لنگر کشتی کم آبی در زمین های کشاورزی منوجان در جنوبی ترین شهر استان کرمان انداخته شد

نگرانی ها از کم آبی در منوجان بالاگرفتبه گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، برخی از باغ های شهرستان منوجان در جنوب کرمان در حالی با آب شرب آبیاری می شود که چند کیلومتر آن سوتر روستاییان به دلیل عدم وجود آب بهداشتی با مشکل مواجه هستند.

خشکسالی در کرمان همچنان ادامه دارد و در سال آبی جاری میزان بارندگی در کرمان نسبت به سال گذشته به شدت افت کرده است طبق گزارش های هواشناسی در سال آبی جاری هیچ گونه بارندگی در استان کرمان ثبت نشده است و ادامه این روند موجب بروز نگرانی هایی در راستای تامین آب شرب مردم شده است.

نماد خشکسالی در جنوب کرمان باتلاق جازموریان و رودخانه هلیل رود است که به دلیل بی آبی مدت هاست خشک شده اند و این منطقه به کانون اصلی گرد و غبار تبدیل شده است.

درجنوب کرمان و به ویژه شهرستان منوجان در جنوبی ترین بخش استان کرمان قطب کشاورزی و دامپروری است یعنی آب با معیشت مردم ارتباط مستقیم دارد اما کمبود آب مشکلات فراوانی را برای مردم ایجاد کرده است.

متوسط بارندگی منوجان کمتر از کشور

متوسط بارندگی در منوجان طی سال های گذشته ۱۲۰ میلیمتر بوده است که بسیار کمتر از متوسط بارندگی در کشور است و از متوسط بارندگی در استان نیز کمتر است.

این آمار در کنار وجود 700حلقه چاه برقی و هزار حلقه چاه دیزلی برای برداشت آب های زیر سطحی در این شهرستان موجب شده سطح آب های زیر زمینی در این شهرستان جنوبی و محروم استان هر سال پایین تر برود.

در نتیجه بحران خشکسالی در شهرستان هر سال بیشتر می شود بطوریکه کشاورزی منطقه و محیط زیست به صورت مستقیم با بحران جدی ناشی از کم آبی مواجه شده اند.

این شهرستان هم مرز با استان هرمزگان است و حرارات منوجان در تابستان به بالای ۵۰ درصد نیز می رسد .

میزان زیرکشت آبیاری مکانیزه نیز در این استان به حدی نیست که بتواند از حجم مشکلات مردم بکاهد و طرح های تغییر الگوی کشت و مصرف بهینه آب نیز در سال های ابتدایی اجرا قرار دارد و سال ها نیاز است تا این طرح ها به ثمر بنشینند.

در شرایط موجود استفاده بهینه از منابع آبی در دسترس از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است که در کنار مسئولان مردم نیز در اجرای آن نقش به سزایی دارند.


آب شرب در کشاورزی!


در شرایط بسیار سخت خشکسالی در شهرستانی مانند منوجان که از محرومیت های ریشه ای و زیر ساختی نیز رنج می برد تامین آب شرب نیازمند ایجاد زیر ساخت ها و صرف هزینه است و وجود حتی یک قطره آب در این منطقه نقش تعیین کننده ای در راستای جلوگیری از مهاجرت های گسترده و خالی شدن روستاها از سکنه دارد اما نکته بسیار عجیب در خصوص این شهرستان استفاده از آب شرب در بخش کشاورزی است.

مردم برخی از روستاها و حتی شهر منوجان که اکثرا در خانه باغ ها زندگی می کنند در پی خشکسالی و محدودیت های موجود برای دسترسی به آب اقدام به آبیاری باغ ها و مزارع خود از طریق آب شرب می کنند که این امر هزینه های زیادی را بر دوش مردم سایر مناطق شهرستان می اندازند.

استفاده آب شرب برای آبیاری درختان و یا آب کردن حوض و استخرهای تفریحی و کشاورزی در حالی روی می دهد که در سایر روستاهای شهرستان به دلیل افت و یا قطعی آب، مردم ساعات طولانی را بدون آب شرب طی می کننددر این بین روستای مهرآباد که مهد کشاورزی است و بیشترین کشت در اطراف این روستاست شرایط سخت تری دارد، مردم این روستا از بی آبی رنج می برند و آب این روستا جیره بندی و روزانه فقط 2ساعت آب دارند.

