به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، پس از جنجالهای فراوان ترامپ علیه برجام شاهد امضای تعلیق تحریمهای هستهای تا 120 روز دیگر بودیم، سیاستی که با متمرکز شدن بر روی آن می توان اهداف هیئت حاکمه کاخ سفید را از چنین تمدید تعلیقهایی بهروشنی دریافت.
بهعلاوه رئیس تاجر مسلک کاخ سفید همزمان با امضای تمدید تعلیق تحریمهای هستهای کشورمان، 14 شخص حقیقی و حقوقی را به لیست تحریمهای خود افزود تا نشان دهد که اصولا واژه پایبندی به معاهدات بینالمللی برای آمریکا، مقولهای کاملا ناشناخته است.
نیک پیتون والش از تحلیلگران شبکه سی ان ان میگوید: راهبرد ترامپ این است که تصمیم نهایی را لحظه آخر اعلام کند تا احساس تنش و اضطراب را ایجاد کند که احتمالا برای وی به عنوان یک شومن جذابیت دارد.
در واقع این رویکرد بخشی از راهبرد کلیتر ترامپ برای اعمال فشار بیشتر بر روی ایران است. فشار بر ایران هدفی است که در یک سال گذشته ترامپ آن را دنبال کرده، به بیان بهتر چنین رویکردی شگرد ترامپ است که هر سه ماه یک بار حرف خروج از برجام را سر زبانها بیندازد، اما در عمل از برجام خارج نمیشود.
این نمایش رئیس جمهور آمریکا بار دیگر در جمعه گذشته تکرار شد با این تفاوت که ترامپ این بار جلوی دوربین نیامد و فقط یک بیانیه داد؛ بیانیهای که در آن که یک حرف تکراری را دوباره مطرح کرد. وی در این بیانیه گفته است: از برجام خارج نمیشویم، اما باید از ایران امتیازات بیشتر بگیریم.
ترامپ ۳ ماه پیش هم گفته بود من به دولت خودم از همین جا دستور میدهم تا ضمن همکاری با کنگره، تمامی نقایص این توافق از جمله محدودیتهای زمانی آن را برطرف کند.
در بیانیه جدید کاخ سفید درباره برجام، آمریکا مطالبه نامعقول خود مبنی بر بازرسی از همه اماکن کشورمان را مطرح کرده و اعلام کرده که ایران باید در هر زمانی اجازه بازرسی از کلیه اماکن مورد درخواست بازرسان بین المللی را بدهد.
در ادامه این بیانیه واشنگتن خواستار دائمی بودن محدودیتهای برجام برای ایران شده و اینکه محدودیتهای مذکور باید بدون انقضا شوند؛ همچنین برنامه موشکی ایران نیز بهعنوان موضوعی جدایی ناپذیر از برنامه تسلیحاتی هستهای مطرح و مشمول شدیدترین تحریمها شود.
جیمز جفری دیپلمات سابق آمریکایی و تحلیلگر بی بی سی درباره بیانیه کاخ سفید میگوید: ترامپ میخواهد کاری کند که فضای این توافق را به نفع آمریکا بهبود بخشد، اما وی نمیخواهد از این توافق بیرون آید، زیرا در صورت خروج ترامپ از برجام، وی از حمایتهای جامعه بینالمللی برخوردار نخواهد بود.
پس از ماهها زیاده خواهی و کارشکنی طرف آمریکایی در اجرای برجام، حالا مدتی است که ایالات متحده با طرح گزینه "خروج از توافق هستهای در صورت نگرفتن امتیازهای بیشتر برای آمریکا"، راهبرد حفظ فشار بر ایران را پیش گرفته است.
رکس تیلرسون وزیر خارجه ایالات متحده ۳ ماه پیش، بعد از اظهارات ترامپ درباره برجام در مصاحبهای با سی ان ان گفته بود: ما در توافق هستهای میمانیم اما میخواهیم از آن امتیازهای بیشتری به دست آوریم.
اما اینکه چرا آمریکاییها میخواهند در توافق هستهای بمانند را وزیر امور خارجه آمریکا به صراحت گفته است: ماندن در توافق هستهای بیشترین منفعت را برای آمریکا دارد.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در پاسخ به این سوال که چرا نباید از برجام خارج شد، گفته است: توافق هستهای خوب کار میکند و هدف اصلیاش یعنی بررسی و نظارت نزدیک بر برنامه هستهای ایران را محقق کرده است.
موگرینی، برجام را توافقی خوب میداند البته توافقی خوب برای گروه ۱+۵؛ چرا که در مدت دو ساله اجرای برجام، کارشکنیهای آمریکاییها در اجرای توافق و همراهی اروپا با ایالات متحده، ایرانِ پایبند به برجام را از بسیاری از منافع خود محروم کرده است.
جک استراو وزیر خارجه پیشین انگلیس در گفتوگوی اختصاصی با باشگاه خبرنگاران جوان میگوید: مردم ایران میپرسند پس مزایای برجام کجاست؟ برجام منافعی و پیشرفتهایی برای ایران داشته است، اما نه آن منافعی که انتظارش را داشتیم، به دلیل آنکه ایالات متحده بانکهای اروپایی و دیگر بانکهای بین المللی را از همکاری با بانکهای ایرانی بازداشته که این مسئله بسیار ناامید کننده و آزاردهنده است.
اما در آستانه دومین سالگرد اجرای برجام، طرف آمریکایی برجام خواهان مذاکره مجدد بر سر برجام است و برای گرفتن امتیازهای بیشتر آن هم در حوزه مسائل دفاعی و امنیتی که این درخواست بارها از سوی مقامات ایرانی غیر ممکن عنوان شده است.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم یک بار دیگر بر غیر قابل مذاکره بودن برجام تاکید کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در توئیتر نوشت: سیاست ترامپ و بیانیه امروز وی تلاشهای مذبوحانهای برای خدشهدار کردن یک توافق محکم چندجانبه است که همزمان بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ آن توافق را نیز به شکل مغرضانهای نقض مینماید. برجام قابل مذاکره مجدد نیست: به جای تکرار لفاظیهای کهنه، آمریکا باید مانند ایران به تعهداتش در برجام عمل نماید.
اکنون با وجود تاکید مقامات ایرانی بر غیر قابل مذاکره بودن برجام و استمرار نقض عهدهای آمریکا در اجرای این توافقنامه به نظر میرسد، برجام، تبدیل به اهرمِ فشاری بر ایران شده، که هر سه ماه یک بار آمریکاییها آن را بر سر زبانها میاندازند تا بلکه بتوانند منفعتشان از این توافق را بیش از پیش کنند.
انتهای پیام/