روزنامه اقتصادی جهان صنعت نیز صفحه نخست خود را با عناوین زیر تزیین کرده است:
بازداشت 2 مظنون حادثه پلاسکو، تسویه بازار پول، هشدار به بی توجهی دولت ، ارائه تسهیلات به کولبران، انتقال فناوری در کنار فروش کالا، افزایش 2- درصدی بلیت اتوبوس در سفرهای نوروزی، تدوین برنامه 10 ساله .
این روزنامه همچنین به گلایه بخش خصوصی از وضعیت نابسمان صنعت و صادرات کشور با این تیتر پرداخته است:
تعیین نقشه راه، کار دولت نیست:بار دیگر سیاستهای نامشخص و بدون برنامه دولت باعث شد تا بخشخصوصی نسبت به وضعیت اقتصادی کشور در حوزههای صنعت و صادرات هشدار دهد چراکه نهتنها برنامهریزی برای صادرات 68 میلیارد دلاری تا پایان سال 95، بعید به نظر میرسد و قابلیت تحقق ندارد بلکه به گفته رییس اتاق بازرگانی ایران، 53 درصد ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی کشور در ده ماهه امسال به میعانات گازی، پتروشیمی و گاز طبیعی اختصاص داشته که نشان میدهد بیش از نیمی از صادرات غیرنفتی کشور به مشتقات نفت و گاز وابسته بوده است.
از این رو در حال حاضر حضور واحدهای بیش از ظرفیت در هر بخش و بیتوجهی نسبت به تولیدات صادراتمحور مهمترین چالشهای مربوط به حوزههای اقتصادی کشور است. این در حالی است که به اعتقاد اعضای پارلمان بخشخصوصی بدون تعیین اولویتها، مکانیابیها و ظرفیتبندیها در یک اقتصاد نمیتوان به سمت توسعه صنعتی و رشد تولیدات صادراتمحور حرکت کرد. بنابراین تعیین نقشه راه در حوزه صادرات و صنعت، نیازمند همفکری طیفی از نمایندگان این بخش است و مطمئنا چنین کاری از عهده یک سازمان و وزارتخانه برنمیآید.
در همین راستا محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در بیستویکمین جلسه هیات نمایندگان دوره هشتم اتاق ایران به بخشخصوصی وعده داد از این پس بدون حضور اتحادیهها، هیچگونه تصمیم صادراتی در وزارتخانه متبوعش اتخاذ نشود.
بدون اتحادیهها، تصمیم صادراتی نمیگیریموزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه باید در زمینه صادرات بیشتر به اتحادیهها بها داد، گفت: در وزارت صنعت هیچ تصمیم صادراتی نمیگیریم مگر اینکه اتحادیهها هم کنار ما باشند.
محمدرضا نعمتزاده اظهار کرد: در این راستا خود صادرکنندگان و اتحادیهها باید پیشقدم شوند و اگر لازم باشد ساختار اتحادیهها تغییر کند.
وی با اشاره به برجام تصریح کرد: در این مدت تلاش کردیم کارهای مشترکی با دنیا شروع کنیم اما صادرات ما رشد نمیکند مگر اینکه بینش صادراتی داشته باشیم.
نعمتزاده با بیان اینکه اصولا تولید عاری از مشکل نیست، گفت: تولید در شرایط کنونی درایت میخواهد و اینکه مسایل و مشکلات آن را به دولت یا نظام بانکی ارجاع دهیم، مشکل حل نمیشود.
وی با اشاره به صادرات فرش دستباف اظهار داشت: به خاطر بازارهای صادراتی و نوع محصول، صادرات این کالا رو به رشد نخواهد بود چراکه مصرفکنندگان داخلی و خارجی فرشی که 100 سال عمر میکند را نمیخواهند و میگویند از گذشته برایمان به ارث مانده است و داریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد مشکلات صادرات ادامه داد: مطمئنا نگاه ما، صادراتمحور است. بهعنوان مثال اکنون صادرات فرش به خاطر بازارهای خارجی رو به رشد نیست. فرش جزو کالای بادوام هنری و صنعتی است اما نمیتوان انتظار داشت سالی 20 درصد رشد داشته باشد.
نعمتزاده اظهار کرد: در مدت بیش از یک سالی که از برجام میگذرد، تلاش کردیم کارهای مشترک با دنیا را شروع کنیم. کشورهای پیشرفته همگی نگاه صادراتمحور دارند. یک بار در کره جنوبی یک راننده به من میگفت ما مثل شما پولدار نیستیم. باید کار کنیم و صادر کنیم تا بتوانیم زندگی کنیم اما در اینجا وقتی بادمجان گران شود میگویند تقصیر صادرات است.
