به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، هر ساله با فرا رسیدن عید نوروز سفرها و گردشگری ها در شهرها و روستاهای مختلف کشور آغاز می شود اما امسال شیوع ویروس کرونا امکان سفر را از گرفت و مردم را خانه نشین کرد.
ما سفر را تنها به این عنوان می شناسیم که حتما خودمان در مکان های گردشگری حضور داشته باشیم اما شاید بد نباشد امسال برای نخستین بار به شکلی دیگر راهی سفر شویم .
اصفهان سومین شهر پهناور ایران است که در مرکز کشور قرار دارد.جمعیت این شهر حدود ۲ میلیون نفر است و سومین شهر پرجمعیت ایران بهشمار میرود.
مردم در این شهر باستانی به زبان فارسی و لهجهی اصفهانی سخن میگویند.
عبارت معروف «اصفهان، نصف جهان» بهخوبی نشان میدهد که مکانهای دیدنی و تفریحی در این شهر آنقدر فراوان است که در تمام طول سال گردشگران داخلی و بینالمللی را به سوی خود میکشاند.
میدان نقش جهان اصفهان یا همان میدان امام اصفهان از زیباترین میدانهای تاریخی دوره صفوی است که از سالها قبل در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. این میدان زیبا در قلب شهر اصفهان قرار دارد.
مسجد شیخ لطفالله، از شاهکارهای دوران صفوی است که در شهر زیبای اصفهان واقع شده، به دستور شاه عباس اول و به دست معمار زبردست محمدرضا اصفهانی ساخته شده است.
از آنجایی که این مسجد نه دارای مناره و نه شبستان ورودی (حیاط) است و همچنین ورودی آن که با پله شروع میشود، کمی غیرطبیعی است.
مسجد شاه که به نامهای مسجد جامع، مسجد سلطانی و مسجد امام نیز شهرت دارد، یکی از مساجد میدان نقش جهان در اصفهان است که متعلق به دوران صفوی است و از بناهای مهم معماری پس از اسلام ایران بهشمارمیرود یکی از ویژگیهای این مسجد ارتفاع گنبد بینظیر این بنا و نوع معماری بنا با چرخشی به سمت قبله صورت گرفته و این چرخش در بخش ورودی مسجد حل شده است
عالی قاپو یکی از مهمترین شاهکارهای معماری دوره صفوی است. علاوه بر معماری باشکوه و بینظیر مینیاتورهای زیبای رضا عباسی در کنار گچبریهای طبقه آخر شکوه خاصی به این بنا بخشیده است.
بازار قیصریه بازاری تاریخی در اصفهان است که همانند اغلب بناهای تاریخی این شهر قدمت آن به دوره صفویه باز میگردد. این بازار که با نام بازار سلطانی نیز خوانده میشود، از مهمترین مراکز اقتصادی در اصفهان محسوب میشود.
چهل ستون یکی از زیباترین جاذبههای اصفهان است که از آن به عنوان «مبارکترین بنای دنیا» نیز یاد میشود. این بنا در دوره صفوی در میان باغی بزرگ قرار دارد و به همراه هشت بهشت تنها نمونههای برجای مانده از باغهای احداث شده در برنامههای شهری دوره شاه عباس اول هستند.
هشت بهشت کاخی تاریخی در اصفهان است که قدمت آن به دوره صفویان باز میگردد. این کاخ زیبا در میان باغی بزرگ ساخته شده است و در دورهای «زیباترین کاخ عالم» نام داشت.
کلیسای جامع وانک یا «آمنا پرکیچ» کلیسایی کهن و متعلق به ارامنهی شهر اصفهان است در دوران حکومت شاه عباس دوم احداث شده است. این کلیسا نخستین مکان مذهبی ساخته شده توسط ارامنه، در جلفای اصفهان است.
برای رفتن به این کلیسا میتوانید از خیابان سنگفرش شده جلفا نیز عبورکرده واز فضای شهری بسیار زیبای این منطقه نیز بازدید کنید.
خانه امین برخلاف اغلب آثار تاریخی اصفهان که منسوب به دوره صفویه هستند، به دوره قاجار تعلق دارد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
میدان عتیق که با نامهای میدان امام علی و میدان کهنه نیز شناخته میشود در مرکز شهر اصفهان قرار دارد که در پروژه احیای «سبزه میدان» ایجاد شده است.
مسجد جمعه یا مسجد جامع قدیمیترین بنای تاریخی اصفهان است. سيمای فعلی مسجد عمدتا مربوط به اقدامات دوره سلجوقی است، اما تعميرات و الحاقات آن به دوره های بعد به خصوص عصر صفوي مربوط میشود. به طوری که به مسجد جامع اصفهان موزه معماری ایران نیز لقب داده شده است.
