سنگ تراشی مهریز به عنوان یکی دیگر از آثار ناملموس استان یزد در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛   محمدرضا فلاحتیسرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان مهریز گفت: بر اساس سنگ نگاره های موجود، پیشینه هنر سنگ تراشی در یزد به هزاره دوم پیش از میلاد می رسد.

فلاحتی افزود: سنگ نگاره های کوه ارنان با نقوش انسانی و حیوانی، قدیمی ترین سند تاریخی یزد را در خود نگهداری می کند که بر تخته سنگی از آن، نقش ها و نگاره هایی مربوط به بیش از سه هزار سال پیش کشف شده اند. 

وی بیان کرد:این سنگ نوشته ها درباره شیوه زندگی و تاریخ دیرینه مردم می توان تحقیق کرد و پی برد که در دوره های بسیار قدیم، یزد مرکز سکونت و استقرار تمدن بوده است.

 فلاحتیافزود: صنعت سنگ تراشی از دیرباز بوده و هست. یعنی انواع و اقسام سنگ تراشی در طول تاریخ ما مشاهده می کنیم. به صورت مجسمه های قدیمی، ستون های سنتی ـ قدیمی، سنگ نوشته های قدیمی، کتیبه ها و طراحی های باستانی و سنگ های تراشیده شده معماری های قدیم و غیره. با این حال سنگ تراشی فعلی برمی گردد .

وی گفت: در حال حاضر سنگ تراشی محدود می شود به سنگ های مازاری ها یا همان حناسائی ها و سنگ های ارده ریزی. غالب این سنگ ها را در قدیم و جدید توسط هنرمندان سنگ تراش که در مهریز هم به صورت آبا و اجدادی وجود داشته و هستند انجام می‌شده است. 

 فلاحتی استخراج و تراشیدن آنها با قدیم کمی متفاوت شده لیکن محتوا و مورد استفاده آن یکی است و تا امروز این صنعت زنده نگه‌داشته‌ شده است.

سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان مهریز گفت:  برای تولید فرآورده های سنگی پس از استخراج سنگ از معدن با استفاده از اره های دو سر اقدام به برش آن به قطعات کوچک کرده و پس از حمل آن به کارگاه های سنگتراشی بر اساس نقشه آن را می تراشند سپس توسط دستگاه تراش سنگ را به شکل اصلی و موردنظر در می‌آورند.

 آخرین مرحله تولید، سوهان کاری است که پس از این عمل محصول به صورت مطلوب در می‌آید. به منظور ایجاد نقوش مختلف در فرآورده های سنگی پس از سوهان کاری آن را در اختیار قلمزن قرار می‌دهند و قلمزن تصویر مورد سفارش را با استفاده از قلم های آهنی روی سنگهای سخت حکاکی می‌کند. 

انتهای پیام/ ی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.