محیطزیست سد راه بهرهبرداری بالا از ظرفیت معادنوزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین درباره استفاده و امکان بهرهبرداری بالا از ظرفیت معادن ادامه داد: معتقدیم در زمینه معادن بسیار بیشتر از ظرفیت فعلی میتوان کار کرد اما برای این کار باید از ابتدا شروع کنیم و اطلاعات دقیق را از مرحله اکتشاف تا مراحل بعدی بهدست آوریم.
وی اضافه کرد: حفاریهایی را که در سه سال گذشته انجام شده، باید با سالهای قبلتر مقایسه کنیم نه با کشوری مثل استرالیا که اقتصادش برپایه معادن است. توانستهایم با سازمان انرژی اتمی به تفاهماتی برسیم و با هم اکتشاف کنیم به شکلی که مواد رادیواکتیو را سازمان انرژی اتمی و غیر از آن را ما برداشت کنیم. اکنون نیز 80 درصد پهنا را برای بهرهبرداری از معادن آزاد کردیم تا بخشخصوصی بتواند اکتشاف کند.
نعمتزاده افزود: تاکنون توانستهایم در 20 کیلومتر مرز شرقی کشور در بخش معادن، اکتشافاتی انجام دهیم؛ مناطقی که تاکنون دست نخورده بودهاند. همچنین چند وقت پیش از یکی از مناطقی که ظرفیت بسیار بالای معدنی دارد به نام بهرام گور بازدید کردیم. منطقه بسیار ارزشمندی است که میتوان هم از معادنش استفاده کرد و هم گورخرهای آنجا رشد کنند و بیشتر شوند. در هیچ کجا نمیآیند یک مزیت را به خاطر مزیتهای دیگر کنار بگذارند.
وی با بیان اینکه در هیچ جای دنیا اینگونه نیست که فعالیت معدنی به خاطر حفاظت از محیطزیست انجام نشود، گفت: محیطزیست به علت عبور چهار گورخر، روی معدن منطقه «بهرام گور» دست گذاشته و اجازه کار در آنجا را نمیدهد. وزیر صنعت در ادامه با انتقاد از سازمان محیطزیست بیان داشت: اعتقاد ما بر این است که در بخش معدن میتوان بیشتر کار کرد اما در جاهایی که معادنی وجود دارد و میتوان در آن سرمایهگذاری کرد محیطزیست اجازه بهرهبرداری به ما نمیدهد. وی ادامه داد: در این مورد دو جلسه با رییس سازمان حفاظت محیطزیست برگزار کردیم و اجازه اکتشاف معدنی در چهار بخش را گرفتیم تا بتوانیم اکتشاف کنیم. بعد از آن ما گفتیم که باید به بخشخصوصی هم اجازه اکتشاف از معادن داده شود چون واقعا مناطقی وجود دارد که معادن طلا و مس دست نخوردهای دارند. ما ضد محیطزیست نیستیم اما باید از این معادن استفاده کنیم.
نعمتزاده در ادامه گفت: چرا بخشخصوصی حاضر نیست در پروژههای 50 میلیون دلاری سرمایهگذاری کند. در حالی که حاضر است در پروژههای بزرگتر سرمایهگذاری کند. امروز معادن اصلی ما بیاستفاده مانده است در حالی که جای بخشخصوصی در معادن خالی است. اگر بخشخصوصی نیاز به شریک خارجی دارد حتما این کار را انجام دهد و حتی اگر لازم است درصد بیشتری را شریک خارجی داشته باشد. در قرارداد رنو اصرار کردم که شرکت رنو 50 درصد شریک شود اما دوستان خودروساز راضی نبودند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: شما فعالان اقتصادی نباید از این مسایل نگران باشید. اگر متعهدم باشم از جان، مال و آبرویم حاضرم بگذرم. نباید نگران بود که دیگران چه میگویند. من به خاطر پتروشیمی 50 بار دادگاه رفتم اما امروز این پتروشیمی است که برای کشور مانده است.
وی همچنین به پرداخت تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط اظهار داشت: پرداخت تسهیلات به این بنگاهها که از ابتدای سال آغاز شده ادامه خواهد داشت و تاکنون به 21 هزار و 500 بنگاه کوچک و متوسط که مشکلات نقدینگی داشتند، تسهیلات پرداخت شده است. این در حالی است که سقف تسهیلات پرداختی به این بنگاهها 16 هزار میلیارد تومان بود که این سقف هماکنون برداشته شده است.
