مشکلات اقتصادی و نبود حمایت های مالی دولتی باعث شده تا خیلی ها برای کسب درآمد راهی تهران شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ افت درآمد، مشکلات اقتصادی و هزینه های کمرشکن باعث شده تا برخی تمام دارایی هایشان را روی دستشان دست به دست بچرخانند تا بتوانند زندگیشان را از نابودی نجات دهند. این افراد که با برچسب دستفروش شناخته شده اند در همه جای این شهر دیده می شوند.
 
دستفروشی در شهر تهران به نمادی از نابسمانی اقتصادی و اجتماعی بدل شده و وضعیتی آشکار از نامتوازنی کار را در جامعه نمایش می دهد.دستفروشان جامعه نه مجرم هستند و نه دنبال دردسر می گردند تنها خواسته شان تامین معیشتان است که محقق نمی شود.
 
کمتر کسی با ورود به مترو و اتوبوس دست فروشان و دوره گردان نوازنده نظرش را جلب نمی کند،دست فروشانی که جمعیتشان روز به روز افزوده می شود و کم کم دارند جای مسافران را در حمل و نقل عمومی می گیرند. دست فروشانی که می شود فهمید سازمان یافته اجناسی را آب می کنند که از همگی یک ورودی دارند.
 
رشد روز افزون گرانی و نبود تخصص عملی در کشور سطح بیکاری را بالا برده و به رشد شغل های کاذب و البته پولساز برای برخی از واردکننده ها شرایطی را فراهم کرده است. افرادی که معلوم نیست دستشان در دست چه کسانی است که توانسته اند با استخدام جوانان جویای کار بعضا اهل استان های شمال غربی کشور، مترو و اتوبوس ها را به دکان خود تبدیل کنند.
 
گاهی ترافیک حضور این افراد به قدری زیاد است که مسافران را به ستوه می آورند و باعث بروز درگیری هایی نیز می شوند اما این کارها هم نمی تواند مانعی برای حضورشان شود. حمل و نقل عمومی دیگر دست کمی از بازار ندارد و هر آنچه را که بخواهی می توان در کمترین زمان ممکن از این دست فروشان خرید.
 
فارغ از کیفیت اجناسی که این دست فروشان ارائه می دهند، چهره ای که از شهر تهران در اذهان نقش می بندد بی قانونی و هرج و مرج اجتماعی را محکم تر می کند. شاید دست فروشی راهی برای امرار معاش برخی از افراد ناتوان باشد که چاره ای جز این کار ندارند اما رها کردن این وضعیت باعث تشدید حضور دست فروشان می شود.
 
وضعیت دست فروشی در خیابان ها و سر چهاراه هم دست کمی از وضعیت مترو و اتوبوس ندارد و روز به روز هم بدتر می شود. کاهش رفاه عمومی و اقتصادی در این شهر به اوج خود رسیده است و نمادهای آن در هر گوشه از شهر تهران قابل مشاهده است.
 
دست فروشی پدیده ای ناخوشایند است که برخی از سر اجبار به آن دست می زنند و برخی در قالب تیم های مافیایی توزیع اجناس بنجل و دسته چندم چینی، اما باید برای رفع این تصویر از چهره شهر قبل از اینکه گوشه گوشه پیاده راه ها و خیابان ها در مالکیت دست فروشان بیافتد، کاری کرد .
 
 
شغل یا سرگرمی؛/دستفروش ها مجرم نیستند
 
 
محمد احمدی بافنده مدیر عامل شرکت بهره برداری مترو تهران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به موضوع دستفروشی در مترو، گفت: به منظور ساماندهی زنان دستفروش در مترو با ستاد توانمندسازی زنان هماهنگی های لازم انجام شده تا براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته این ستاد نسبت به آموزش های لازم و مرتبط در مورد آنان اقدام کند، چراکه ممکن است فردی که در مترو دستفروشی می کند دارای حرفه و تخصص دیگری باشد که به دلیل مشکلات مالی نتوانسته شغل بهتری را انتخاب کند.
 
وی با بیان اینکه به طور حتم نباید اجازه دهیم تا دستفروشی در مترو به عنوان یک شغل کاذب رواج پیدا کند، تصریح کرد: مدیریت شهری برای دستفروشان زن و مرد برنامه‌های جداگانه‌ای دارد و طبق تفاهم نامه با شرکت ساماندهی مشاغل، مردان در شب بازار و روز بازارها ساماندهی می شوند.
 
احمدی بافنده با اشاره به اینکه اجناس بی کیفیت و نامرغوبی توسط دستفروشان در مترو به مسافران ارایه می‌شود، افزود: دستفروشان در مترو به 2 دسته از جمله افراد نیازمندی که برای امرار معاش به این کار روی آورده‌اند و همچنین اشخاصی که دستفروشی را به عنوان شغل خود انتخاب کرده اند تقسیم می شوند که در این میان با پدیده ورود دستفروشان غیر تهرانی نیز مواجه هستیم.
 
مدیر عامل شرکت بهره برداری مترو تهران با اشاره به اینکه متاسفانه در برخورد با دستفروشان مترو خلأ قانونی نهادهای مسئول موجب گسترش این پدیده شده است، گفت: در حال حاضر دستور العمل شناسایی دستفروشان آماده ابلاغ است و به منظور شناسایی این افراد بر پایه خود اظهاری، فرم هایی شامل آدرس، مشخصات، حرفه و غیره نیز در میان دستفروشان توزیع می شود.
 

