حسین موسویان پژوهشگر دانشگاه پرینستون دیدگاههای خود در خصوص حمله موشکی ایران به پایگاههای تروریستها در دیرالزور سوریه و نقش عربستان در حملات تروریستی تهران را تشریح کرد.
آنچه میخوانید حاصل گفتگوی خبرنگار سیاستخارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با دیپلمات سابق کشورمان در این باره است.
باشگاه خبرنگاران: حمله موشکی ایران به پایگاههای تروریستی «دیرالزور» با چه هدفی صورت گرفت و چه پیامی دارد؟
حسین موسویان: هدف این حمله مجازات داعش برای ارتکاب جنایت تروریستی در تهران بود و یک معنی مهم آن هم این بود که ایران نقض امنیت ملی خود را تحمل نمیکند. بهترین پیام آن هم به سعودیها و حامیانشان این است که بازی با امنیت ملی ایران، خط قرمز است و عبور کنندگان از این خط قرمز هم باید انتظار مجازاتهای جدی و سنگینی داشته باشند.
باشگاه خبرنگاران: مسئولان ایرانی در مصاحبههایی که انجام دادند منشاء حملات تروریستی اخیر تهران را عربستان دانستند. چرا عربستان وارد چنین کارزاری شده و چه هدفی را دنبال میکند؟
حسین موسویان: مسئولان کشور براساس اطلاعاتی که در اختیار دارند، اتهام را متوجه عربستان دانستند. حتی افردی مثل من هم که دسترسی به چنین اطلاعاتی ندارند نیز معتقدند این کار سعودیها بود. علت هم این است که داعش و القاعده، سرمایه اصلی عربستان و جریان افراطی تکفیری وهابی است.
ایران نیز ضربات مهلکی به داعش در سوریه و عراق وارد کرده است که خشم عربستان را برانگیخته است. وزیر دفاع عربستان هم قبل از این عملیات اعلام کرده بود که ما جنگ را به داخل ایران می کشانیم.
باشگاه خبرنگاران: عاقبت این روند را چگونه پیشبینی میکنید؟
حسین موسویان: ایران باید یک استراتژی سه منظوره داشته باشد:
اول: هراقدام خصمانهای را با اقتدار جواب دهد تا دشمن متوجه باشد که با امنیت ملی ایران نمیشود بازی کرد.
دوم: ریاض فعلا تحت فرماندهی تل آویو عمل میکنند. اوضاع سیاسی داخلی در واشنگتن آشفته است ، ترامپ تجربه ندارد و فاقد هرگونه استراتژی مشخصی است. تل آویو هم بهدنبال گسترش اقدامات تحریکآمیز است تا تنش درجهان اسلام بویژه بین شیعه و سنی را به حداکثر ممکن برساند تا اینکه جهان اسلام کامل در گرداب بحرانهای داخلی رود، موضوع فلسطین ذبح شود و دولت واحد یهود درمنطقه را با کمترین هزینه، نهایی کند. لذا بعد دوم استراتژی ایران باید خنثی کردن این توطئه خطرناک باشد.
سوم: مسیری که سعودیها در پیش گرفتهاند هم خودشان را نابود خواهند کرد و هم منطقه را به بیثباتی کامل و غیرقابل مدیریت خواهند کشاند. ایران بهعنوان قدرت عاقله منطقه باید بهدنبال مهار این روند باشد که در واقع نجاتدهنده خود سعودیها هم خواهد بود.
کشورها و قدرتهای زیادی هستند که با تئوری منطقه ای ایران برای تشکیل یک سیستم امنیت و همکاری مشترک درخلیج فارس موافقند. روسیه، اروپا، چین، ژاپن، هند، برزیل وآفریقای جنوبی از این جمله هستند. پنج کشور از هشت کشورحاشیه خلیج فارس موافقند. عراق، ایران، عمان، کویت و قطر نظر مثبت دارند ، دو کشور عربستان و بحرین منفی هستند و امارات هم ذاتا موافق این ایده است اما بهدلیل اتحاد استراتژیک فعلی با ریاض، وارد نمیشود. لذا ظرفیت بینالمللی مناسبی برای پیشبرد این ابتکار وجود دارد که جمهوری اسلامی ایران باید از حداکثر ظرفیت خود برای تحقق آن استفاده کند.
این بهترین مسیر برای ایجاد صلحی پایدار درحوزه خلیج فارس است که در قالب آن دشمنیهای فعلی به دوستی و تقابلات فعلی هم به همکاری تبدیل خواهد شد.
انتهای پیام/
قدرتهای زیادی با تئوری منطقه ای ایران برای تشکیل سیستم امنیتی درخلیج فارس موافقند