مدرسهی چهارباغ اصفهان، که امروزه به نام مدرسهی علمیهی امام صادق (ع) مشهور است از بناهای زیبا و شکوهمند دوران صفوی است. این مدرسه که در گذشته آن را مدرسهی سلطانی و مدرسهی مادر شاه نیز مینامیدند، در زمان سلطنت شاه سلطان حسین، آخرین پادشاه حکومت صفوی ساخته شده است.
آتشگاه اصفهان یا کوه آتشگاه از بناهای تاریخی شهر اصفهان است که به دوران ایران باستان تعلق دارد.
باغ پرندگان اصفهان در کرانه زایندهرود و در انتهای پارک طبیعی ناژوان ساخته شده است. در این مجموعه در حدود ۴۰۰۰ نوع پرنده مختلف در زیر توری نگهداری میشوند.
سیوسهپل یا پل اللهوردی خان پلی است با ۳۳ دهانه که در دوران صفویه بر روی زایندهرود ساخته شده است. این پل یکی از پلهای درجه اول جهان از نظر معماری محسوب میشود.
پل خواجو، یکی دیگر از یادگارهای شاه عباس دوم است که در شرق سی و سه پل بر روی پل زایندهرود ساخته شده است. در وسط این پل ساختمانی چند طبقه مزین به نقاشیهای زیبای دیواری وجود دارد که برای اقامت موقت شاه صفوی و خانواده وی ساخته شده بود.
موزه موسیقی اصفهان اولین موزه موسیقی خصوصی ایران است که به همت دو تن از استادان برجسته موسیقی به منظور نمایش سازهای محلی راهاندازی شده است.
حمام علیقلیآقا (یا علیقلیآغا) توسط فردی به همین نام، از درباریان شاه سلیمان و شاه سلطان حسین، ساخته شده است. سبک معماری این حمام از نوع معماری سبک اصفهان اواخر دوره صفوی است. در حال حاضر، با تغییر کاربری به موزه مردمشناسی تبدیل شده است.
منار جنبان یکی از بناهای تاریخی و شگفتانگیز اصفهان است در دوره ایلخانی و در زمان حکومت اولجایتو ساخته شده است. از شگفتیهای بنا این است که منارهها و بخشهایی از این بنا به هنگام حرکت در داخل آنها تکان میخورند و با وجود تحقیقهای وسیع مهندسان و معماران، دلیل حرکت این منارهها کشف نشده است.
این کلیسا مربوط به دوره صفویه است که جزو آثار ملی ایران قرار دارد. نقاشیهای داخل و نمای خارج بینظیر هستند.
باغ گلهای اصفهان در حاشیه جنوب شرقی میدان بزرگمهر و مجاور رودخانه زاینده رود تأسیس شده که شامل باغ صخره ای، باغ ایرانی، باغ گیاهان دارویی، باغ رز، آب نماها، برکه، آمفی تئاتر روباز، مجموعه پرچین، طرح گل فرشی ایرانی و غیره است. حتی اگر اهل گل و گیاه هم نباشید دیدن این باغ روح شما را جلا میدهد.
کوه صفه که در جنوب شهر اصفهان قرار دارد، یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری در استان به شمار میرود. پارک صفه دارای فضای سبز بسیار زیبا در کنار باغ وحش، سالن بولینگ، تله کابین، چشمهها و غارها در کنار رستورانها و چایخانههای سنتی و مدرن است که همگی آمادهی پذیرایی از مسافران و بازدیدکنندگان این کوه زیبا هستند.
این مکان تفریحی به خصوص در شب بسیار دیدنیاست به خصوص اینکه در بالای کوه تمام شهر زیر پای شما است.
این پارک بسیار زیبا در مسیر زاینده رود قرار دارد و شامل باغ پرندگان، باغ موزه پروانهها، و باغ خزندگان است. قدم زدن در مسیر رود را هرگز از دست ندهید.
اینجا جایی است که پیشنهاد میکنیم هرگز از دست ندهید. این آکواریوم این فرصت را به شما میدهد تا دنیای زیر آب را به همان راحتی که در خشکی قدم برمیدارید و نفس میکشید ببینید.
آکواریوم واقع در پارک ناژوان به وسعت ۴۰۰۰ مترمربع و در عمق ۷ متری زمین قرار دارد. از بخشهای این آکواریوم، آکواریومهای لمسی، تونل آکواروم به طول ۳۵ متر، بخش عکس یادگاری، فروشگاه هدایا و یک کافی شاپ هستند. ۶۵۰۰ موجود زنده در این آکواریوم زندگی میکنند.
