به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز؛محمدعلی طاهری اقدم قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان این مطلب گفت: بر اساس بار بیماری آن را به دو نوع واگیر و غیرواگیر دسته بندی میکنند که در نوع دوم میزان مرگ و میر بیشتر است که سکتهی مغزی نیز از آن جمله به شمار میآید.
وی با بیان اینکه سکتهی مغزی جزو بیماریهایی است که بیشترین میزان ناتوانی جسمی و مرگ و میر را ایجاد میکند، افزود: در کشور ما سکتهی قلبی و مغزی دومین علت ایجاد ناتواناییهای جسمی و مرگ است و سن ابتلا به این بیماری نیز در ایران یک دهه از نرم جهانی پایینتر است.
طاهری عنوان کرد: با توجه به اینکه در کشور ما آمار در جایی ثبت نمیشود. از این رو نمیتوان آمار درستی از وضعیت کشور در این بیماری ارائه داد. ولی طبق آمار جهانی همه ساله 17 میلیون نفر در دنیا دچار سکتهی مغزی میشوند که شش میلیون نفر و یا یک سوم از آنان میمیرند. همچنین در هر شش ثانیه یک نفر در آمریکا دچار سکتهی مغزی میشود.
وی اقدم با اشاره به علل زمینه ساز در ابتلا به سکتهی مغزی بیان کرد: برخی علل مثل سن، جنس و نژاد در ابتلا به این یبماری از کنترل انسان خارج هستند. اما عواملی مثل تغذیه و سبک زندگی قابل کنترل هستند و میتوان با رعایت برخی موارد از سکتهی مغزی پیشگیری کرد.
طاهری تاکید کرد: استفاده از غذاهای پرچرب و پرنمک و فست فودها از مهمترین علل زمینه ساز بروز سکتهی مغزی به شمار میآیند و در اکثر اوقات غذا را نچشیده به آن نمک اضافه میکنند. همچنین مصرف دخانیات، سیگار و قلیان نیز امروزه به تفریحات جوانان تبدیل شده و این در حالی است که مصرف قلیان حتی از سیگار نیز مضرتر است.
وی با بیان این که فشار خون بالا از جمله علل اصلی ابتلا به سکتهی مغزی است، گفت: فشار خون و قند بالا اگر کنترل نشوند، بسیار خطرناک بوده و شانس فرد برای ابتلا به سکتهی مغزی را بیشتر میکنند. همچنین چاقی، چربی خون بالا و عدم تحرک نیز از جمله مواردی هستند که در صورت عدم کنترل درصد سکتهی مغزی را بالا میبرند.
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به انواع سکتهی مغزی اظهار کرد: 20 درصد از جریان خون پمپاژ شده توسط قلب به مغز اختصاص دارد و مغز برای زنده ماندن باید گلوکز و اکسیژن دریافت کند و این عمل جز با جریان خون ممکن نیست. اگر به هر دلیلی خون از رگ بیرون بیاید، خونریزی مغزی رخ میدهد.
وی افزود: در نوع دوم ممکن است خون از جدارههای برخی رگها به بیرون راه پیدا کرده و در رگی جریان پیدا کند که قطر آن از خون کمتر است و در این صورت ایجاد لخته در رگ سبب سکتهی مغزی خواهد شد که بیش از 80 دصد سکتهها از این نوع هستند.
طاهری با اشاره به اینکه در رساندن بیماری که دچار سکتهی مغزی شده است، زمان فاکتور طلایی به شمار میآید، بیان کرد: مادهای که برای خوردن لختههای خون در بیمار مبتلا به سکتهی مغزی استفاده میشود، هر چه زودتر به بیمار برسد، به همان میزان شانس زنده ماندن و نجات بیمار بیشتر خواهد شد.
این متخصص مغز و اعصاب با اشاره به کمپین استروک در تبریز گفت: با توجه به این که افراد بعد از سکتهی مغزی کارایی خود در زمینههای مختلف را از دست میدهند و هزینههای ناشی از ان برای خانواده بسیار زیاد است، از سال گذشته اقدام به راه اندازی انجمن حمایت از بیماران سکتهی مغزی کردیم تا با حمایت خیران و مردم بار ناشی از این بیماری برای مبتلایان کم رنگتر شود.
وی خاطرنشان کرد: کمپین استروک در نقاط پرتردد شهر و به مناسبت روز جهانی سکتهی مغزی به منظور اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم در پیشگیری از ابتلا به سکتهی مغزی و با حضور دانشجویان پزشکی برپا شده بود که در هفت آبان ماه پایان یافت. اما این کمپین فعالیت خود را به طور مجازی و تحت نام «جرات یا حقیقت» از هشت آبان شروع کرده است و تمامی افراد میتوانند با استفاده از پیام رسان تلگرام و اینستاگرام به این کمپین پیوسته و اطلاعات لازم را کسب کنند.
انتهای پیام/ش
منبع:خبرگزاری ایسنا