به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از تلویزیون روسیا الیوم، ابراهیم الجعفری وزیر امور خارجه عراق گفت: ما علیه ایران موضعگیری نمیکنیم و زمانی که کشورهای عربی ما را در تنگنا قرار دادند ایران مرزهای خود را به روی ما باز کرد.
ابراهیم الجعفری در ادامه گفتگوی ویژه با این شبکه در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه اخیرا شاهد تحرکات فعال و بیشتر عراق در عرصه منطقهای هستیم روابط خود را با همسایگان عربی ارزیابی میکنید؟
گفت: نظریه و راهبرد عراق در زمینه تعامل با کشورهای همسایه بر اساس روابط مستقل دوجانبه بنا شده است. ما با چهار کشور عربی همسایه خود یعنی عربستان، کویت، اردن و سوریه ارتباط داریم، اگر در روابط بین این کشورها تیرگی وجود داشته باشد ما به آن احترام میگذاریم، اما روابط خود را با آنها حفظ میکنیم. در حال حاضر ما روابط خوبی با عربستان و سوریه داریم در حالی که این دو کشور با هم رابطهای ندارند. ما مسئول این نیستیم که چرا دو کشور با هم قطع رابطه کرده اند، ما روابط خود را با آنها حفظ میکنیم و منافع و زمینههای کاری مشترک با هم داریم. عراق به این نظریه و سیاست برقراری روابط و ساختن پل ارتباطی با تمام کشورها ادامه میدهد، البته بدون اینکه وارد ائتلافها و سیاست قطب بندی شود.
الجعفری در پاسخ به این پرسش که متأسفانه خواسته یا ناخواسته عراق در محور همپیمانان ایران توصیف میشود، چگونه میتوان تصور کرد عراق همپیمان ایران نباشد و اقداماتی که لازم است عراق انجام دهد تا ثابت کند با همه کشورها هم پیمان است نه فقط با یک کشور؟
گفت: ایران کشوری است که دارای جایگاه، وزن و سنگینی مخصوص به خود و دارای موضع گیریهای شرافتمندانه است و از زمان سرگونی نظام سابق و به سرعت در کنار عراق ایستاد و از ما پشتیبانی کرد. به علاوه بسیاری از نیروهای مخالف رژیم سابق عراق در ایران بودند و در حالیکه کشورهای عربی عرصه را بر ما تنگ کرده بودند ایران مرزهای خود را به روی ما گشود و ما از گفتن این موضوع هیچ شرمی نداریم.
وی در ادامه افزود:، اما اینکه ما با ایران یک ائتلاف داشته باشیم که بر ما تحمیل کند با هر کشوری که با ایران رابطه ندارد قطع رابطه کنیم و از هر کشوری که ایران راضی است ما هم راضی باشیم به هیچ عنوان این گونه نیست. عراق دارای منافع خاص خود است و ممکن است با یک کشور رابطه داشته باشد و با کشور دیگر دارای اختلاف باشد، اما این اقدامات غیر ارادی و واکنشی نیست، بلکه در راستای تأمین منافع و با معیارهای عراقی است. بله ما با ایران رابطه داریم، اما به صورت مستقل و بر اساس حفظ حاکمیت ملی.
الجعفری در پاسخ به این سؤال که عدم مشارکت شما در نشست اضطراری اخیر وزرای خارجه اتحادیه عرب باز هم این سخن را به دنبال داشت که عراق در سطح وزیر در این نشست شرکت نکرده است، چون نخواسته بیانیه ضد ایرانی را تأیید کند، آیا این موضوع صحیح است؟
گفت: در آن هنگام در برنامه کاری من سفر به دو کشور گنجانده شده بود که رومانی یکی از آنها بود و در عین حال نامهای نوشتم و آن را به معاون وزیر خارجه دادم، بنابراین حضور نیافتن من در این نشست عمدی نبوده است.
