به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازبجنورد؛با فرارسیدن بهار، طبیعت سرسبزی و نشاط به همراه میآورد و ایرانیان نیز از عهد باستان تا زمان حال با فرارسیدن نوروز و آمدن بهار، شادمانه به تکاپو میافتند.
در خراسان شمالی جشن نوروز با رسوماتی که گذر زمان و نحوه زندگی مردم این خطه از ایران اسلامی آن را از دیگر نقاط کشور متمایز ساخته است برگزار میشود.
اما جشن نوروز در میان ایرانیان و مراسمات مختلف آن از ویژگیهای خاصی برخوردار است، انجام مراسمات عید در بین اقوام و طوایف تقریباً یکسان است اما این اقوام شاید در بعضی نگرشهای جزئی با یکدیگر تفاوت اندکی داشته باشند،
مراسمات عید نوروز در خراسان شمالی
مردم خراسان شمالی که از اصیلترین آدابورسوم در گرامی داشت عید باستانی نوروز برخوردارند به سنتها و آئینهای نوروزی خود افتخار میکنند و آن را جشن میگیرند، چون نوروز ریشه در اعتقادات دینی مردم دارد و به آن با دیده تقدس مینگرند.
در مناطق مختلف این استان سمنو را بهصورت دستهجمعی و گاهی در طول شب میپزند و در موقع پختن سمنو سرودهای مخصوصی میخوانند، دعاهای مختلفی همراه با نماز میخوانند و نذوراتی هم بانام و یاد حضرت فاطمه زهرا (س) دارند.
در مناطق مختلف این استان سمنو را بهصورت دستهجمعی و گاهی در طول شب میپزند و در موقع پختن سمنو سرودهای مخصوصی میخوانند، دعاهای مختلفی همراه با نماز میخوانند و نذوراتی هم بانام و یاد حضرت فاطمه زهرا (س) دارند.
یکی از متداولترین غذاهایی که به مناسبت نوروز، در خراسان شمالی پخته میشود سمنو (سمنک، سومنک، سوملک، سمنی، سمنه) است که با استفاده از جوانه گندم تهیه میشود.
در مناطق مختلف این استان سمنو را بهصورت دستهجمعی و گاهی در طول شب میپزند و در موقع پختن سمنو سرودهای مخصوصی میخوانند، دعاهای مختلفی همراه با نماز میخوانند و نذوراتی هم بانام و یاد حضرت فاطمه زهرا (س) دارند.
پس از پختن سمنو و آماده شدن آن، دیگ سمنو را میبرند، در اتاقی میگذارند و رویش را با پارچهای میپوشانند و تا صبح نباید کسی به آن دست بزند، صبح که آمدند میگویند حضرت فاطمه زهرا (س) پنجه کشیده و سمنو برکت پیداکرده است.
سبزیپلو با ماهی و مرغ، ماست و کوکو، پلوخورشت قیمه و یا خورشت آلو ازجمله غذاهایی است که در شب اول عید مرسوم است.
مردم خراسان شمالی همانند دیگر هموطنان، چند روزی که به عید مانده شروع به گذاشتن سبزه میکنند، در ایران باستان دانههایی که برای سبزه میگذاشتند عبارت بود از گندم، جو، برنج، لوبیا، عدس، ارزن، نخود، کنجد، باقلا، ذرت و ماش، اما الآن بیشتر از عدس و گندم و گاها ارزن و ماش سبزه میگذارند.
آنها معتقدند که دانهها در سال نو موجب برکت و خیر و باروری و فراوانی خواهد بود و زینتبخش سفره هفتسین آنها نیز هست.
همانگونه که سیاهی و تاریکی سرما، مغلوب روشنی، طراوت و گرمای بهار میشود، یعنی طبیعت خوی و طبع روشنی به خود میگیرد وزنده میشود، هموطنان عزیز ایرانی هم به استقبال زیباییهای بهار میروند و با پیروی از بهار خانه وزندگی را سروسامان میدهند.
خانهتکانی در بین مردم خراسان شمالی بهخصوص در روستاها، بر مبنای تعاون و همکاری است یعنی اغلب فامیلها و همسایهها و خانوادهها به کمک هم میآیند و منازل یکدیگر را بهنوبت تمیز کرده و رفتوروب میکنند.