به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،بدون تردید بیکاری یکی از جدی ترین معضلات و مشکلات اقتصادی و اجتماعی جامعه محسوب می شود.عارضه ای که روستاهای با جمعیت معدود و محدود نیز از آن مصون نمانده اند و در این میان بسیاری از کارشناسان معتقدند اگرچه سیل متقاضی اشتغال و جوانان جویای کار در کلان شهرها به مراتب بیشتر از محدوده های روستایی می باشد،اما نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که قدمت بیکاری در روستاها بیشتر از مناطق شهری می باشد.
به واقع،پیش از آنکه عارضه بیکاری در شهرها بصورت ملموس و محسوسی نمود پیدا کند،این روستاها بودند که با مشکلات مرتبط با این پدیده دست و پنجه نرم می کردند،معضلی که همچنان به قوت خود باقی است و برون رفت از آن،ضرورتی است که نباید به سادگی از آن گذشت.
عبدا...اُسوِه،کارشناس اقتصادی،در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی،با اشاره به لزوم توجه به روستاها و تلاش برای توسعه فرصت های شغلی در این مناطق اظهار داشت:به واقع،پیش نیاز توسعه شهری،منوط به شکوفایی روستاها می باشد و تا زمانی که شاهد جاری و ساری بودن مشکلات و معضلات اقتصادی در مناطق روستایی هستیم،فرآیند روند پیشرفت و توسعه بصورت اصولی و پایدار طی نخواهد شد.
وی افزود:اگرچه ممکن است اشتغالزایی در مناطق شهری(به دلیل تکثر و انبوه متقاضیان و جویندگان کار) ضروری تر از مناطق روستایی به نظر برسد،اما در واقع امر،قدمت این عارضه در روستاها به مراتب بیشتر از مناطق شهری است و گواه صدق این ادعا را نیز می توان در مهاجرت بی رویه روستانشینان به مناطق شهری برای برخورداری از شغل مطلوب تر جستجو کرد.
اسوه عنوان کرد:خالی شدن روستاها از سکنه،معضلی است که تبعات و اثرات آن به روستاها خلاصه نمی شود بلکه پیامدهای آن مناطق شهری و در سطحی گسترده تر کشور را نیز درگیر خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی گفت:یکی از طرح های تعریف شده برای توسعه اشتغالزایی در روستاها و پیشگیری از عمیق تر شدن معضلات مربوطه،به اختصاص یک میلیارد و 500 میلیون دلار از محل منابع صندوق توسعه ملی در راستای اشتغالزایی روستایی باز می گردد.
وی افزود:در این میان برخی معتقدند نباید این منابع بصورت خُرد و به افراد اختصاص داده شود و می طلبد برنامه ریزی به نحوی تعریف و طراحی شود که منابع اشاره شده بصورتی هدفمند و در راستای ایجاد اشتغال گسترده در روستاها مصروف و هزینه شود.
اسوه گفت:به عنوان نمونه توسعه محورها و مسیرهای مواصلاتی و راه ها در مناطق روستایی از ضروریاتی است که با بهبود و تحقق حداکثری آن،زمینه و بستر لازم برای ایجاد اشتغال به نحو سازنده تری مهیا خواهد شد.
وی افزود:حوزه کشاورزی از نمونه عرصه هایی است که رابطه تنگاتنگ آن با توسعه راه ها غیر قابل انکار است و قطعا با بهبود وضعیت راه ها روند فروش و انتقال محصولات زراعی و کشاورزی تسهیل و تسریع خواهد شد.
کارشناس اقتصادی گفت:به واقع،در نبود راه های مناسب،عرصه و بستر دلالی و واسطه گری نیز فراهم می شود و به دنبال آن سود فعالیت زراعی و کشاورزی برای فعالان این حوزه با افت و کاهشی محسوس ، همراه خواهد شد.
وی افزود:از سوی دیگر هر آنچه بر حلقه های واسطه گری افزوده شود،جامعه مصرف کننده نیز متحمل هزینه های بیشتری خواهد شد و می طلبد برای جلوگیری و مهار و کنترل چنین چالش هایی با عزمی جدی تر در جهت ارتقای زیرساخت های روستایی تلاش و اقدام شود که قطعا در چنین شرایطی مانایی یا همان ماندگاری جمعیت در حوزه های روستایی نیز تقویت خواهد شد.
فهیمه میرزاد،دانش آموخته رشته اقتصاد، در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی،با اشاره به رشد مناطق حاشیه نشین و سکونت گاه های غیر مجاز در طول سالیان گذشته عنوان کرد:ریشه بخش قابل توجهی از این معضل به ضعف های زیرساختی در روستاها و مشکل بیکاری معطوف می شود زیرا هر آنچه مهاجرت از روستاها افزایش یابد و ضریب و روند شکل گیری مناطق حاشیه نشین نیز تشدید خواهد شد.
وی افزود:با یک بررسی میدانی و انجام تحقیقات و مطالعات کارشناسی،به روشنی به این واقعیت پی می بریم که بخش قابل توجهی از ساکنان مناطق حاشیه ای،مشمول افراد و گروه هایی می شود که با هدف برخورداری از امکانات و شغل مطلوب تر،اقدام به ترک روستاها نموده اند و همین پدیده به تدریج به عمیق تر شدن معضلات و مشکلات مناطق شهری می انجامد.
میرزاد عنوان کرد:رفع معضل بیکاری در مناطق روستایی،به اشتغال در مناطق شهری نیز کمک می کند زیرا با ماندگاری جمعیت در روستاها واشتغال و تولید مناسب و متناسب با ظرفیت ها و فرصت های بالقوه موجود در چنین مناطقی،از حجم جویندگان کار در مناطق و محدوده های شهری نیز کاسته خواهد شد و به تبع متقاضیان و ساکنان مناطق شهری از فرصت های هر چه بیشتری در زمینه اشتغال برخوردار می شوند.
این دانش آموخته رشته اقتصاد گفت:متاسفانه در طول سالیان گذشته به اقتصاد روستایی آنچنان که شایسته است توجهی نشد و همین غفلت منجر به ظهور و بروز مشکلات عدیده ای در مناطق روستایی و حتی شهری شد.
وی در خاتمه یادآور شد:موضوع توسعه روستاها و اشتغالزایی در این مناطق ، از سوی رهبر معظم انقلاب نیز مورد تاکید قرار گرفته و امید آن می رود با تعریف و طراحی برنامه های اصولی،اعتبار تعیین شده از صندوق توسعه ملی برای روستاها،به بهترین نحو ممکن تزریق شود و قطعا در چنین شرایطی، مسیر توسعه و پیشرفت به نحو شایسته تری پیموده خواهد شد.
انتهای پیام/