پلاسکو ۲۰ واحد تولیدی هم نداشتوزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در ادامه تصریح کرد: در ساختمان پلاسکو کمتر از ۲۰ واحد تولیدی وجود داشت و بقیه، دفاتر خرید و فروش بود که پاتوق بودند بنابراین ماشینآلات و تجهیزات زیادی از بین نرفته است.
مشتقات نفت، نیمی از آمار صادرات غیرنفتی کشوررییس اتاق بازرگانی ایران نیز در ادامه با بیان اینکه یکی از کانونهای آسیبپذیر اقتصاد ایران، عدم تنوع صادرات و متکی به صادرات نفت و گاز است، گفت: بنابراین با کوچکترین ناملایمات، تمام متغیرهای کلیدی اقتصاد ما تحتالشعاع است.
غلامحسین شافعی افزود: توجه به اقتصاد غیرنفتی بهعنوان یکی از بندهای اقتصاد مقاومتی حائز اهمیت است و در حالی که ما در دوران تحریمها به علت متکی بودن به نفت، اقتصادمان دچار آسیب شد و تولید ناخالص داخلی به شدت افت کرد.
وی با بیان اینکه یکی از ارکان اقتصاد مقاومتی، توجه به تنوع صادراتی است، اظهار داشت: مطمئنا چنانچه کشور در صادرات غیرنفتی قابلیت لازم را کسب کرده بود، در دوره تحریمها شدت آسیبهای وارده بر اقتصاد تا این حد بالا نبود.
وی با اشاره به گزارش سازمان توسعه تجارت گفت: براساس این گزارش، 53 درصد ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی کشور در 10 ماهه امسال به میعانات گازی، پتروشیمی و گاز طبیعی اختصاص داشته و این نشان میدهد که بیش از نیمی از صادرات غیرنفتی به مشتقات نفت و گاز وابسته بوده است.
شافعی تصریح کرد: همچنین 10 قلم اول صادراتی کشور نشان میدهد که اینها کالاهایی با ارزشافزوده پایین است.
رییس اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: براساس ماده «10» سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی که بر صادرات کالا و خدمات به تناسب ارزشافزوده تاکید دارد، باید سیاستها در جهت تقویت صادرات کالاهای غیرنفتی با ارزشافزوده بالا باشد.
شافعی گفت: برای رسیدن به صادرات کالا با ارزشافزوده بالا باید نگاه کشور تولیدمحور باشد و تا زمانی که صادرات کشور متکی بر تولید نباشد، صادرات غیرنفتی پایدار نخواهیم نداشت.
وی با طرح این سوال که سیاستهای دولت جهت تقویت تولیدات صادراتمحور برای آینده چیست و آیا در راستای اجرایی شدن سیاستها در این بخش هماهنگیهای لازم در حوزههای پولی، مالی و ارزی وجود دارد، گفت: یکی از رموز موفقیت کشورهایی که مسیر توسعه صنعتی و رشد را طی کردهاند، تدوین نقشه راه در قالب استراتژی توسعه صنعتی است.
وی گفت: بدون تعیین اولویتها، مکانیابیها و ظرفیتبندیها در یک اقتصاد نمیتوان به سمت توسعه صنعتی و رشد تولیدات صادراتمحور حرکت کرد.
شافعی اظهار کرد: نقشه راه تولید به سرمایهگذاران داخلی و خارجی این علامت را میدهد که اولویتهای سرمایهگذاری در کشور چیست و چه حمایتهایی از جانب دولت صورت میگیرد.
وی افزود: بنابراین اگر سرمایهگذاریهایی در بخشهای مختلف به کشور وارد شود که نیاز کشور نباشد یا مازاد ظرفیت است، آن سرمایهگذار باید بداند که انتظار هیچ حمایتی نباید از دولت داشته باشد.
وی گفت: نگاه به وضعیت کنونی کشور گویای آن است که در گذشته بدون توجه به ظرفیتها، بنگاههای مختلف در یک صنعت به وجود آمده که حتی توان ایجاد تحرک در اقتصاد را ندارند و متاسفانه تصور درستی از اولویت در کشور هم وجود ندارد.
