به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل،این منطقه بخشی از دامنههای کوه سبلان با درههای عمیق است که در طول قرنها علاوه بر اینکه به لحاظ زیستمحیطی حائز اهمیت بوده، افسانههای مختلفی پیرامون آن شکل گرفته است.
شیروان دره از قسمت جنوب به دامنه شمالی سبلان (هرم)، از شرق به جاده لاهرود - شابیل، از غرب به هوشنگ میدانی و از شمال به زمینهای روستای قلچقلو منتهی میشود.
این منطقه به لحاظ موقعیت اقلیمی خاص خود همواره برای گردشگران و علاقهمندان به محیطزیست جذابیت ویژه داشته و از سویی کارشناسان به ضرورت تبدیل آن به یک اثر طبیعی ملی تأکید کردهاند.
امتیازات منحصربهفرد طبیعی شیروان دره
زندگی دائمی وحوش متعددی چون کل، بز، قوچ، میش ارمنی، خرگوش، کبک دری، فاخته، خوک، روباه، گرگ، خرس قهوهای، کبک، قمری و تعدادی پرندگان مهاجر موجب شده این منطقه یکی از زیستگاههای ممتاز محسوب شود.
علاوه بر این وجود آبگیر یا «گول» در این منطقه موجب شده تنوع گونههای دو زیست و زیستآبی نیز به وفور مشاهده شود. دو آبگیر شاخص در شیروان دره «آت گولی» و «جیران گولی» است که پراکنش گونههای جانوری و گیاهی ساکن در آن را گسترده است.
مدیر کل حفاظت از محیطزیست استان اردبیل معتقد است «شیروان دره» اقلیم و شرایط جغرافیایی منحصربهفردی دارد که موجب شده گونههای متنوع گیاهی و جانوری زیستگاه خود را در آن انتخاب کنند.
محمد خداپرست افزود: به دلیل افزایش حضور گردشگران، روستاییان و در مجموع افزایش حضور انسان در این منطقه ضروری است حفاظت ویژهای از گونههای گیاهی و جانوری صورت گیرد.
وی با تأکید به اینکه این حفاظت تنها با تبدیل این منطقه به شکار ممنوع و یا اثر طبیعی ملی امکانپذیر است، تصریح کرد: گامهای اولیه تبدیل شیروان دره به اثر طبیعی ملی برداشته شده است.
شیروان دره اردبیل در آستانه ثبت ملی
مدیر کل حفاظت از محیطزیست استان گفت: ما یک قدم به تبدیل این منطقه به اثر طبیعی ملی نزدیک شدیم و توانستیم موافقت منابع طبیعی را اخذ کنیم.
محمد خداپرست بیان داشت: در ارتقای مناطق حفاظت شده و یا تبدیل این منطقه به منطقه حفاظت شده ضروری است دو حوزه منابع طبیعی و صنعت و معدن موافقت کنند.
وی افزود: با موافقت منابع طبیعی امیدواریم صنعت و معدن نیز موافق تبدیل این منطقه به اثر طبیعی ملی باشد تا بتوانیم برنامههای حمایت از گونههای حیاتوحش و گیاهی کمنظیر منطقه را پیاده کنیم.
مدیر کل حفاظت از محیطزیست استان یادآور شد: در حال حاضر دو اثر طبیعی ملی در استان داریم که شامل کوه سبلان و غار یخگان است.
دره شیروان یکی از یازده زیستگاه وحشی کشور است که در منطقه کوه سبلان واقع شده است که نزدیکی این منطقه به آبگرم شابیل، کوه سبلان، هوشنگ میدانی و مناطق بکر طبیعی دامنه سبلان موقعیت ممتاز طبیعی به آن بخشیده است.
در سالهای اخیر معرفی بدون حفاظت این منطقه موجب شده گردشگران به شیروان دره سرازیر شوند و از سویی وجود رگههای معدنی موجب شده بهرهبرداریهای معدنی افزایش یابد. اما در مقابل حفاظتی اصولی در کار نیست.
ثبت ملی این منطقه فرصتی برای اجرای طرحهای حفاظت شده از منطقه فراهم خواهد ساخت تا گونههای گیاهی و جانوری و طبیعت سحرانگیز منطقه لگدکوب گذرهای بیاطلاع گردشگران و عابران نشود.
انتهای پیام/ع