به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ روزنامه فايننشال تايمز اخيرا در گزارشی نوشته است، هيلاری كلينتون زمانی كه در كابينه اوباما وزير امور خارجه بود، پيشنهاد داد كه آمريكا نيروهای مخالف اسد را مسلح كند؛ پيشنهادی كه به نوشته اين روزنامه با مخالفت اوباما روبهرو شد.
با اين حال، طی اين سالها بارها و بارها پرده افتاده و نقش آمريكا در جنگ سوريه تا حدودی مشخص شده است. چندی پيش این روزنامه انگلیسی در گزارشی دیگر، از دستور رئيسجمهور آمريكا به سازمان سيا برای مسلح كردن نيروهای مخالف دولت در سوريه خبر داد.
بر اساس اين گزارش، عربستان سعودی هزينه بخش اعظم سلاحها را تأمين كرد و سازمان سيا هم طبق دستور اوباما وظيفه سازماندهی و آموزش اين نيروها را برعهده گرفت.
بحران، چرا در سوریه!
"مسعود رضایی" قائم مقام مرکز مطالعات خلیج فارس، در تحلیل خود بحران سوریه را جنگ بر سر جغرافیای سیاسی و جغرافیای اقتصادی این کشور دانسته و آن را؛ مستقل از پدیده خیزش مردمی کشورهای عرب منطقه در برابر رژیمهای خودکامه ارزیابی کرد.
وی در مصاحبه با خبرنگار
سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تصریح نمود: مسئله سوریه به هیچ روی در دستهبندی آنچه رسانهها بدان از بهار عربی یاد کردند قرار نمیگیرد.
این کارشناس مسایل خاورمیانه با اشاره بر روزهای آغازین بحران در این کشور یادآور شد: طبق اسناد و شواهد متقن، آشوبها و اعتراضات دمشق و سایر شهرهای سوریه، دارای زمینههای فرقهگرایانه و تجزیهطلبی بوده و مرتبط به موضوعاتی همچون دموکراسی و حقوق بشر نیست.
حکایت طالبان و چنگال عربستان در منطقه
رضایی در ادامه، با استناد بر اظهارات مکتوب یکی از مخالفان دولت اسد بطور مصداقی به موضوع پرداخت و گفت: "اسعد ابوالخلیل"، در تاریخ 24 آوریل 2011، یعنی به فاصله یک ماه چند روز از آغاز ناآرامیهای سوریه در مقالهای نوشت: « به اوضاع سوریه فکر کرده و سعی میکنم از معترضان حمایت کنم؛ اما نمیتوانم... این آدمها فقط طالبان را به قدرت خواهند رساند و عربستان سعودی دست بالای منطقه را خواهد داشت!! و سوریه در بهترین حالت در بین فرقهها تقسیم میشود.»
آتش بحران در دامان سرزمین شام
قائم مقام مرکز مطالعات خلیج فارس با طرح پرسشی مبنی بر اینکه اساسا چرا باید جنگ در سوریه به وقوع بپیوندد، اینطور به این پرسش پاسخ داد: در حوزه خاورمیانه مسئله این است که یک سرزمین در کدام بخش از جغرافیای سیاسی ترسیم شده توسط غرب و آمریکا قرار دارد.
وی افزود: چنانچه دولتی در ژئوپلتیک غرب قرار گرفته باشد، زمینه برای تشکیل گروههای تروریستی- فروش نفت به سود نیروهای مسلح تندرو را برای آن دولت فراهم میآورند.
مردم آزادیخواه، مغضوبان همیشگی غرب
رضایی با بیان اینکه دولت و مردم سوریه به سبب مواضع خود هیچگاه در پازل ژئوپلتیکی غرب و صهیونیسم بینالملل قرار نگرفتند، گفت: مادامی که یک دولت در مسیر منویات ایالات متحده و مزدوران منطقهای آن نظیر قطر و عربستان گام بر دارد از حمایت غرب منتفع خواهد شد، لیکن وقتی یک کشوری در مقابل فِرَق تروریستی قد علم کرده آن هم با دارا بودن از یک نیروی زمینی منسجم، حتما مورد غضب اعراب مرتجع و کاخ سفید قرار میگیرد.
رضایی یکی از مهمترین دلایل حمایت جمهوری اسلامی از مردم سوریه را، استقلال این کشور از سیاستهای منحط اعراب دست نشانده منطقه خواند و خاطر نشان کرد: خوشبختانه اتحاد سوریه و ایران امروز در تحولات میدانی بیش از هر دوره دیگری به نفع محور مقاومت رقم خورده است.