وی افزود: منظور از اولویت این است که مشخص کنیم در مرحله اول کشور به تعداد محدود صنایع نیازمند است چراکه وقتی صنایع متعدد بهعنوان اولویت تعیین میشوند در واقع اصلا اولویتی وجود ندارد و این نگاه ما را به سمت توسعه صنعت و صادرات هدایت نمیکند.
رییس اتاق بازرگانی ایران بیان داشت: تعیین اولویت صنعتی در کشور نیازمند اولویتبندی توسط برنامهریزان، متخصصان و سیاستگذاران بخشخصوصی است بنابراین تعیین نقشه راه نیازمند طیفی از نمایندگان این بخش است و مطمئنا چنین کاری از عهده یک سازمان و وزارتخانه برنمیآید.
وی افزود: نکته مهم در تکیه بر مزیتهای نسبی این است که اگر قرار باشد همچنان بر مزیتهای نسبی خودمان تکیه کنیم، هرگز نباید به عرصههای جدیدی که دنیا به آن وارد شده وارد شویم بلکه همواره باید به صادرات مواد خام و با ارزشافزوده پایین ادامه دهیم. بنابراین در تعیین نقشه راه باید به خلق مزیت هم توجه شود.
شافعی گفت: بنابراین سوال مشخص در این بخش این است که چه برنامهای برای تدوین استراتژی توسعهای به دور از نگاههای رانتی در دستورکار قرار دارد.
ضرورت جذب ۴۵۰ میلیارد دلار سرمایه تا ۹ سال دیگر
در این نشست رییس کمیسیون اتاق بازرگانی ایران نیز ضمن برشمردن مهمترین موانع سرمایهگذاری داخلی و خارجی عنوان کرد: نیاز است همزمان با دنبال کردن اهداف برنامه ششم توسعه، اهداف تحقق نیافته برنامههای قبل نیز دنبال شود.
فریال مستوفی گفت: ایران تا سال ۱۴۰۴ به ۴۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی نیاز دارد اما اکنون در رده ۶۷ در میان کشورهای مختلف پایینتر از کنگو و بنگلادش قرار داریم.
وی ادامه داد: سوال مهم در این زمینه این است که چرا اقتصاد ایران در جذب سرمایه داخلی و خارجی مطلوب عمل نمیکند. سرمایهگذار در جایی سرمایهگذاری میکند که امنیت وجود دارد. کشور ما به لحاظ سیاسی امنیت خوبی دارد و باید در زمینه امنیت اقتصادی هم به شرایط مطلوب برسد تا جذب سرمایه محقق شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تصریح کرد: باید برای رسیدن به تولید مطلوب و اشتغال پایدار، همزمان هم برنامه ششم توسعه دنبال شود و هم اهداف محقق نشده برنامههای قبلی.
مستوفی همچنین به برخی از موانع جذب سرمایه اشاره کرد و گفت: تامین مالی پروژهها و توجیه نداشتن اکثر پروژه به لحاظ فنی و اقتصادی از مهمترین موانع جذب سرمایه هستند که نیاز است صندوقهای حمایتی با پشتیبانی دولت ایجاد شود.
وی با بیان پیشنهاداتی برای حل مشکلات سرمایه عنوان کرد: اولویتبندی صنایع و بخشهای اقتصادی، عملیاتی کردن طرح پنجره واحد، تغییر ساختار مالی بانکها، اهمیت و اجرای FATF، کاهش نقدینگی و استقلال بانک مرکزی از جمله پیشنهادات کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران برای جذب سرمایه است.
گروه اقتصادی روزنامه اطلاعات نیز در صفحه خود از :
واکاوی اشتغال شایسته در منشور حقوق شهروندی، بیمه کشاورزی و 3 پیشنهاد، لوح تقدیر برای بورس تهران، ضرورت توجه به سهامداران سنگ آهن، بانک و بورس، محور اصلی رونق بازار سرمایه و آخرین تغییرات قیمت سهام در بورس تهران گفته اند.
روزنامه ابرار اقتصادی نیز از عناوین زیر برای روزنامه خود استفاده کرده است؛
ارجاع استیضاح وزیر راه به هیات رئیسه مجلس، افزایش 30 میلیون دلاری درآمد روزانه فروش نفت، تمدید اجرای مصوبه بخشودگی جرادم وام های بانکی تا پایان 96، تحویل ایرباس های جدید در آینده نزدیک، صدور 30 درصد محصولات مشترک سایپا و سیتروئین در بازارهای جهانی، مذاکرات جدید بانکی تهران و استکهلم و هم پیمانی دوباره بانک ها برای کاهش نرخ سود.
انتهای پیام/