به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان وبسایت روزنامه گاردین در گزارشی به بررسی تأثیر نتیجه انتخابات آتی آمریکا بر چندین کشور جهان پرداخت. در این گزارش پنج کشوری که ممکن است پیروزی احتمالی «دونالد ترامپ،» نامزد جمهوریخواه انتخابات آمریکا بر آنها بیشترین تأثیر را داشته باشد، بررسی شدهاند.
آمریکای لاتین
دولتها معمولاً نامزدهای جمهوریخواه انتخابات را به دلیل تأکید آنها بر تجارت آزاد ترجیح میدهند؛ اما اینبار سیاستهای بحثبرانگیز دونالد ترامپ مانند ساخت دیوار در مرز مکزیک و رفتارهای غیرقابل پیشبینی وی، موجب تردید سیاستمداران در حمایت از وی شده است.
«دیمیتری مانگولی،» یک جامعه شناس و عضو برجسته حزب «راست جدید» برزیل در این خصوص اعلام کرد انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور مانند یک زمینلرزه ژئوپولیتیک عمل خواهد کرد. وی در ادامه گفت: « ترامپ عقاید فاشیستی دارد. در صورت پیروز شدنش در انتخابات، ما شاهد اخراج دستهجمعی مهاجران خواهیم بود. او یک رئیسجمهور ملیگرا و بومیگرا خواهد بود.»
مانگولی پیشبینی میکند اقدامات احتمالی ترامپ باعث گرایش مکزیک به آمریکای لاتین شود و به توافقهای تجارت آزاد و رشد اقتصادی این کشور آسیب زند.
یکی از اعضای حزب مخالف در «نیکاراگوئه» میگوید: «ترامپ از نظر سیاسی بیتجربه است و رفتارهایش قابل پیشبینی نیست. ما نمیدانیم ممکن است چه کاری انجام دهد؛ اما مشخص است که او مستبد است، تبعیض جنسی قائل میشود و آمریکاییهای لاتین تبار را تحقیر میکند.»
این در حالیست که «هیلاری کلینتون،» رقیب ترامپ از حزب دموکرات که سیاستهایی مشابه سیاستهای «باراک اوباما،» رئیسجمهور آمریکا دارد، فرد مناسبتر و مطمئنتری برای ریاستجمهوری است.
یکی از مشاوران ارشد بنیاد تحقیقاتی «سائو پائولو» در این خصوص اعلام کرد سیاستهای منطقهای آمریکا تغییر چندانی نخواهد داشت؛ اما «انتخاب ترامپ دستکم در کوتاه مدت نظام بین المللی را مختل خواهد کرد. اگر او برنامههای مطرح شدهاش را اجرا کند تأثیرات شدیدی بر روابط بینالمللی خواهد داشت. اگر یک دیوار در مرز مکزیک بسازد، ورود مسلمانان به آمریکا را محدود کند، ژاپن را به ساخت بمبهای هستهای تشویق کند و توافقهای تجارت آزاد را نادیده بگیرد، جهان را تحت تأثیر قرار میدهد.»
خاورمیانه
ترامپ، جهان عرب را با طرح نظراتی درباره مهاجرت مسلمانان خشمگین کرده است. یک نظرسنجی که در خاورمیانه و آفریقای شمالی انجام شد و شامل 3017 نفر میشد، نشان داد اگر مردم این منطقه حق رأی داشتند، نیمی از آنها هیچکدام از این دو نامزد را انتخاب نمیکردند.
هیلاری کلینتون مخالف اعزام نیرو به عراق برای مبارزه با گروه تروریستی داعش و خواستار کاهش نیروهای مستقر در سوریه است. این در حالیست که جزئیات برنامه ترامپ برای مبارزه با داعش مطرح نشده است. البته دونالد ترامپ در ماه مارس اعلام کرد آمریکا هیچ انتخابی جز فرستادن 20 تا 30 هزار نیرو به منطقه ندارد.
نظرسنجیهای انجام شده از سوی شرکت تحقیقاتی «یوگاو» نشان میدهد 46 درصد شرکتکنندگان بر این باورند که آمریکا باید نیروهایی را برای مقابله با داعش به سوریه اعزام کند و همکاری نزدیکی با روسیه داشته باشد.
دیگران بر این باورند که آمریکا نباید حضور نظامی در منطقه داشته باشد؛ اما باید در ارسال کمکهای بشردوستانه همکاری کند.
هیلاری کلینتون در جهان عرب دارای محبوبیت 78 درصدی است. موضع کلینتون در مدیریت تغییرات آب و هوایی و سیاستهای وی در خصوص رژیمصهیونیستی حامیان زیادی در جهان عرب دارد.
روسیه
تحلیلگران بر این باورند که آمریکا ذاتاً در رقابت با روسیه است. با اینکه ترامپ در سخنرانیهای خود از ارتباط دوستانه با روسیه خبر میدهد، باور بر این است که حتی ترامپ هم نمیتواند تغییر زیادی در روابط دو کشور ایجاد کند. با این حال برنامههای ترامپ از تلویزیون روسیه پخش میشود. البته برخی بر این باورند که پخش این برنامهها برای حمایت از ترامپ نیست، بلکه به تماشاگران نشان میدهد که نظام انتخاباتی آمریکا دارای نقص است. از دید روسیه، فضای دموکرات آمریکا پس از این تنشهای انتخاباتی مدت زیادی برای بازگشت به حالت طبیعی نیاز دارد . بنابراین آمریکا تا مدت زیادی از مقابله با تهدیدات خارجی غافل خواهد بود.
آفریقا
با اینکه اکثر تحلیلگران بر این باورند که نتیجه انتخابات آمریکا تأثیر چندانی بر سیاستهای آمریکا در خصوص آفریقا ندارد، ادبیات نژادپرستانه ترامپ موجب نگرانی بسیاری، از جمله آفریقاییها شده است. کلینتون و ترامپ از برنامههای خود در خصوص آفریقا سخن نگفتهاند؛ اما از آنجاییکه ترامپ حمایت از صنایع آمریکایی را در نظر دارد، احتمالاً تعرفهها را افزایش میدهد. بنابراین به اقتصاد آفریقا آسیب وارد میشود. برخی، از اینکه سیاستهای آمریکا در جهت کاهش بودجه مبارزه با «اچ آی وی» و «ایدز» باشد، هراس دارند.
آلمان
نظرسنجیها نشان میدهد اکثر آلمانیها از پیروزی احتمالی جمهوریخواهان نگران هستند. همچنین در نظرسنجیهای انجام شده آمده است که اگر قرار بود آلمانیها در انتخابات رأی دهند، فقط 5 درصد از آنها به ترامپ رأی میدادند. اگر ترامپ به سخنان خود جامهی عمل بپوشاند، پس از برکسیت، فرانسه و آلمان باید تلاش کنند تا خلاء ژئوپولیتیک اروپا را پر کنند. این امید وجود دارد عملکرد ترامپ با آنچه میگوید متفاوت باشد.
انتهای پیام/