بسیاری از افراد سیگاری بارها تصمیم به ترک سیگار می‌گیرند و هر بار بعد از گذشت مدتی باز هم احساس نیاز به مصرف سیگار پیدا می‌کنند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ واقعیت این است بعد از اراده به ترک سیگار، تصمیمات طولانی‌مدت و اثرگذار برای حفظ سلامت باید در برنامه زندگی افراد قرار گیرد.

بدن بلافاصله بعد از ترک سیگار شروع به ترمیم خود می‌کند و معمولا این روند از چند روز تا چند سال طول می‌کشد.

اهمیت قائل شدن برای تغذیه صحیح در این شرایط می‌تواند بدن را در بازیابی سریع‌تر شرایط طبیعی یاری کند.

وقتی مواد غذایی سالم بموقع و به میزان کافی به بدن برسد، عوارض کاهش عملکرد بدن کمتر خود را نشان می‌دهد و فرد می‌تواند سریع‌تر سلامت خود را بازیابد.

بعد از ترک سیگار چه اتفاقی در بدن می‌افتد؟

مصرف سیگار روی میزان جذب ویتامین و مواد معدنی مثل کلسیم، ویتامین C و ویتامین D تاثیرگذار است.

همچنین سیگار کشیدن باعث افزایش گردش خون بدن شده و باعث می‌شود عروق خونی به دلیل افزایش ذخایر چربی، تنگ و در مواقعی مسدود شوند اما قطع مصرف سیگار هم عوارضی روی سطح انرژی و وزن بدن دارد. دو تا سه هفته بعد از ترک سیگار، بدن هنوز به دریافت نکردن نیکوتین عادت نکرده و ممکن است سطح انرژی افراد پایین بیاید.

با این حال، حدود 48 ساعت اول بعد از ترک سیگار ریه‌ها خالی از منواکسیدکربن شده و باعث تنفس سبک‌تر فرد می‌شود. در واقع نیکوتین به خودی خود آسیبی به سلامت بدن نمی‌زند، اما باعث کم‌اشتهایی و تحریک سیستم عصبی بدن می‌شود.

در واقع این ذرات ریز خاکستر سیگار و منواکسید کربن است که باعث ایجاد بیماری‌های ریوی، انواع سرطان و مشکلات قلبی و عروقی می‌شود.

جالب است بدانید با خارج شدن ماده نیکوتین موجود در سیگار از بدن، طعم غذاها متفاوت خواهد شد؛ بنابراین بعد از ترک سیگار تمایل فرد به مصرف غذاها و طعم‌های متفاوت بیشتر می‌شود و البته در این مرحله خطر افزایش وزن بیش از حد نیز وجود دارد.

گوجه‌فرنگی، مهم‌ترین ماده غذایی بعد از ترک سیگار

مصرف بیشتر گوجه‌فرنگی و انواع میوه‌های دیگر می‌تواند به بهبود عملکرد ریه‌ها که بر اثر مصرف سیگار کاهش پیدا کرده است، کمک کند. محققان دانشگاه جان هاپکینز در تحقیقی ده ساله روی 650 نفر که سیگار را ترک کرده بودند، ظرفیت دریافت اکسیژن ریه بلافاصله بعد از ترک سیگار و ده سال بعد از آن را اندازه گرفتند. در نهایت مشخص شد در افرادی که در این مدت دو گوجه‌فرنگی یا سه واحد میوه در روز مصرف کرده‌اند، درصد بیشتری از عملکرد ریه بازیابی شده است.

نتایج این آزمایش نشان می‌دهد حتی در مورد افراد غیرسیگاری نیز مصرف گوجه فرنگی و میوه به بهبود عملکرد ریه با افزایش سن کمک می‌کند و احتمال بروز بیماری‌های تنفسی را کاهش می‌دهد. در مجموع سعی کنید تا چند ماه پس از ترک سیگار مصرف میوه و سبزیجات تازه را در بیش از هر زمان دیگری در برنامه روزانه خود قرار دهید.

جایگزینی ویتامین‌هایی که بدن از دست داده است

واقعیت این است با ورود مداوم نیکوتین به بدن، بسیاری از ویتامین‌های حیاتی بدن از بین می‌رود و نیکوتین جایگزین آنها می‌شود. به همین دلیل در بسیاری از افراد سیگاری سطح ویتامین‌های بدن بخصوص ویتامین C، ویتامین E و مجموعه ویتامین‌های B (B Complex) کمتر است. مصرف فقط یک نخ سیگار، حدود 25 میلی‌گرم ویتامین C در بدن مصرف می‌کند که بسادگی جایگزین نمی‌شود.

ویتامین C آنتی‌اکسیدانی بسیار قوی و لازم برای بدن است. مواد غذایی دارای این ویتامین، آسیب‌هایی که بر اثر کمبود آنتی‌اکسیدان به بافت‌های بدن وارد شده را به خوبی ترمیم می‌کنند. همچنین مواد غذایی دارای ویتامین C سلول‌های آُسیب‌دیده را تصفیه می‌کنند. علاوه بر گوجه فرنگی، مرکبات، طالبی، کلم بروکلی، گل کلم و فلفل قرمز منابع خوبی از آنتی‌اکسیدان هستند.


بیشتر بخوانید: با این روش‌ها میل به سیگار را مهار کنید


مجموعه ویتامین‌های B نقش اساسی در سیستم اعصاب مرکزی بدن بازی می‌کنند. این ویتامین‌ها بخوبی می‌توانند استرس بی‌دلیل افراد را که ازجمله عوارض ترک سیگار است، کاهش دهند. مصرف ویتامین‌های گروه B موجود در سیب زمینی، آجیل، موز، غلات، محصولات لبنی بخصوص ماست کم چرب، گوشت قرمز، تخم‌مرغ، میگو و ماهی موجب کاهش استرس، افزایش سطح انرژی و در مجموع بهبود عملکرد سیستم عصبی بدن می‌شود.

در نهایت مصرف ویتامین E نیز به فرد کمک می‌کند تا بدن بیشترین میزان اکسیژن را جذب کند. همچنین مصرف این ویتامین که در بادام، اسفناج، تخمه آفتابگردان و... یافت می‌شود، خطر ابتلا به انواعی از سرطان را کاهش می‌دهد و پوست را روشن‌تر می‌کند.

قهوه کمتر پس از ترک سیگار

مصرف آب زیاد بخصوص تا سه هفته بعد از ترک سیگار به دفع هرچه بیشتر سموم و ضایعات باقیمانده از مصرف سیگار کمک می‌کند.

نیکوتین و سموم وارد شده به بدن ناشی از مصرف سیگار، از طریق کلیه و به صورت ادرار از بدن دفع می‌شود.

علاوه بر این، نوشیدن آب فراوان حجم زیادی از معده را پر می‌کند و از بروز اضافه وزن بعد از ترک سیگار جلوگیری می‌کند؛ چون یکی از مشکلاتی که افراد بعد از ترک سیگار با آن روبه‌رو می‌شوند، اضافه وزن بیش از حد است.

قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار، ازجمله مواد غذایی هستند که بعد از آن فرد وسوسه می‌شود سیگاری روشن کند. بهتر است تا مدتی پس از ترک سیگار از مصرف این نوشیدنی‌ها خودداری کنید و راهی برای بازگشت نیکوتین به بدن باقی نگذارید.

در این مدت مصرف دمنوش‌های سالم علاوه بر این که جایگزین مناسبی برای چای و قهوه هستند، انرژی از دست رفته بدن را باز می‌گرداند.

منبع:جام جم

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.