به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ استان خراسان رضوی از 28 شهرستان، 70 بخش و 164 دهستان تشکیل شده است. یکی از شهرستانهای این استان با نام قوچان شناخته میشود. این شهرستان دربرگیرنده 2 بخش با نامهای باجگیران و بخش مرکزی شهرستان قوچان، 5 دهستان با نامهای دولتخانه، دوغائی، سودلانه، شیریندره و قوچان عتیق و 2 شهر با نامهای باجگیران و قوچان است. شهر باجگیران در ۷۸ کیلومتری شمال شهر قوچان قرار گرفته و نقطه صفر مرزی ایران و ترکمنستان است.
بنابر این گزارش، اداره گمرکات ایران در زمانی که در دوره قاجار به بلژیکیها واگذار شده بود، باج گیرهایی را برای گرفتن سهم دولت از کالاهایی که از مرز عشق آباد خارج میشد استخدام کرد. این باج گیران نخست در روستای «بردر» در هشت کیلومتری غرب باجگیران جای گرفتند و بعدها به محل فعلی شهر باجگیران منتقل شدند.
شهر باجگیران در گذشته با نام باژگیران شناخته میشد. این شهر دارای جاذبههای گردشگری مثل منطقه شکار ممنوع مرزی باجگیران و منطقه حفاظت شده قرچغه است. منطقه حفاظت شده قرچغه در ۳ کیلومتری غرب بخش مرزی باجگیران قرار گرفته است. این منطقه زیستگاه جانورانی مثل گرگ، روباه، کفتار، گربه وحشی، پلنگ، قوچ اوریال، خارپشت، هما، کبک دری، پایکا و تشی است. پایکا یا خرگوش کوش پستانداری است که از نظر ظاهری شباهت زیادی به موشهای بزرگ دارد؛ البته دم در این حیوان تقریبا از بین رفته است. پایکا بیشتر در مناطق کوهستانی که ارتفاع آنها از سطح دریا بالاتر از ۳۰۰۰ متر است، زندگی میکند.
گفتنی است؛ گیاهانی مثل ارس، گون، زرشک کاکوتی و گزنه در منطقه حفاظت شده قرچغه رشد میکنند.
خاطرنشان میشود منطقه شکار ممنوع باج گیران نیز در فاصله ۲ کیلومتری شهرستان باجگیران و در نزدیکی مرز ایران و ترکمنستان قرار گرفته است. این منطقه زیستگاه جانورانی چون کل، بز، قوچ، میش، گرگ، کفتار، روباه و خرگوش است.
انتهای پیام/