آرش آبسالان مدرس فن بیان، گویندگی و نویسنده در گفتوگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص کتاب منتشر شده خود گفت: «جادوی گفتار» کتابی برای پرورش بیان و گفتار برای هر سخنوری است که میخواهد روی این ابزار ارتباطی خود کار کند. این کتاب محصول پژوهش طولانی مدت من است که حدود دو دهه روی آن کار کردهام. «جادوی گفتار» که چاپ دوم آن به تازگی از انتشارات «تجربه نو» منتشر شده است، کتابی کاربردی است که مورد استفاده بازیگران، خوانندگان، وکلا، سخنرانان، نمایندگان و هر شخصی است که با حوزه سخن سر و کار دارد.
وی با اعلام چاپ کتاب دوم خود گفت: در همین راستا در حال انتشار کتاب دومی به نام «زبان ورزها» باز هم از انتشارات تجربه نو هستم که در راستای همان مباحث است اما بخشهای دیگری دارد. نگارش این کتاب تمام شده و در مرحله صفحهآرایی و امور گرافیکی هستیم.
آبسالان در توضیح اصطلاح «زبان ورزها» گفت: برای مثال جمله «تاجر تو چه تجارت میکنی» را در نظر بگیرید؛ ما جملات زیادی از این دست در زبان فارسی داریم. استاد همایی این جملات را متنافر معرفی کرده و جزو عیوب سخن شمردهاند. آقای شاملو برای اولین بار برای این جملات اسم گذاشته و به تبعیت از ترجمه انگلیسی این جملات آنها را «زبان پیچک» نامیدهاند. افغانها آن را «زبان شکنک» و تاجیکها «تیزگویک» نامیدهاند. اما زبان پیچک با تمام احترامی که به این نامگذاری قائلم، ذهن را به سمت پیچش زبانی میبرد در صورتی که بعضی از این جملات میتوانند اهدافی ورای بازی و سرگرمی داشته باشند و برای رفع برخی اختلالات باشند و لزوما همگی این جملات ما را دچار دردسر و پیچش نمیکنند. بلکه بعضی از آنها ورزش ایجاد میکنند. به همین دلیل از اصطلاح «زبان ورز» استفاده کردم.
وی ادامه داد: پیش از این دستورالعملهایی که برای ساخت این جملات میدادند، بر اساس اصول واژه آرایی و جناس بود. اما با پژوهشی که در ساختار آوایی و واجی آنها داشتم، متوجه شدم الگوهایی وجود دارد که رفتارهای متفاوتی برای این جملات میسازد به نحوی که یک جمله برای تکرار بسیار سخت است و یک جمله چندان سخت نیست. آرایش واجی که اینگونه جملات دارند از قاعده خاصی پیروی میکند. پس از پیدا کردن قاعده، بر همان مبنا نمونههای مختلفی ساختم و پس از بررسی متوجه شدم که میشود بر اساس الگوهای دیگری غیر از جناس و واژهآرایی سراغشان رفت و به این صورت الگوهای کاربردیتری به وجود میآید. در کتاب «زبان ورزها» حدود 500 نوع از این نوع جملات ساخته شده و بخش زیادی از آنها را با توجه به الگوهایی که سر کلاس آموزش دادهام هنرجوها ساختهاند و به نام خودشان در کتاب ثبت شده است.
آبسالان تصریح کرد: از آنجایی که ما اختلالات آوایی و گفتاری زیادی مانند تداخل حروف یا جابجایی حروف یا بدل شدن کلمه به کلمه دیگری در میان سخنوران داریم، در راستای رفع این اختلال به زبان ورزها نگاه کردم و روی این بحث مانور دادم و در انتها یک کار آماری انجام دادم و تاثیر زبان ورزها را بر جامعه آماری خانمها و آقایان با میزان تحصیلات مختلف در مهارتهای گفتاری بررسی کردم و به نتایج جالبی رسیدم که به عنوان یک موضوع برای بحث در پیوست کتاب به آن اشاره شده است.
انتهای پیام/