*اگر خدمات در کشور عادلانه توزیع می شد،با این همه مشکل مواجه نمی‌شدیم

 
مرتضی طلایی نایب رییس شورای اسلامی شهر تهران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ با بیان اینکه ساماندهی دستفروشان شهر تهران باید ریشه ای باشد، اظهار داشت: بارها در خصوص موضوع دستفروشان بحث شده، اما نتیجه بخش نبوده است.
 
وی با اشاره به اینکه جامعه و دوستان انتظار دارند موضوع دستفروشی به صورت کامل حل شود، افزود: این موضوع ریشه عمیق دارد و با اقدامات مسکنی حل نمی شود، چراکه مسکن همان گونه که اسم آن پیداست، مقطعی است.
 
نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد: هر چه از مسکن استفاده کنیم، اثر بخشی آن کاهش می‌یابد، به همین دلیل باید در خصوص حل مشکل دستفروشی به صورت ریشه ای عمل کنیم. 
 
طلایی با بیان اینکه باید اشتغال را در کشور درست و فعال کنیم، تأکید کرد: اگر خدمات در کشور عادلانه توزیع می شد، با این همه مشکلات در جامعه مواجه نبودیم.
 
وی اضافه کرد: باید شرایطی فراهم کنیم که شهروندان روستایی و شهرستانی مانند شهر تهران و دیگر کلانشهرهای ایران خدمات متعادل دریافت کنند.
 
نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه افراد شهرستانی و روستایی به دلیل نبود شغل به شهر تهران مهاجرت می کنند، گفت: نمی توانیم به این موضوع نگاه سلبی، قهری و حذفی داشته باشیم، چراکه این موضوع به دلیل شرایط کنونی کشور به وجود آمده است.
 
طلایی یادآور شد: همه دستگاه ها باید با همکاری یکدیگر در راستای رفع مشکلات تهران اقدام کنند، چراکه این موضوع بین بخشی است.
 
وی گفت: باید مدیریت و نظارت بر دستفروشان را اعمال کنیم تا در خصوص فعالیت هایی که انجام می دهند، رویکرد مجرمانه برای آن‌ها شکل نگیرد.
 
شغل یا سرگرمی؛/دستفروش ها مجرم نیستند
 

*ساماندهی دستفروشان در ۴۸ نقطه پایتخت

 
ابوالقاسم چیذری مدیرعامل شهربان شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به موضوع ساماندهی دستفروشان شهر تهران، اظهار داشت: برای برقراری انضباط شهری در راستای ساماندهی دستفروشان شهر تهران گام های اساسی برداشته ایم.
 
وی افزود: در ماه پایانی سال گذشته در 48 نقطه پرتردد پایتخت به عنوان (نقاط دستفروشی ممنوع)، فعالیت های گسترده ای انجام شده است.
 
مدیرعامل شهربان شهرداری تهران با بیان اینکه در راستای ساماندهی دستفروشان شهر تهران فعالیت هایی انجام شده است، گفت: آموزش مستمر نیروهای انضباط شهری، اجرای 300 هزار عملیات رفع سدمعبر بدون درگیری و حاشیه از مهمترین فعالیت های این نهاد بوده است.
 
چیذری گفت: نزدیک به 5 هزار دستفروش در 30 نقطه پایتخت ساماندهی شدند که این موضوع، نشانه اجرای موفق طرح ساماندهی با وجود همه موانع و سنگ اندازی هاست.
 

*نوازنده‌های اتوبوس به صحن شورا می‌روند

 
مجتبی شاکری رئیس کمیته فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به موضوع حضور نوازنده ها در اتوبوس های بی آرتی، اظهار داشت: در خصوص این موضوع تاکنون مباحثی مطرح نشده است.
 
وی افزود: بارها در خصوص ساماندهی دستفروشان در صحن شورا مباحثی مطرح شده و در راستای این امر نیز اقداماتی انجام شده است.
 
رئیس کمیته فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران گفت: بدون شک حضور نوازنده ها در اتوبوس ها موجب ناراضایتی شهروندان می شود، به همین دلیل باید به این موضوع مهم رسیدگی شود.
 
شاکری ادامه داد: باید حضور نوازنده ها در اتوبوس های حمل و نقل عمومی پیگیری و بررسی شود، چراکه ما باید جوانب حقوق شهروندی را در همه زمینه ها ببینیم.
 
وی تصریح کرد: این موضوع را در خصوص ساماندهی نوازنده ها در اتوبوس های حمل و نقل عمومی در صحن شورای شهر مطرح خواهم کرد.
 
امروزه به دلیل وضعیت بد اقتصادی شاهد افزایش دست فروشی در نقاط مختلف شهر تهران هستیم به همین دلیل مسئولان متولی این امر باید هرچه سریعتر در راستای ساماندهی این موضوع اقدام کنند چراکه با رها کردن این وضعیت باعث تشدید حضور دست فروشان در شهر خواهیم بود.
 
بهتر است مسئولان به جای طرح ریزی و اجرای عملیات های گسترده به منظور جمع آوری اینها فکری برای اقتصاد بیمار بیکاری زا کنند، فکری برای تقسیم عادلانه ثروت و موقعیت های شغلی کنند تا چند سال آینده همه مردم به دستفروش تبدیل نشوند.
 
گزارش از مینا افسریان
 
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.