به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بهمن ماه سال 92 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد و با وجودآنکه دولت بلافاصله بسیج امکانات برای تحقق اقتصاد مقاومتی را در دستور کار قرار داد و در سال نخست 687 برنامه تدوین شد با رسیدن به سال پایانی عمر دولت یازدهم کارنامه پر پیمانی دیده نمی شود.
قراردادهای نفتی زائیده تفکر اقتصاد مقاومتی نیست
عبدالمجید شیخی ، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه در این باره به خبرنگار پایگاه خبری - تحلیلی شهر فردا، می گوید: اگر اقتصاد مقاومتی را درون زایی و توانمندسازی قدرت های داخلی معنا کنیم آنچه در دولت یازدهم به ویژه در بخش های اقتصادی به اجرا درآمد هرگز منطبق بر این اصل نبود و آنچه در شعار از آن دم زده شد و به شکل تشریفاتی در قالب ستاد اجرای اقتصادمقاومتی ظهور و بروز کرد درعمل ناکارآمد بود و برخی از وظایف عادی و روزمره وزارتخانه عنوان تحقق اقتصاد مقاومتی گرفت.
این اقتصاددان در ادامه با اشاره به قراردادهای نفتی گفت: هیچ عقل سلیمی نمی تواند وابستگی قراردادهای جدید نفتی در قالب کرسنت یا IPC و همچنین FAFC را به خارج کشور رد کند چنین عملکردی قطعا زائیده تفکر جهادی و معتقد به اقتصادمقاومتی نیست.
وی ادامه داد: حذف کد اقتصادی شبنم، کارت سوخت،جلوگیری از تولید بنزین توسط کارخانه های پتروشیمی و قراردادهای مشکوک با ستروئن یا رنو یا یونیک ترکیه از اقدامات اقتصادی است که انطباقی با اقتصاد مقاومتی ندارد.
اشتغال جوانان مگر هدف اقتصاد مقاومتی نبود؟
شیخی گفت: واقعیت آن است که اقتصاد ايران شديدا تحت نفوذ بخشهاي مختلف مالي قرار گرفته است. دولت چه توضيحي براي آزادسازي بانكها در مورد فروش ارز كه به طور يقين منجر به بدتر شدن وضعيت بخش توليدي ميشود، دارد؟ اصلاحنظام بانكي مگر هدف اقتصاد مقاومتی نبود؟ چرا هیچ اقدامی برای اجرای آن نمی شود. واقعيت اين است كه نظام اقتصادي ما ناتوان از حل مسائل اقتصادي كشور است.
وی ادامه داد:موانع بر سر راه توليد مبحث بعدي مشكلات را تشكيل ميدهد. منظور از توليد در اينجا در بخش صنعت است نه توليد نفت كه منجر به خلق شغل نميشود. آيا دولت در اين راستا قدمهايي موفقيتآميز برداشته است؟ مشكل اشتغال جوانان چگونه قابل توضيح است؟ براي ورود سالانه ٨٦٠ هزار دانشآموخته به بازار كار چه اقدامي پيش بيني شده است؟ آيا همه منتظر افزايش قيمت نفت هستند؟ رويكرد شكست خورده تزريق پول نفت به اقتصاد ايران مدتهاست كه ديگر جواب نميدهد.
شیخی همچنین گفت: دولت با اين وضعيت اقتصادي چه برنامه مشخصي براي اشتغال دارد؟ آمارهايي كه اين روزها در مورد بهبود وضعيت اشتغال كشور اعلام ميشود، خيلي براي مردم قابل درك نيست. مردم متوجه نميشوند كه اين آمار چگونه حكايت از ايجاد اشتغال دارد؟ در ميان همه مشكلات، اصلاحات مالياتي در كشور ميتواند منجر به نقش مالياتستاني براي بهبود وضعيت نابسامان اقتصادي كشور شود.
برجام کجای اقتصاد کشور را متحول کرد؟
کارشناس اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه همچنین گفت: ایران با کشورهای غربی به توافق جامع هستهای رسید و اجرای این توافق از 27 دی سال گذشته کلید خورد. درحالی که اجرای برجام در کشور یک دریچه روشن برای ورود مجدد به بازار جهانی تلقی میشد، اما با گذشت شش ماه از اجرای برجام، وضعیت اقتصادی کشور تغییر خاصی نکرده و انتظارات گشایش اقتصادی در روابط تجاری با کشورهای دیگر بخصوص اروپاییها به علت توطئههای آمریکا محقق نشده است.
دکتر شیخی گفت: درحالی که کشورهای غربی بشدت به دنبال بازار مصرفی ایران هستند نه انتقال فناوری، برای پیشرفت کشور باید تمرکز دولتمردان بر اجرای اقتصاد مقاومتی باشد، تأثیر تحریمها در اقتصاد ایران بین 10 تا 20 درصد بود که رهبر معظم انقلاب هم بارها روی این موضوع تاکید داشتند، اما برخی با تبلیغاتی که برای توافق هستهای انجام دادند، اقتصاد را به رکودی عمیقتر هدایت کردند. سپس مردم را به صبر دعوت کردند تا برجام کامل اجرا شود، درحالی که مشکلات اصلی اقتصاد داخلی کشور ربطی به مسائل بیرونی نداشت و ندارد.
وی برجام را در اقتصاد ایران بیتأثیر دانست و خاطرنشان کرد: توجه به ظرفیتهای تولید داخل و همچنین ایجاد شغل باید اولویت برنامههای دولت باشد، نه اینکه هر روز در مورد برجام یک و دو و سه اظهارنظر کرده و با وجود اجرا نکردن آن از سوی غرب، از آن دفاع کنیم.
این اقتصاددان تاکید کرد: دولت مدام از کنترل تورم و یک رقمی شدن آن سخن می گوید باکدام ابزار اقتصادی وباکدام رویکرد مالی توانسته اید تورم یک رقمی را ایجاد کنید ؟واقعیت آن است کاهش قدرت خرید مردم و تنزل دایمی نقدینگی در کشور فیتیله تورم را پایین کشیده است ؛فعالان بازار به خوبی دریافته اند مردم قادر به خرید نیستند لذا برای فروش کالاها و محصولات خود قیمت و حاشیه سود خود را کاهش داده اند اینطور نیست دولت با درایت خود تورم یک رقمی در جامعه را ایجاد کرده باشد که مورد تاکید اقتصادمقاومتی است.
منبع: شهرفردا
انتهای پیام/