همچنین در حال حاضر تعدادی از روستاها و بخش های عشایری منطقه نیز به دلیل عدم وجود شبکه توزیع آب در بهترین حالت ممکن با تانکر آبرسانی می شوند.

تغییر الگوی کشت بجای هندوانه کاری


محسن نوشادی ریس جهاد کشاورزی منوجان گفت :در استان کرمان اجرای طرح ها ی مقابله با بی آبی ارائه تسهیلات برای آبیاری تحت فشار، تغییر الگوی کشت و کاشت محصولات کم آبی مانند کلزا و زعفران و آویشن که از لحاظ اقتصادی بصرفه هستند در دستور کار جهاد کشاورزی قرار داده است .

نوشادی تصریح کرد:در ازای هر هکتار مبلغ 6میلیون 500وام بلاعوض که 85درصد این تسهیلات را دولت و 15درصد آورده مرم است.

وی افزود: اجرای طرح همیار آب با ده ها مصوبه و صرف وقت و انرژی نیز در راستای بهبود وضعیت آبی استان کرمان انجام می شود اما اگر تمام این اقدامات انجام شود بدون همراهی مردم در واقع با صرف هزینه های هنگفت و زمان داریم آب در هاون می کوبیم.

نوشادی ادامه داد : متاسفانه پایه زندگی مردم تک محصولی و برپایه کشاورزی است در منوجان نیز ۲۰ هزار هکتار زمین زیر کشت انواع محصولات کشاورزی است و ۱۲ هزار هکتار باغ وجود دارد که طی سال های اخیر هکتارها باغ نیز بر اثر خشکسالی از بین رفته است.


از آب موجود در شهرستان بیش از ۹۵ درصد در بخش کشاورزی مصرف می شود که به دلیل کشت های آب بر مانند هندوانه و یا آبیاری سنتی ۹۰ درصد از آب ها هدر می رود و اگر آب شرب نیز در بخش کشاورزی مصرف شود ضربه ای بزرگ به زندگی و آینده منوجان است

وی از مردم خواست با درک صحیح از وضعیت موجود اجازه ندهند آب شرب در بخش کشاورزی استفاده شود چون در کنار هدر رفت سرمایه آب نیز از بین می رود.

فرماندار منوجان نیز با انتقاد از مصرف آب شرب در بخش کشاورزی اظهار کرد: استان کرمان در حال حاضر با مشکل جدی در تامین آب مورد نیاز در بخش های مختلف مواجه است.

خشک شدن باغات کشاورزی
حسین صادقی افزود: در شهرستان منوجان مساله آب بسیار جدی است زیرا میزان بارندگی در این شهرستان طی ۱۳ سال گذشته بسیار کمتر از حد نرمال است و بسیاری از باغ های کشاورزان نیز به همین دلیل خشک شده است.

وی ادامه داد: مصرف آب در بخش کشاورزی افزایش یافته است که همین امر موجب افزایش نرخ قبض های آب شده است.

فرماندار منوجان از مردم خواست با مسئولان برای مصرف بهینه آب همکاری کنند و گفت: در صورت مصرف بی ضابطه آب با توجه به پیش بینی های موجود از وضعیت بارندگی در تابستان سال آینده با مشکل مواجه خواهیم شد.

وی بیشترین مصرف آب در این شهرستان را در بخش کشاورزی دانست و افزود: ما به صورت جدی با برداشت های غیر مجاز از چاه ها بدون مجوز نیز برخورد می کنیم و از سوی دیگر از مردم می خواهیم آبیاری مکانیزه و کشاورزی علمی را در دستور کار قرار دهند.


مدیرامور آب و فاضلاب منوجان نیز به مردم به خصوص در روستاها هشدار داد با هر گونه آبیاری کشاورزی با استفاده از آب شرب برخورد جدی می شود.

رضا زراعی گفت: به دلیل این مصرف غیر اصولی قبض های آب در منطقه نیز رشد زیادی داشته است.

وی گفت: برای تامین آب شرب هزینه های گزافی می شود و مردم باید وجود این آب را قدر بدانند زیرا در برخی از روستاها مردم از داشتن نعمت آب شرب بی بهره هستند.

خشکسالی و بی آبی هر سال عرصه را بر مردم کرمان تنگ تر می کند و همراهی و همکاری مردم در مصرف بهینه و صرفه جویی می تواند راهکاری تاثیر گذار برای کاهش مشکلات باشد.


گزارش از طالب گل افشان

انتهای پیام /ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.