به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ موضوع حمل و نقل عمومی و ترغیب و تشویق شهروندان به استفاده از وسایل نقلیه عمومی، مسالهای است که از جوانب مختلف برای شهر پرجمعیتی چون تهران، از اهمیت ویژهای برخوردار است و یکی از دغدغههای مدیران شهری به شمار میرود.
توجه به معضل آلودگی هوا و تلاش برای کاهش آن، مساله ترافیک شهری و قفل شدن خیابانها به دلیل تردد خودروهایی که اغلبشان تک سرنشین هستند و همچنین با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه که اغلب مردم به لحاظ کسب درآمد جزء قشر متوسط هستند و مواردی از این دست، ضرورت توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را چند برابر میکند.
در کنار موارد یاد شده رعایت استانداردهای مورد نیاز در طراحی و بهره برداری از خدمات حمل و نقل شهری و تامین رفاه و آسایش مسافران نیز، امری مهم و ضروری است. موضوعی که با وجود تمام نظارتهایی که از سوی ناظران مربوطه صورت میگیرد، همچنان در برخی موارد لحاظ نشده و خسارات مالی و حتی آسیبهای جسمی را نیز متوجه شهروندان میکند.
بهره برداری زود هنگام از ایستگاههای اتوبوس، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا قابلیت استفاده و کاربری را برای مسافران دارند یا خیر، موضوعی است که این روزها برای برخی از شهروندان دردسر ساز شده و صدای نارضایتی آنها را درآورده است. این انتقاد مختص به نقطه خاصی از پایتخت نبوده و توجه مسئولان حوزه حمل و نقل شهری را میطلبد.
عدم توجه به نارضایتی شهروندان در بررسی مشکلات فعلی ناوگان حمل و نقل عمومی شهرهای بزرگ، آن ها را به استفاده از وسایل شخصی سوق می دهد و عدم استقبال شهروندان از وسایل نقلیه عمومی را به دنبال دارد.
برخی از مسافرانی که از اتوبوسهای مسیر پارک شهر برای تردد روزانه خود استفاده میکنند از نامناسب بودن صندلیهای مستقر در ایستگاه امام خمینی(ره) گلایه میکنند و از مسئولان درخواست رفع مشکلات ایستگاههای موجود در این مسیر را دارند.
یکی از این شهروندان به لباس خود که در اثر گیر کردن به صندلیهای غیر استاندارد دچار پارگی شده است اشاره می کند و می گوید: سازمان اتوبوسرانی و یا هر یک از دستگاه ها که رسیدگی به امور ایستگاه ها را بر عهده دارند، باید لبه این صندلی ها را همچون سایر صندلیهای موجود در دیگر ایستگاه ها با پوشش پلاستیکی مناسب به عنوان عایق بپوشاند.
این شهروند اینگونه ادامه میدهد: وقتی شهروندان برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و دریافت خدمات در این حوزه ملزم به پرداخت مبلغ مشخصی هستند، خوب است که مسئولانی که مدیریت نظارت بر چگونگی ارائه خدمات به مسافران را بر عهده دارند نیز موضوع خدمات استاندارد و مورد نیاز این حوزه را با دقت نظر بیشتری دنبال کنند. زیرا رعایت حقوق شهروندی در گرو عملکرد هر یک از دستگاههایی است که هر یک به نحوی در تحقق این حقوق دارای مسئولیت هستند و باید تلاش خود را در تامین رضایت نسبی شهروندان و فراهم آوردن امکانات مورد نیاز آن ها متمرکز کنند.
عدم رعایت استانداردهای تعیین شده در حوزه حمل و نقل شهری به ویژه در مساله استفاده از ناوگان اتوبوسرانی علاوه بر نارضایتی شهروندان پایتخت نشین، از نظر جلوه بصری و زیبایی شهری چهره خیابان های شهر را نیز به چالش میکشد.
از سوی دیگر به همان اندازه که افزایش و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی به لحاظ کمی اهمیت دارد، لزوم توجه به کیفیت خدمات مورد ارائه به شهروندان نیز دارای اهمیت و نیازمند رسیدگی است که مدیران شهری باید بیشتر به آن توجه کنند.
با توجه به وضعیت فعلی شهر تهران در مسائلی چون افزایش روز افزون جمعیت و عریض شدن آن به لحاظ جغرافیایی، توسعه حمل و نقل عمومی در این کلانشهر باید در دستور کار مدیران و برنامه ریزان شهری قرار بگیرد و در صورت فراهم نشدن شرایط ارائه خدمات باکیفیت و استاندارد به شهروندان، راه گریز برای استفاده شهروندان از وسایل نقلیه شخصی باز میشود و این امر گسترش معضل ترافیک و آلودگی بیش از پیش هوا را به دنبال خواهد داشت.
انتهای پیام/