به گزارش گروه
اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان کمیته نظارت بانکی بال (BCBS ) به منظور ایجاد همگرایی بینالمللی در زمینه مقررات نظارتی حاکم بر کفایت سرمایه بانکهای فعال در سطح بینالمللی و داخلی کشورها، تلاشهای مستمری را که سرآغاز آن به سال 1988 میلادی برمیگردد، شروع کرد تا بدینوسیله با همکاری مقامات بانکداری کشورهای عضو آن، استانداردی را در راستای اندازهگیری سرمایه واجد شرایط برای پوشش ریسکهای فراروی عملیات بانکها معرفی کند. نتیجه تلاشهای مذکور، انتشار سه سند موسوم به "اسناد بال" یا "توافقنامه بال" بوده که یکی از مهمترین آنها، سند بال دو است.
این سند بال ، به مقوله بسیار مهم ریسک بازار و تعیین الزام سرمایهای مناسب برای پوشش این نوع ریسک میپردازد. بر این اساس، منشأ ریسک بازار برای بانکها میتواند ناشی از تغییرات قیمت سهام نزد بانکها، نوسانات نرخ ارز، نوسانات نرخ سود که منجر به تغییر قیمت ابزارهای مالی حساس به نرخ سود میشود و نوسانات قیمت کالا باشد.
راهکارهایی در ارتباط با اوراقی که بدون رتبه بوده و یا توسط اوراق مشتقه، پوشش یافتهاند نیز ارایه شده است و برای محاسبه سرمایه پوششی ریسک عام ابزارهای مذکور، دو روش "استفاده از سررسید" و "دیرش" معرفی شده است.
در روش سررسید، ضرایب ریسک متناظر با دامنه زمانی باقی مانده تا سررسید اوراق، متناسب با نرخ کوپن 3 درصد (کمتر یا بیشتر) و تغییرات مفروض در نرخ سود (بازده تا سررسید) ارایه شده است که ضرایب مذکور برای محاسبه سرمایه پوششی لازم برای هر یک از این اوراق مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، دو نوع تهاتر در خصوص وضعیتهای مختلف خرید و فروش ابزارها در هر دامنه زمانی تحت عنوان "تهاتر افقی" و "تهاتر عمودی" نیز باید در محاسبه الزام سرمایهای مذکور در نظر گرفته شود. در روش دیرش، ابتدا حساسیت قیمت ابزارهای حساس به نرخ سود محاسبه شده و مطابق با دامنههای زمانی معرفی شده در جدول مربوط در متن، پوشش سرمایهای محاسبه میشود.
همانند اوراق و ابزارهای بدهی، برای محاسبه سرمایه پوششی جهت پوشش ریسک بازار اوراق سهام و سایر ابزارهای مالکانه مشابه، دو نوع ریسک خاص و عام باید در نظر گرفته شود که طی آن، حداقل سرمایه پوششی برای این نوع ریسک 8 درصد برای هر کدام از ریسکهای خاص و عام با رعایت شرایط مندرج در این بخش است.
در خصوص ریسک نرخ ارز، ابتدا منابع در معرض ریسک نرخ ارز از طریق روشهای ارایه شده برای محاسبه خالص وضعیت باز ارزی (Net Open Position-NOP) برای هر ارز و برای تمامی ارزها، محاسبه میشود. در این فرایند، طلا نیز به عنوان یک ارز در نظر گرفته میشود، زیرا همبستگی نوسانات قیمت آن با نوسانات نرخهای ارز زیاد است؛ پس از اینکه منابع در معرض ریسک نرخ ارز در هر ارز محاسبه شد، کل خالص وضعیت باز ارزی (برای تمامی ارزها و طلا) محاسبه شده و سپس 8 درصد آن به عنوان حداقل سرمایه پوششی لازم در مقابل نوسانات نرخ ارز در نظر گرفته میشود. نگهداری کالا از قبیل محصولات کشاورزی، مواد معدنی (از قبیل نفت) و فلزات قیمتی (به استثناء طلا) که در یک بازار ثانویه معامله میشود نیز دارای نوسانات قیمت بوده و لذا لازم است حداقل سرمایهای را برای پوشش ریسک این نوع کالاهای تحت تملک بانکها در نظر گرفت.
روشهای مختلفی برای تعیین سرمایه پوششی لازم در این خصوص معرفی شده است که از آن میان میتوان به روش ساده اشاره کرد که طبق آن، حداقل سرمایه پوششی عبارتند از 15 درصد خالص وضعیت (خرید یا فروش) در هر کالا است.
لازم به ذکر است انتشار سند بال سه به معنای ابطال و عدم اعتبار سند بال دو نیست؛ چراکه در سند بال سه، مقوله مدیریت ریسک نقدینگی و کیفیت اقلام سرمایهای واجد شرایط برای محاسبه کفایت سرمایه، به اضافه سپر حفاظتی بیشتر در ساختار سرمایه بانکها مورد نظر است که این میتواند به عنوان یک استاندارد تکمیلکننده فرایند مدیریت ریسک و بهبود کفایت سرمایه معرفی شود.
انتهای پیام/