به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بندرعباس،پدیده خشکسالی و خسارات ناشی از آن در چند سال اخیر موجب نگرانی مردم به ویژه کشاورزان شده و ضرب المثل "خوشا چاهی که آب از خود بر آرد " سال هاست که ورد زبان کشاورزان هرمزگانی شده است.
خشکسالی که حدود 18 سال است گریبانگیر هرمزگان شده، همچون غولی بی شاخ و دم بر صنعت کشاورزی این خطه سایه افکنده و ضربه های بسیار سنگینی را وارد کرده است.
اینک اجرای طرح های آب و خاک با محوریت آبیاری نوین با کمک های بلاعوض دولت طی چند سال اخیر به دارویی تجویزی از سوی جهاد کشاورزی برای مقابله با این بحران، افزایش رونق کشاورزی و سیراب کردن اراضی در استان مبدل شده است.
به اعتقاد کارشناسان توسعه سیستم های نوین آبیاری یکی از مهمترین راه های مقابله با بحران کم آبی شده و
با اجرای طرح آبیاری نوین در هر هکتار حدود شش هزار مترمکعب آب صرفه جویی می شود.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بندرعباس،علی باقر زاده رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان در این باره می گوید: اجرای طرح های آبیاری نوین منجر به افزایش راندمان آبیاری، پیشگیری از کاهش ذخیره منابع آب های زیرزمینی و افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی می شود.
وی در ادامه گفت: طی چند سال اخیرنه تنها تنش آبی تا حدی مرتفع شده بلکه دربسیاری از موارد با صرفه جویی و درست مصرف کردن آب، افزایش سطح زیرکشت و ماندگاری روستاییان را نیز در روستاها شاهد بوده ایم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان افزود: این طرح قابلیت اجرا در 130هزار هکتار از زمین های باغی و زارعی هرمزگان را دارد.
علی باقر زاده گفت: تا کنون بیش از 101 هزار هکتار از زمین های استان با بیش از 417 میلیارد تومان اعتبار به این سیستم تجهیز شده است.
وی در خصوص سهم دولت و کشاورزان در هزینه های اجرایی این طرح می گوید: 85 درصد هزینه ازسوی دولت و مابقی از سوی کشاورزان تامین می شود.
علی مهران زاده مدیر آب و خاک و فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان هم با اشاره اجرای این طرح در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بندرعباس،گفت: شهرستان های میناب، رودان و حاجی آباد در تجهیز به این سیستم پیشرو هستند.
وی پیش بینی کرد در خصوص تامین اعتبار لازم 8 هزار هکتار از اراضی کشاورزی تا پایان سال به این سامانه مجهز شود.
مدیر آب و خاک و فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان افزود: امسال هرمزگان رتبه چهارم اجرای این طرح را در کشور به خود اختصاص داده است.
علی مهران زاده کاهش راندمان آبیاری، افزایش هدر روی آب ، هزینه های بالای کارگری و بیماری های قارچی درختان به دلیل آبیاری نامناسب غرق آبی را تنها بخشی از مشکلات نحوه آبیاری علی رغم معضل خشکسالی پیش از اجرای این طرح برشمرد.
وی گفت: اجرای این طرح موجب افزایش 85 درصدی راندمان آب، صرفه جویی در مصرف آب، افزایش محصول در واحد سطح، خودکفایی محصولات کشاورزی، احیای منابع زیر زمینی، بهبود کمی و کیفی تولید محصول را به دنبال داشته است.
علی تختی یکی از کشاورزان 45 ساله هرمزگانی می گوید: کشاورزی پیشه پدران ما برای گذران زندگی و کسب روزی حلال بوده که من هم به آن مشغولم.
وی کم آبی چاه ها را یکی از مشکلات اساسی این حرفه معرفی کرده و گفت: قبل از اجرای این طرح در زمین های کشاورزی خود برای آبیاری هر هکتار زمین کشاورزی به بیش از 2 نفر کارگر نیاز بود اما حالا یک نفر با کمترین زحمت می تواند چندین هکتار زمین را آبیاری کند.
این کشاورز افزود: بعد از آشنایی با این طرح از طریق کارشناسان جهادکشاورزی و مزایای آن بسیاری از مشکلات رفع شده و اکنون سطح زیر کشت را توسعه دادم.
آموزش بهره برداران و آشنا کردن آنان با طرح سیستم آبیاری نوین و مزایای آن از طریق برگزاری کلاس هاس آموزشی، تغییر الگوی کشت، استفاده از روش های نوین آبیاری ، ترویج کشت متراکم، اجرای طرح های جمع آوری رواناب ها وقیمت گذاری مناسب برای آب مصرفی بخش کشاورزی و صنعت را می توان به عنوان بهترین راهکارهای صرفه جویی مصرف آب مبارزه با معضل خشکسالی در بخش کشاورزی برشمرد.
انتهای پیام/ز