به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، «ماموریت حمایت قاطع» در افغانستان با آغاز سال ۲۰۱۸ میلادی در حالی وارد سومین سال شده است که از حضور کلی نیروهای خارجی در این کشور ۱۷ سال میگذرد اما نیروهای آمریکایی و ناتو همچنان در تامین امنیت و آموزش نظامیان افغان به نظر کارشناسان شکست خوردهاند.
پس از حمله آمریکا و متحدانش به افغانستان پس از حملات 11 سپتامبر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی با هدف آموزش نیروهای امنیتی افغان، کمک به دولت این کشور برای بازسازی نهادهای کلیدی دولتی و جنگ با طالبان، نیروهای آیساف (نیروهای بینالمللی کمک به امنیت) را در این کشور تشکیل داد.
اما پس از گذشت چند سال تلفات این نیروها و کشتار غیرنظامیان افغان در نتیجه جنگ به مشکل سیاسی بزرگ در افغانستان و کشورهای مشارکتکننده در این جنگ تبدیل شد؛ از این رو در 31 دسامبر سال 2014 و براساس توافقی قرار شد بخش بیشتر نظامیان مستقر خارجی در افغانستان که در سال 2010 شمارشان به 150 هزار نظامی میرسید کاهش پیدا کند و نیروهای آیساف جای خود را به ماموریت «حمایت قاطع» بدهند.
تفاوت اصلی بین نیروهای آیساف و ماموریت حمایت قاطع در نحوه عملکرد آنان در جنگ است؛ در حالی که نظامیان آیساف در میدانهای جنگ حضور داشتند حمایت قاطع عمدتا مسئولیت آموزش، مشاوره و کمک به نیروهای امنیتی افغان و نهادهای مربوطه را دارد و وظایف آن شامل اقدامات جنگی نیست.
گفتنی است که از سال 2001 تا پایان ماموریت جنگی نظامیان خارجی در افغانستان در مجموع سه هزار و 845 نظامی خارجی در این کشور کشته شدند؛ در حالی که در سه سال اخیر شمار این کشتهها 60 نظامی بوده است.
آموزش و توانمندسازی نیروهای امنیتی افغان در حالی مسئولیت ماموریت حمایت قاطع عنوان شده است که یک نهاد بازرسی آمریکا چندی پیش گزارش داد مشاوران نظامی آمریکایی و نیروهای قراردادی که برای آموزش نیروهای پلیس به افغانستان اعزام میشوند از تجربه و امکانات کافی برخوردار نیستند.
«جان سپکو» سربازرس ویژه اداره بازرسی آمریکا در امور بازسازی افغانستان موسوم به «سیگار» در این باره گفته بود که «افسران آموزش ندیده آمریکایی در افغانستان ماموریت آموزشی نیروهای پلیس را به عهده دارند».
وی با ارائه نمونهای نحوه آموزش به نیروهای افغان خاطرنشان کرد که در برخی از موارد مشاوران آمریکایی در جلسات آموزشی در افغانستان از منابع آموزشی عملیات مشترک نیروهای آمریکایی و ناتو در بالکان استفاده کردهاند.
سیگار از سال 2015 تاکنون مناطق تحت کنترل و یا نفوذ دولت و مخالفان مسلح دولت افغانستان را بررسی میکند و گزارش جدید این سازمان حاکی از پایینترین مقدار مناطق تحت کنترل و نفوذ دولت افغانستان در این سه سال است.
سربازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان موسوم به «سیگار» اخیرا گزارش داد که دولت افغانستان تنها بر 18.2 درصد کنترل و 36.6 درصد از خاک افغانستان نفوذ دارد.
جنرال «جان نیکلسون» فرمانده نظامیان آمریکایی و ناتو در افغانستان در سومین سالگرد آغاز به کار ماموریت حمایت قاطع مدعی شد هدف نهایی این نیروها برقراری صلح در افغانستان است.
وی افزود راه رسیدن به صلح کشاندن مخالفان مسلح دولت افغانستان به میز مذاکره است که این از طریق «فشار نظامی در میدان جنگ، فشار اجتماعی از طریق برگزاری انتخابات و فشارهای دیپلماتیک علیه حامیان خارجی مخالفان مسلح» به دست خواهد آمد.
جنرال آمریکایی افزود با وجود این فشارها طالبان قادر به پیروزی نخواهد بود. وی بر ادامه حمایت نیروی ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا از دولت افغانستان تاکید کرد.
در حمل/ فروردین ماه سال جاری سروان «بلسالوین» سخنگوی نیروهای خارجی در افغانستان هدف حمایت قاطع در سال 2017 میلادی را شکست افراد وابسته به داعش در افغانستان عنوان کرد.
وی در این باره گفت در سال 2016 میلادی بیش از سه هزار جنگجوی وابسته به داعش در 12 ولسوالی ولایت ننگرهار حضور داشتند که پس از عملیاتهای نظامی اکنون تنها حدود 600 جنگجوی این گروه در سه ولسوالی ولایت ننگرهار باقی ماندهاند.
ماموریت حمایت قاطع نیز مانند ماموریت نیروهای «ایساف» در افغانستان شکست خورده است زیرا ماموریت حمایت قاطع نتوانسته نیروهای امنیتی افغان را طوری که باید آموزش دهد و این موضوعی است که سازمان سیگار به آن اعتراف کرده است.
جنرال نیکلسون فرمانده ماموریت حمایت قاطع نیروهای آمریکایی در کنار آموزش نیروهای امنیتی افغان شکست داعش و تضعیف طالبان را از اهداف اساس این ماموریت عنوان کرده بود.
تسنیم نوشت: با گذشت بیش از سه سال و آغاز سال 2018 میلادی ناامنی در افغانستان افزایش یافته و نیروهای افغان کارایی لازم را در مقابل با تهدیداتی مانند داعش در این کشور ندارند. افزایش فعالیتهای گروه ترویستی داعش به ویژه در ولایتهای شمالی و هممرز با کشورهای آسیای مرکزی نگرانیهای روسیه را نیز برانگیخته است.
انتهای پیام/