گز اصفهان، قدمتی طولانی و چند صد ساله دارد. قرنها پیش، پادشاهان ایرانی، گز را به دیگر پادشاهان دنیا پیشکش میکردند. در واقع قدمت گز به ۴۵۰ سال پیش و به زمان سلطنت صفویان برمیگردد و مهمترین سوغات اصفهان است. این شیرینی لذیذ، از مادهای به نام گز انگبین تهیه میشود.
گز انگبین ریشهی گیاهی به نام بته یا درخت گز است. ارتفاع این درخت کوهستانی حداکثر به دو متر میرسد و بیشتر در مناطق خوش آب و هوای بختیاری و خوانسار در دامنهی کوهها به عمل میآید. در اواخر تابستان محصول این درخت آمادهی برداشت میشود و دانههای براق و زرد رنگی مثل دانهی ارزن از ساقههای این درخت بیرون میزند
جهت برداشت محصول، پوست دباغی شده گوسفند را زیر درختچه پهن میکنند. سپس با چوب سر کجی که به همین منظور تهیه شده و آن را دگنک مینامند، به تنه درخت ضربه میزنند تا دانههای ارزن مانند، از بدنه درخت جدا شده و داخل دباله بریزد. این گزها ناخالص و با برگ و مواد دیگر مخلوط است که برای تمیز کردن آن از غربال آهنی که به همین منظور ساخته شده، استفاده میشود و آن مواد ناخالص را غربال میکنند تا دانههای گز از سوراخهای غربال عبور کرده و مواد اضافی در غربال باقی بماند.
برای تهیه گز مرغوب نیمی از مواد مصرفی، دانههای گز گیاهی و نیمی دیگر شکر و مغز پسته و یا بادام و مواد دیگر استفاده میشود.
گاهی هم بنا به سفارش عدهای، مادهای به نام شیر خشت به گز اضافه میکردند و حتی به جای آب خالص در آن آب هندوانه میریختند. این نوع گز سفارشی و مخصوص بوده که برای پادشاهان و رؤسای ممالک دیگر به عنوان سوغات فرستاده میشده و در بازار یافت نمیشد. اما گز بسیار مرغوب به علت کمبود و گرانی ماده اولیه، کمتر تهیه میشود.
قیمت این ماده بسیار بالا است و به همین دلیل چون قیمت محصول نهایی افزایش مییابد امروزه از گلوکز، گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ، انواع مغزها مثل بادام، فندق، خلال و بیدمشک برای تهیهی گز استفاده میکنند و به جای انگبین، از ترنجبین، شیرخشت، عسل یا انگبین علفی استفاده میشود.
گز را به شکلهای مختلفی بسته بندی و تولید میکنند که این انوع مختلف عبارت است از:
گز لقمهای: پس از درست شدن مواد، گز را با یک دستگاه خاص به قطعات همسان و یکشکل برش میدهند.
گز آردی: گز را به شکل گلولههای در میآورند سپس با دستگاه پرس به اشکال مربع یا دایره و… شکل میدهند. این نوع گز را در بستری از آرد قرار میدهند تا سطح چسبندهی گز با آرد پوشانده شود و ماندگاری بیشتری را برای گز فراهم کند.
گز سکهای: این نوع از گز شبیه گز آردی است اما آن را بعد درست شدن در اندازههای کوچک به شکل سکه در میآورند و بستهبندی میکنند.
گز برشی: پس از آمادهسازی مواد و قبل از بستهبندی، گز را با دستگاههای مخصوص به شکلی برش میدهند که مغز داخل آن مشخص باشد.
گز با لایهی شکلاتی: برای تهیهی این نوع گز، آن را با لایهای از شکلات میپوشانند تا رطوبت آن حفظ شود و زمان ماندگاری آن افزایش یابد. علاوه بر این به دلیل استفاده از پودر کاکائو یا شیر خشک و… طعمی متفاوت نسبت به گز معمولی دارد.
گز انگشت پیچ: گزی بسیار نرم است که مغزی در آن وجود ندارد و به راحتی با قاشق قابل مصرف است. معمولا این نوع گز برای سالخوردگان مناسب است که نمیتوانند گزهای سفت را بجوند.
بعد از گز، یکی از معروفترین شیرینیها و سوغاتی های خوراکی اصفهان، پولکی است. این محصول نه فقط بین گردشگران، بلکه بین اهالی شهر هم بسیار محبوب است. پولکی از خانواده ی آبنبات است و چون ظاهری نازک و شفاف شبیه پولک دارد، به آن پولکی میگویند.
