شما هم می توانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود پاسخ را از پزشکان مطرح در آن بخش دريافت كنيد.
اما پاسخ سوالات تعدادی از کاربران در خصوص بیماریهای غدد و دیابت که توسط علی بنکدار تهرانی پزشک عمومی داده شده، به شرح زیر است:
تزریق انسولین
بنکدار اظهار داشت: شروع تزریق انسولین با توجه به نوع دیابت در افراد متفاوت است. در دیابت نوع یک، در بدن فرد مبتلا انسولین تولید نمی شود و فرد از ابتدا باید انسولین تزریق کند.
در دیابت نوع 2 با توجه به شرایط و کنترل بیماری، ممکن است نیاز به تزریق انسولین باشد. ملاک تعیین کننده ضرورت تزریق آن میزان قند خون ناشتا و سه ماهه (هموگلوبین a1c ) است که پزشک بر اساس آن تشخیص می دهد.
عوارض انسولین
بنکدار بیان کرد: انسولین یک هورمون آنابولیک و کار آن ذخیره انرژی است. به کمک انسولین، قند خون در کبد ذخیره میشود و تا زمانی که از مواد غذایی استفاده نمی کنیم این قند آزاد شود.
بیمار دیابتی وقتی انسولین تزریق می کند باید فعالیت بدنی خود را افزایش دهد تا تعادل برقرار شده و سبب اضافه وزن نشود.
قرص دیابت
بنکدار تصریح کرد: در صورت تشخیص پزشک متخصص، دیابت با قرص قابل کنترل است اما رعایت نکاتی مانند اصلاح برنامه تغذیه ای و افزایش فعالیت بدنی در کنار آن حائز اهمیت است.
آزمایش دیابت
بنکدار تاکید کرد: راه اصلی تشخیص دیابت انجام آزمایش ژنتیک است. عموما شناسایی دیابت نوع یک و 2 با توجه به علائم توسط پزشک قابل تشخیص هستند اما در صورت شناسایی نشدن، انجام آزمایش ژنتیک توصیه می شود.
دیابت نوع 2
بنکدار بیان کرد: علت ایجاد این نوع دیابت مقاومت بدن در مقابل انسولین و کاهش ترشح آن است.
اگر فرد بتواند مقاومت در مقابل انسولین را با کاهش وزن، اصلاح تغذیه و انجام فعالیت بدنی ایجاد کند، این بیماری قابل کنترل است اما در برخی موارد پیشرفته که تزریق انسولین ضروری است، درمان سخت خواهد بود.
پیش دیابتی
بنکدار افزود: فردی که در معرض ابتلا به دیابت است، می تواند با افزایش فعالیت بدنی (نیم ساعت پیاده روی، پنج روز در هفته) و اصلاح تغذیه به سلامت کامل بازگردد.
نوسان قند خون
بنکدار تصریح کرد: نوسان قند خون یک عامل تخصصی است که نیازمند بررسی پزشک است و در افراد دیابتی با توجه به نوع دیابت متفاوت بوده، اما اصلی ترین علت نوسان قند خون درست مصرف نشدن داروها و منظم نبودن ریتم زندگی این افراد است.
ارتباط خونریزی و کاهش هوشیاری در افراد دیابتی
بنکدار اظهار داشت: کاهش هوشیاری در نتیجه خونریزی و شکستگی ارتباطی به دیابت ندارد و در افراد عادی نیز در صورت وقوع می تواند ایجاد شود.
دیابت نوع یک در کودکان
بنکدار تاکید کرد: مدیریت و کنترل دیابت نوع یک به وسیله تزریق انسولین انجام می شود. هنوز علت اصلی ایجاد دیابت نوع 2 شناسایی نشده است. استرس، برخی بیماری های ویروسی و عوامل ژنتیک از موارد تاثیرگذار در ایجاد دیابت نوع یک است.
بنکدار گفت: در دیابت نوع 2 که کارکرد لوزالمعده دچار اختلال می شود، از طریق مصرف داروها، کاهش وزن و اصلاح سبک زندگی میزان ترشح انسولین در بدن فرد می تواند به تعادل برسد. اما در دیابت نوع یک روند آسیب دیدگی لوزالمعده طولانی تر و توقف ناپذیر بوده و فرد باید انسولین مورد نیاز بدن را از طریق تزریق تامین کند.
بنکدار اضافه کرد: در دیابت نوع یک درمان قطعی وجود ندارد و فرد باید به کمک مصرف دارو، اندازه گیری قند خون، اصلاح تغذیه و انجام فعالیت بدنی بیماری را مدیریت کند.
در دیابت نوع 2 به خصوص در مراحل اولیه، بیماری می تواند به شرط کاهش وزن، انجام فعالیت بدنی و انتخاب سبک زندگی مناسب در مراحل اولیه برگشت پذیر باشد.
تغذیه و دیابت
بنکدار بیان کرد: فرد دیابتی باید برنامه تغذیه ای سالم داشته باشد اما این به معنای رعایت رژیم غذایی گیاهی صرف نیست. تغذیه سالم به معنای استفاده از وعده های غذایی سبک تر و متعدد است که رعایت این اصول به کاهش نوسان قند خون در بیماران دیابتی کمک می کند.
بنکدار اظهار داشت: مصرف فیبر و سبزیجات از بالا رفتن میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت محافظت می کند. استفاده از میان وعده ها در طول روز و شب قبل از خواب (مانند شیر، خرما و میوه ها) از ایجاد ضعف و گرسنگی پیشگیری می کند.
انواع تزریق انسولین
بنکدار تصریح کرد: تزریق انسولین به عنوان اصلی ترین راه کنترل دیابت به ویژه در دیابت نوع یک مطرح است که شامل تعداد دفعات تزریق و واحدهایی است که توسط پزشک تعیین شده و بر روی ران، شکم و پشت بازو تزریق می شود.
بنکدار تصریح کرد: تزریق انسولین به 2 صورت بلند اثر (یک یا دوبار در روز) و کوتاه اثر (هنگام مصرف غذا و گاه به دفعات بیشتر) انجام می شود.
بهترین الگو برای یادداشت قندخون
بنکدار گفت: توصیه می شود افراد مبتلا به دیابت دفترچه ای تهیه نموده که شامل تاریخ، ساعت و ثبت عدد قند ناشتا میزان قند مصرفی در طول روز به فاصله هر 2 ساعت باشد.
قند خون نرمال
بنکدار اظهار داشت: قند خون بین 70 تا 100 قند ناشتای طبیعی، 100 تا 125 پیش دیابت و 126 به بالا نشانه دیابت است. همچنین قند 2 ساعته بالای 200 و هموگلوبین َA1C بالاتر یا مساوی 6.5 بیانگر دیابت است.
استفاده از مکمل در افراد دیابتی
بنکدار افزود: مصرف مکمل ها و ویتامین ها در این افراد ضرری ندارد اما مصرف بیرویه هرکدام می تواند خطرناک باشد.
دیابت و باروری
بنکدار بیان کرد: فرد دیابتی در صورت بارداری باید میزان قند خون را کنترل کند، زیرا بی توجهی به آن می تواند عوارضی مانند به دنیا آوردن نوزاد چاق و زایمان سخت را به دنبال داشته باشد.
وی یادآور شد: افراد باید قبل از بارداری و پس از آن موضوع را با پزشک مطرح نموده و قند خون خود را کنترل کنند.
انتهای پیام/
میخاستم ببینم اصلا امکانش هست که خوب شه ؟چقدر طول میکشه تا بهبودی سمت راست و زبان و حافظشو بدست بیاره