به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، اردبیل به لحاظ موقعیت ویژه سیاسی و جغرافیایی در طول تاریخ و بویژه به عنوان پایتخت صفویان از رونق اقتصادی مطلوبی برخوردار بوده که در راس آن بازار قدیمی اردبیل با قدمتی طولانی مرکزیت تمام جریانات و مبادلات تجاری، سیاسی، اجتماعی و... قرار داشت.
بازار تاریخی اردبیل معروف به راسته بازار و یا "قیصریه" مجموعه ای است مرکب از تیمچه، سرا، حمام و مسجد که بنای فعلی آن از جمله آثار دوره سلجوقی، زندیه و صفویه و بر بنیان اولیه بازار ساخته شده است.
در زمان حکومت صفوی به دلیل مرکزیت، جایگاه والای دینی و واقع شدن قبور سلاطین صفوی و مهمتر از همه مقبره شیخ صفی الدین اسحاق اردبیلی جد خاندان صفوی به مانند پایتخت معنوی سلاطین صفوی بوده و این امر باعث شده این شهر و به خصوص بازار آن از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.
بنای فعلی بازار از جمله آثار دوره صفویه و زندیه است که بر بنیان اولیه بازار ساخته شده است. قسمت عمده بازار اردبیل در تغییرات شهری در نیم قرن گذشته تخریب شد و ارتباط بعضی از بخشهای آن با مرکز بازار از بین رفت.
از تقسیمبندی کلی بازار اردبیل میتوان به بازار بقالان، قصابان، خراطان، سراجان، قیصریه، چاقوفروشان، کلاهدوزان و بسیاری سرای دیگر اشاره کرد.
بازار اردبیل با طاقنمای جانبی، طاق و تویزه و گنبدهای ساده که معرف آثاری از دوره صفویه و قاجاریه است شامل راسته اصلی بازار، راسته پیر عبدالملک، راسته قیصریه، راسته کفاشان، راسته غلامان، بازار زرگران، سراجان، پنبه فروشان، مسگران، چاقو سازان، آهنگران، سرای خشکبار (حاجی میرزا)، سرای گلشن، سرای وکیل، سرای نو یا زنجیرلو، سرای حاج احمد، سرای حاج شکر، سرای مجیدیه، سرای امام جمعه، سرای دوگچی و تیمچه زنجیرلی است.
مجموعه بازار با طاق های جناغی و گنبدهای ساده پوشش یافته و عرض طاقنمای مغازهها به طور متوسط 3 متر و قطر پایههای طاقها حدود 80 سانتیمتر است. روشنایی داخل بازار از طریق روزنههای تعبیه شده در پوششهای گنبدی تامین میشود.
از دیگر بخش های مهم بازار، چهار سوق یا بازار بزرگ قیصریه است. این بخش بنایی است مدور با گنبد کروی بلند و ساده. قطر بنا در پایین 12 متر و ارتفاع تقریبی آن 13 متر است.
مجموعه بازار تاریخی اردبیل بعد از انقلاب توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت شد و با شماره 1690 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
با وجود قدمت کهن، این بازار همچنان به عنوان مهمترین بازار مورد استفاده شهروندان اردبیلی و شهروندان سایر شهرستانها است و در کنار پویایی و فراغت حاصل از تهیه آسان کالا، می تواند چشم نواز مسافران و گردشگران به دلیل معماری بی نظیر خود باشد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل گفت: با هماهنگیها و اقدامات لازم تلاش میکنیم تا مشکلات امنیتی و ایمنی بازار تاریخی اردبیل را برطرف کنیم.
یوسف خدادادی افزود: با توجه به نقش و اهمیتی که بازار در زندگی روزمره برای تامین اقلام و کالاهای مختلف ایفا میکند نباید نسبت به مشکلات آن بیتفاوت بوده و در این زمینه چشمپوشی کنیم.
وی با تاکید بر حل مشکلات ایمنی و امنیتی در بازار تاریخی اردبیل بیان کرد: این گونه مشکلات در بازار تاریخی اردبیل شایسته و قابل قبول نبوده و انتظار میرود دستگاههای مربوطه در این زمینه دست به کار شده و مشکلات ایمنی در بازار تاریخی اردبیل را برطرف کنند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل با اشاره به نقش کلیدی بازار تاریخی اردبیل در اقتصاد شهر اردبیل گفت: ضروری است تا تمامی این بازار به دوربینهای مداربسته مجهز شده و در کنار این امر در زمینه رفع مشکلات آب، برق، گاز و دیگر مشکلات واحدهای تجاری در این مکان اقدامات لازم انجام شود.
خدادادی ساماندهی دستفروشان اطراف بازار تاریخی اردبیل را ضروری دانست و افزود: باید در این زمینه دستگاهها و نهادهای متولی و دستاندرکار اقدامات لازم را انجام داده و از سد معبر در اطراف بازار تاریخی جلوگیری کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به نقش و تاثیر مستقیمی که نبود امنیت و ایمنی در سطح بازار بر جامعه میگذارد باید تلاش کنیم که مشکلات امنیتی در بازار تاریخی اردبیل را برطرف کرده و از بروز برخی نابسامانیها در این حوزه جلوگیری کنیم.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل از رصد فعالیتهای ادارات متولی در زمینه بهبود وضعیت بازار در اردبیل خبر داد و گفت: در این زمینه پیگیریهای لازم را انجام میدهیم تا بتوانیم شاهد رفع مشکلات در بازار تاریخی اردبیل باشیم.
انتهای پیام/ع