برای تهیهی پولکی از شیرهی اضافهی باقی مانده از فرایند تهیهی نبات، استفاده میکنند. با اضافه کردن مواد و ادویهها مختلف، پولکی با طعمهای گوناگون تهیه میشود از جمله زعفرانی، پسته ای، نارگیلی، کنجدی، کاکائویی، لیموعمانی، نعنایی، عسلی و زنجبیلی.
نبات یکی دیگر از سوغاتیهای اصفهان است که البته فقط مختص اصفهان نیست نبات را میتوانید به شکل نبات شاخه یا نبات چوبی خریداری کنید.
برای اینکه به نباتها عطر و طعم متفاوتی بدهند و در آن تنوع ایجاد کنند از مواد مختلفی استفاده میکنند. انواع نبات دارچینی، نعنایی، زعفرانی، زیره، لیمویی، آویشن و... در فروشگاههای اصفهان به فروش میرسد.
شاید تا به حال نشنیده باشید که عسل تولیدی در فریدونشهر اصفهان، یکی از مرغوب ترین عسل های کشور است. یکی از دلایل مرغوبیت این عسل، تنوع گیاهی و وجود گیاهان دارویی متعدد در این شهر است.که عسل را بسیار مرغوب کرده و خواص درمانی فراوانی دارد. عطر و طعم این عسل بسته به اینکه زنبور از چه گیاهی تغذیه کرده باشد، متنوع است. گونههای متنوع عسل در شهرستان فریدونشهر عبارتاند از: عسل گون زرد، عسل زول و عسل قنقال.
برشتوک یکی از انواع شیرینیهای سنتی ایرانی است که در شهر های مختلف کشور تهیه میشود. بر اساس نوع آردی که در تهیهی آن به کار میرود برشتوک گندم و برشتوک نخودچی تولید میشود و به فروش میرسد.
آرد نخودچی یا آرد گندم، روغن، شکر یا پودر قند و هل مواد تشکیل دهندهی این شیرینی خوشمزه است. برشتوک را به شکل لوزی برش میدهند و بسته بندی میکنند.
شیرینی برنجی هم از آن شیرینیهایی است که در شهرهای بسیاری در ایران تولید میشود. مثلا کرمانشاه یکی از شهرهایی است که به نان برنجیهایش معروف است.
برای تهیهی این شیرینی لذیذ از موادی مثل زعفران، تخممرغ، آرد برنج، گلاب و شکر ساییده شده استفاده میکنند. در اصفهان هم مثل کرمانشاه، کارگاههای زیادی برای پخت این شیرینی وجود دارد و محصولات آنها را میتوانید بسته بندی شده از فروشگاهها بخرید. برای تزیین این شیرینی از سیاهدانه استفاده میکنند.
شیرینی کرکی نام یکی از شیرینیهای معروف اصفهان است که با آرد سفید، آرد جوانه گندم، زعفران، روغن، شکر ساییده شده و هل تهیه میشود. لطافت و طعم بینظیر این شیرینی باعث شده که طرفداران زیادی در بین گردشگران این شهر داشته باشد.
این شیرینی محلی یکی از گرانترین سوغاتیهای ایران است. در بعضی از شهرهای کشورمان، این شیرینی سنتی تهیه میشود. برای تهیهی آن از یک میوهی محلی به نام الگ استفاده میکنند که در واقع یک نوع هلو است.
ابتدا پوست این میوه را میکنند و به جای هسته، مغز گردوی آسیاب شده و خاک قند می ریزند و در نهایت آنها را خشک میکنند. در شهرهای دیگر غیر از این هلوی محلی از میوههای دیگری مثل آلو، انجیر، گلابی و... هم استفاده میکنند.
عسل، کره، شکر، خلال بادام و پسته، آب، گلاب و زعفران دم کرده، مواد اولیه برای تهیهی یک شیرینی خوشمزه و متفاوت است که میتوانید آن را در اصفهان تهیه کنید.
این شیرینی به شکلهای مختلفی در بازار عرضه میشود. برخی از آنها به شکل ورقهای و برخی دیگر برش خوردهاند.
اصفهان، مهد صنایع دستی ایران است. صنایع دستی این شهر قدمتی طولانی دارند و نه تنها در ایران، بلکه در سراسر دنیا شهرت دارند. بهترین آثار هنری هنرمندان ایرانی را میتوانید از میدان نقش جهان و از بازار قدیمی شهر اصفهان خریداری کنید. تنوع صنایع دستی در این شهر به قدری است که مطمئنا در بازار، سردرگم میشود.
