جهت قدمت بعد از برج گنبد قابوس گرگان (ساخته شده به سال ۳۹۷ هجری قمری) دومین برج کهن ایران است.

بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان شگفتی معماری در استان سمنان + تصاویر

وی افزود : بر اساس کتیبه‌های موجود با خط کوفی، این برج در سال‌های 417 تا 420 هجری قمری به دستور ابوحرب بختیاربن‌محمد، حاکم ایالت قومس ساخته‌شده است. برج پیر علمدار که در محله خوریا در مجاورت مسجد جامع شهر دامغان واقع‌شده، در سال 1310 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این اثر که یکی از نمونه‌های ارزشمند معماری قرن چهارم است، در مدت دو ماه و با صرف 350 میلیون ریال اعتبار در طی سال جاری بازسازی و مرمت شد.

مجید رمضانیان،کارشناس میراث فرهنگی شهرستان دامغان در گفتگو با  خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ،گفت:  آرامگاه پیر علمدار ازجمله بنا‌های تاریخی شهر دامغان است که به برج معروف شده و یکی از بهترین نمونه‌های معماری آرامگاهی است. چشمگیرترین بخش آرامگاه را روی نوار حاشیه قوس سردر، خواهید دید؛ یعنی کتیبه‌هایی تزئینی که روی آن‌ها بقایای نوشته‌هایی با گچ‌بری زیبا قابل‌تشخیص هستند. اگر اهل گشت‌وگذار در جاذبه‌های تاریخی و بازدید از بناهای کهن هستید، برج پیر علمدار دامغان تجربه‌ی خوبی برای شما خواهد بود.

بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان شگفتی معماری در استان سمنان + تصاویر

 رمضانیان تصریح کرد:یکی دیگر از جلوه‌های معماری زیبا و کهن ایرانی در این مجموعه، ورودی آرامگاه است که به صورت قاب مستطیل‌ شکل طراحی شده است و این ورودی شامل سردر و تزییناتش چون حواشی، کتیبه و گچ‌بری‌های متناسب و ستون‌های پیل‌پا مانند می‌شود.

گفتنی است ، بقعه‌ی پیر علمدار دامغان در پانزدهم دی ماه سال ۱۳۱۰ شمسی به شماره‌ی ثبت ۷۹ در بین آثار ملی ایران ثبت شد.

بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان شگفتی معماری در استان سمنان + تصاویر

 

گزارش از رقیه سیف الهی

انتهای پیام / ب

بقعه‌ ی پیر علمدار دامغان کجاست

برچسب ها: میراث فرهنگی ، نوروز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.