فروپاشی دژ تروریسم سلفی در منطقه
قائم مقام مرکز مطالعات خلیج فارس در تشریح چرایی حمایت تهران از دمشق گفت: هر کشوری به هر حال در منطقه دارای متحدانی است و ایران هم در منطقه وانفسای خاورمیانه هم پیمانی مانند سوریه دارد.
رضایی ادامه داد: در چنین شرایطی کاملا طبیعی است، حمله به خاک سوریه، به مثابه تهاجم بر مواضع تهران بوده و چنانچه ایران از متحد منطقهای خود دفاع نمیکرد، امروز سوریه به دژ مستحکم تروریسم سلفی سعودی تبدیل میشد. بنابراین پشتیبانی از حکومت دمشق در ابتدا دفاع از کیان سیاسی، اقتصادی جمهوری اسلامی ارزیابی میشود.
وی با نگاهی بر جغرافیای پیرامونی کشورمان عنوان داشت: یک طرفِ ایران، کشور پاکستان کارخانه تولید تروریسم سلفی قرار دارد، از سوی دیگر دانشگاه پرورش تروریسم وهابی عربستان سعودی قرار دارد که؛ وجود این مولفههای مخرب در غایت قضیه با امنیت جمهوری اسلامی در تعارض است.
وی تصریح کرد: از این جهت سیاست مبنایی ایران، مقابله با هر گونه ایدئولوژی آدمکشی و افراطیگری در منطقه است که به لطف خدا ما امروز شاهد تقویت محور مقاومت در برابر پدیده شوم تروریسم سعودی – عبری- غربی هستیم.
وقتی آهنگ حذف اسد کوک شد
رضایی تأکید کرد: بسیاری از کشورها در منطقه و فرامنطقه از همان سال 2011، آهنگ رفتن بشار اسد رییس جمهور قانونی سوریه را کوک کردند و در راستای این هدف از هیچ جنایتی فروگذار نکرده و تحریمهای گستردهای را بر علیه مردم این کشور اعمال کردند.
سکانداران پروژه برکناری اسد میهمان زبالهدان تاریخ
رضایی با اشاره بر حمایت بیشائبه غرب و همپیمانانش از گروههای تروریستی بر ضد مردم سوریه و دولت اسد اظهار داشت: پس از گذشت 5 سال، در شرایطی که دولت بشار اسد در آستانه تثبیت دوباره قرار دارد؛ سکانداران پروژه خذف بشار اسد یکان به یکان در حال محو شدن از صحنه سیاسی نظام بینالملل هستند.
وی با گریزی بر نتایج انتخابات آمریکا ابراز داشت: هیلاری کلینتون در رأس تمام افرادی قرار داشت که بر سرنگونی نظام اسد اهتمام داشته و باراک اوباما هم به همین ترتیب؛ ظرف دو ماه آینده از صحنه قدرت کنار خواهد رفت.
رضایی ضمن تأکید بر مقاومت مثال زدنی مردم و دولت سوریه در مقابل هجمه عظیم تروریسم بینالملل در طول سالهای گذشته تصریح کرد: امروز دیگر صدایی مبنی بر خذف اسد از چهرهها و شخصیتهای سیاسی، نظامی کشورهایی که دایعه این موضوع را داشتند شنیده نمیشود.
نه بزرگ به حذف بشار اسد!
وضعيت جنگی در سوريه اكنون بسيار خطرناكتر از آن است كه دوستان شفیق آمريكا تصور میكنند. در شرایط کنونی هیمنه قدرتهای غربی در میدان سوریه بشدت ترک برداشته و بدتر از آن بیکفایتی و دست نشاندگی رژیمهایی همچون عربستان سعودی بر همگان عیان شده است.
اگر نقش آمريكا در جنگ سوريه به رأی عمومی گذاشته شود، بدون شك پاسخ مردم آمريكا به جنگی كه برای تغيير رژيم در سوريه دنبال میشود، «نه» خواهد بود. این دقیقا همان پاسخی است که مردم سوریه در طول چند سال گذشته با مقاومت خود در برابر تروریسم بینالملل به ایادی سعودی - صهیونیستی دادهاند؛ "جوابی تحت عنوان نه بزرگ به خذف اسد از صحنه سیاسی سوریه!"
اوباما تنها چند روز ديگر فرصت دارد تا ميراث سياسی خود را ترميم کرده و جنگ در سوريه را (آبرومندانه) و البته بدون حذف اسد پايان دهد.
گزارش و گفتوگو: محمدرضا شجاعیان