به قدری زیبا هستند که نمیتوانید بهترینشان را انتخاب کنید. البته بسیاری از این هنرهای سنتی در اکثر شهرهای ایران رواج دارند. در ادامه با چند مورد از آنها آشنا میشویم.
اصفهان زادگاه هنر زیبای میناکاری است. این هنر، امروزه به یکی از مهمترین صنایع دستی اصفهان تبدیل شده است و رونق زیادی دارد. گردشگران داخلی و خارجی از این هنر زیبا استقبال میکنند و اشیای زیبای میناکاری شده را به عنوان هدیه و سوغات خریداری میکنند. میناکاری عبارت است از هنر تزیین وسایل عموما فلزی با مواد رنگی.
البته غیر از انوع ظروف فلزی از جنس طلا، نقره، برنج، مس و برنز از میناکاری برای تزیین انواع ظروف سفالی و چینی هم استفاده میشود.
خاتمکاری یکی دیگر از صنایع دستی و هنرهای دیدنی اصفهان است که توسط هنرمندان ماهر اصفهانی و در صنعت چوب مورد استفاده قرار میگیرد. هنر خاتمکاری غیر از اصفهان، در شیراز هم رایج است و قدمت آن به دوران صفویه برمیگردد. این هنر عبارت است از کنار هم قرار دادن قطعات کوچک و مثلثی شکل چوبی برای ایجاد اشکال هندسی زیبا.
در خاتمکاری از موادی مانند استخوان شتر یا اسب، فلز طلا، نقره، آلومینیوم و برنج و چوبهای آبنوس، عناب، نارنج، فوفل و ... استفاده میکنند.
پارچههای قلمکاری شده را میتوان هنر چاپ روی پارچه نامگذاری کرد که به وسیله قالبهای چوبی آماده روی پارچههای مختلفی چون کتان، کرباس و در رنگهای مختلف کوبیده میشود و پارچههای فوقالعاده زیبا، جذاب و در عین حال ساده را پدید میآورد که میتوان یک سوغات خوب از سفر به اصفهان باشد.
قدیمىترین کاشىهاى موجود در اصفهان، کاشىهاى فیروزهرنگى است که کتیبههاى تاریخى منارههاى دورهی سلجوقى با آنها آراسته شده است. در اصفهان علاوه بر کاشىهاى سادهی ساختمانى، کاشىهاى نقشدار مخصوص نماى خارجى بناها و مساجد به صورت هفت رنگ و معرق نیز تولید مىشوند و به کار مىروند.
همچنین ظروف کاشى، گلدان و اشیای مختلف دیگر با نقوش مختلف ساخته مىشوند که عموما جنبهی صادراتى دارند.ظروف آبى با نقش سیاهقلم شهرضا شهرت فراوان دارند.
قلابدوزى، گلدوزى، سکمهدوزى و ملیلهدوزى از هنرهایی هستند که توسط بانوانان اصفهانی انجام میشوند. مواد اولیه برای خلق این آثار هنری زیبا، پارچه دستباف به رنگهاى مختلف و نخ ابریشم است که بعضى قلابدوزی تنها را انجام مىدهند و تعدادى، قلابدوزى و سکمهدوزى یا گلدوزى و چشمهدوزى را همراه مىکنند و در نتیجه، کالاى تولید شده قیمت بیشترى پیدا مىکند.
ملیلهسازى، علاوه بر رودوزى، کار نقرهسازى نیز انجام مىشود. تولید ملیله در استان اصفهان رونق فراوان دارد و نقرهسازان اصفهان مجموعههاى گردنبند، گوشواره، دستبند و سنجاق را تولید میکنند و به فروش مىرسانند.
این هنر از صنایع مشهور اصفهان است و اشیاء قلم زنی شده مانند سینی، گلدان، انواع ظروف، بشقاب، قاب عکس و... در مغازههای خیابان چهارباغ و میدان نقش جهان به وفور پیدا میشوند. هنر قلم زنی یکی از معروفترین صنایع دستی اصفهان است.
هنرمندان اصفهانی با روشهای حکاکی، مشبک، برجسته کاری روی اشیای مختلفی از جمله گلدان، سینی، لوازم تزئینی، سماور، بشقاب، جعبه و.... نقوش زیبایی را اجرا میکنند و آثار ارزشمندی را به وجود میآورند که توجه هر بینندهای را به خود جلب میکنند.
در پایان باید گفت: با سفر به اصفهان از سفر خود لذت ببرید.
انتهای پیام/ز
تصویر سی و سه پل را اشتباه قرار دادید.
اگر دقت کنید با تصویر پل خواجو یکسان قرار دادید.