به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،رضا امینی امروز در جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان ضمن تبریک به مناسبت ولادت حضرت امام رضا(ع) اظهار کرد: در هفدهم مرداد ماه سال 1377، محمود صارمی خبرنگار خبرگزاریِ جمهوری اسلامی، به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به دست گروهک تروریستی طالبان به شهادت رسید که به همین مناسبت، شورای فرهنگ عمومی، هفدهم مرداد ماه هر سال را به عنوان «روز خبرنگار» نامگذاری کرد.
وی افزود: کار خبرنگار، انعکاس رخدادهایی است که قابلیت خبرشدن و اطلاعرسانی به جامعه را دارد، لازمه خبرنگار خوب بودن، داشتن علم و دانش، تجربه و جسارت است تا در کنار آن با سرعت، دقت و صحت، که 3 اصل مهم در کار خبری است بتواند موفق عمل کند.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: خبرنگار کسى است که با اتکای به ذوق و استعداد شخصی، پس از گذرانیدن دوره آموزش تخصصى و همچنین با توجه به مسؤولیت اجتماعى که این حرفه بر عهده او مىگذارد، وظیف کسب، تهیه، جمعآورى و تنظیم «اخبار» و انتقال آنها را از طریق وسایل ارتباط جمعى (مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری) به مخاطبان بر عهده دارد.
وی تصریح کرد: پیش از آنکه فردى حرفه روزنامهنگارى را انتخاب کند، لازم است ویژگىهاى حرفه خبرنگارى و روزنامهنگارى را بشناسد تا از روى آگاهى به آن روى آورد. در سال 1978 از سوى سازمان یونسکو (سازمان آموزشی، علمى و فرهنگى ملل متحد)، اعلامیهاى راجع به نقش رسانههاى جمعى در تقویت صلح جهانى و تفاهم بینالمللى به تصویب رسید؛ در این اعلامیه ، لزوم تربیت اخلاقى و اجتماعى روزنامهنگاران ارائه شد.
امینی عنوان داشت: در این مجموعه، آزادى مبادله اخبار و اطلاعات، یک حق اساسى تلقى شده و دستورالعملهاى اخلاقى براى کلیه کسانى که در جمعآورى و کسب و نشر و تفسیر اخبار و اطلاعات شرکت دارند، وضع شده است.
وی یادآور شد: در این اعلامیه، ضمن تأکید بر منشور جهانى 1948 سازمان ملل متحد، تصریح شده است که براساس این قوانین، خبرنگاران مطبوعات باید منتهاى درجه، کوشش کنند تا اخبار و اطلاعاتى که در اختیار عموم مىگذارند صحیح، دقیق و معتبر باشد؛ خبرنگاران و سردبیران باید در صحت اخبارى که بهدست مىآورند تحقیق و تعمق کنند و نباید حقیقتى را تعمداً تحریف یا مخدوش کنند و همچنین هیچ نوع مطلبى را نباید از نظر مردم مکتوم نگه دارند.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: اصول اخلاقى حرفه روزنامهنگارى مقرر مىدارد که روزنامهنگاران در هر مرحله و مقامى که باشند باید به خیر و مصلحت جامعه ایمان کامل داشته باشند، کوشش براى تأمین منافع شخصى و کوشش براى پیش بردن مقاصد خصوصى که با مصلحت جامعه سازگار نباشد، خلاف اصول و آیین اخلاقى روزنامهنگارى است.
وی بیان داشت: تخطئه مردم و تهمت و افتراء به اشخاص از جمله جرائم بزرگ حرفه روزنامهنگارى است؛ براساس قطعنامههاى سازمان ملل متحد، سرقت ادبى و انتساب اخبار و عقاید و تألیفات دیگران بهخود نیز جرم مطبوعاتى محسوب مىشود و حسن نیت به جامعه اساس و پایه روزنامهنگارى مطلوب است.
امینی با بیان اینکه سرعت، دقت و صحت، 3 اصل مهم در کار خبرنگاری است، ادامه داد: حرفه خبرنگاری، باخبر سر و کار دارد و آن را به شیوههای گوناگون به مخاطبان خود میرساند که این خبر، باید ویژگی هایی داشته باشد تا مورد توجه بینندگان، شنوندگان و خوانندگان قرار گیرد.
وی متذکر شد: خبر خوب، خبری است که درست، روشن و جامع باشد. اگر خبر درست نباشد، مردم اندک اندک به خبررسان شک می کنند و منبع خبری خود را تغییر میدهند که در قرآن کریم هم می خوانیم: «اگر فاسقی برایتان خبری آورد، بدون تحقیق حرفش را نپذیرید»، نیز خبر باید با صراحت و روشنی و به دور از ابهام و کنایه به دست مخاطب برسد؛ هم چنین خبری کامل است که به پرسش هایی که برای مخاطبانِ خبر به وجود می آید، پاسخ بدهد.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به ویژگیهای یک خبرنگار تصریح کرد: به طور کلی خبرنگار در محل وقوع رویدادها، چشم و گوش رسانه و چشم و گوش مردم است، او باید با استفاده از ویژگیهای خدادادی و خصوصیاتی که در دورههای آموزشی دیده، به کشف حقیقت ها بپردازد و آن را در کمترین زمان به مخاطبان خود برساند.
وی اذعان داشت: یکی از مهمترین ویژگیهای خبرنگار، داشتن عشق و علاقه و قریحه خبرنگاری است؛ بر این اساس، کسی باید وارد عرصه جذاب و در عین حال پرمخاطره خبرنگاری شود که ضمن داشتن این استعداد ذاتی، از هنر واژه گزینی، شم خبری، حوصله زیاد و نگاه موشکافانه و دقیق نیز برخوردار باشد و با پرهیز از احساسات، بکوشد رویدادها را همان طور که اتفاق افتاده منتشر کند، نه آن طور که خود میخواسته اتفاق بیفتد.
امینی با بیان اینکه سرعت در تصمیمگیری و انتقال سریع خبر، از ویژگی های اساسی خبرنگاران است، اضافه کرد: حساسیت کار اطلاعرسانی، نیاز مخاطبان به دانستن سریع و به موقع خبرها برای اتخاذ تصمیم درست و نیز افزایش رسانهها و رقابت میان آن ها، بر ضرورت «سرعت» در کار خبررسانی افزوده است.
وی تأکید کرد: کمترین تعلل در انعکاس سریع رویدادها، به کاهش اعتبار رسانه و در ادامه، مرگ رسانه و بیخاصیت شدن آن میانجامد، البته باید توجه داشت که هیچگاه نباید سرعت انتشار را جانشین صحت و درستی خبر کرد چراکه دروغپراکنی، در نهایت به ضرر کمپانی خبری خواهد بود و اعتماد مخاطبان را به رسانه کاهش خواهد داد.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در پایان اذعان داشت: پیامبر اکرم(ص) در حدیثی فرموده است«حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس»، ویژگی حقمحوری، حقطلبی و حقگویی، از مهمترین ویژگیهای یک خبرنگار موفق و خداترس است؛ در مقابل، سخنچینی، بدگویی و به جان هم انداختن مردمان، از ویژگیهای نکوهیدهای است که هر انسان عاقلی از آنها بیزاری می جوید، پس چه نیکوست که صاحبان بنگاههای خبری و نیز خود خبرنگاران، همواره به دنبال واقعیت باشند و از جنجالآفرینی و ایجاد تقابل میان مردم بپرهیزند.
انتهای پیام/م