الجعفری در جواب این پرسش که چند وقت پیش عمر البشیر رئیس جمهور سودان گفته بود که وی مخالف ایجاد ائتلافها علیه یک طرف مشخص است و الان به مصلحت ما کشورهای عربی نیست که با ایران وارد مقابله شویم، این در حالی است که سودان هم پیمان عملیاتی و نظامی عربستان محسوب میشود و چه بسا بیشترین خسارت و تعداد قربانیان در جنگ ضد یمن در میان نظامیان سودانی به ثبت رسیده است. آیا به نظر شما در این شرایط امکان ایجاد ائتلاف نظامی برای مقابله با ایران وجود دارد؟
گفت: ما مواضع ضد ایرانی نداریم همچنان که علیه هیچ کشور دیگری موضع گیری نمیکنیم. از سوی دیگر ما با ایجاد ائتلافهای نظامی مخالف هستیم، اما اگر روزی مصلحت ما ایجاب کند ما علنا اعلام میکنیم که زمان وارد شدن به فلان ائتلاف فرا رسیده است. مگر ما طرح ایجاد ائتلاف بین المللی را با شرایط خود نپذیرفتیم؟ ما به نیروهای ائتلاف گفتیم به اندازهای که به امنیت عراق مربوط است با شما همکاری میکنیم. اما ما با وجود اینکه در ائتلاف بین المللی بودیم در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۴ دستهایی برای کمک به سوی ما دراز شد که خارج از ائتلاف بین المللی بود و ما آن کمکها را پذیرفتیم و به ائتلاف نگفتیم که شما به ما اجازه میدهید یا خیر؛ یک نمونه دیگر دیدار بین من و وزیر خارجه چین در اینجا یعنی نیویورک است. ما با سیاست قطب بندی موافق نیستیم و با چین و روسیه و ایران همکاری داریم و کمکهای بسیاری از کشورهایی که عضو ائتلاف نیستند را قبول کرده ایم.
الجعفری در مورد اینکه گفته میشود عراق به کشوری تبدیل شده است که ایرانیها هر وقت بخواهند بدون روادید به این کشور سفر میکنند و از آن خارج میشوند گفت: این درست نیست، هیچ کسی بدون روادید نمیتواند وارد عراق شود و روادید دارای هزینه و مخارجی است که شخص وارد شونده آن را پرداخت میکند و این یک منبع اقتصادی عالی است. ما از کسانی که میخواهند وارد عراق شوند نمیپرسیم شما فقیر هستید یا ثروتمند، بلکه به او میگوییم اگر هزینه روادید را پرداخت کرده اید و مشکل امنیتی ندارید خوش آمدید. ما در سال کنونی و پارسال از میلیونها زائر در اوضاع امنیتی خوب استقبال کردیم و ممکن است کشورهای بزرگ جهان نتوانند این شرایط را برقرار کنند.
الجعفری در مورد مشکلات روادید عراقی و اینکه عراقیها حتی نمیتوانند وارد سومالی شوند و یا اینکه حتی روسیه که کشور دوست عراق محسوب میشود به سختی به عراقیها روادید میدهد، گفت: این موضوع به هیچ عنوان درست نیست، طبیعتا ما از رژیم سابق مشکلاتی به ارث برده ایم، کشورهایی که اجازه ورود عراقیها را نمیدهند خود مسئولیت سیاستهای احمقانه خودشان را به دوش میکشند، اما ما به این موضوع فکر میکنیم که چگونه روابط قطع شده خود را برقرار کنیم، چگونه درهای بسته شده به روی عراق را بگشاییم. ما به دنبال رفع موانع و مشکلاتی هستیم که در زمینه سفر عراقیها به کشورهای اروپایی وجود دارد و با وزیران خارجه اروپایی در مورد این موضوع و مشکلات هموطنان عراقی که در این کشورها حضور دارند گفتگو کرده ایم و بسیاری از موانع را رفع کرده ایم.
انتهای پیام/