به گزارش
خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گیلان؛ این روستای تاریخی از شمال به روستای ناوان، از شرق به روستای سینا هونی، از جنوب به اراضی جنگلی و از غرب به روستای آق اولر محدود میشود.
ارتفاع این روستای کوهپایهای از سطح دریا 1080 متر است و آب و هوای آن در زمستانها سرد و در تابستانها معتدل است.
متوسط بارندگی سالیانه آن 1732 میلیمتر گزارش شده است.
مراتع زیبای روستا همانند گردنبند زیبایی روستا را در میان گرفتهاند و درختان میوه و مزارع گندم جاذبههای آن را دو چندان کردهاند.
گورستان باستانی روستا، نشانگر سکونت دیرینه اقوام تالشی در این روستاست و آثاری از حمام قدیمی منسوب به دوره صفوی و یا قاجاری مؤید قدمت کهن روستاست.
مردم روستای مریان به زبانهای آذری و تالشی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. اقتصاد روستای مریان بر پایه فعالیتهای زراعی، باغداری، دامداری و صنایع دستی استوار است.
زراعت عمده روستا، کشت دیم است و گندم مهمترین محصول دیمی آن است.
توتون، ذرت، سیبزمینی، یونجه و لوبیا از دیگر محصولات زراعی روستاست زردآلو، سیب، به و گلابی از محصولات باغی آن است.
محصولات مهم دامی روستای مریان گوشت تازه و انواع لبنیات، پرورش طیور خانگی مانند مرغ و بوقلمون نیز بین روستاییان رونق دارد.
مردم روستا به ویژه زنان، با بافت و تولید صنایع دستی مانند گلیم، جاجیم، شال و جوراب در بهبود وضعیت اقتصادی خانوار نقش مهمی ایفا میکنند
معماری روستای مریان به دلیل استقرار در ناحیه کوهستانی، از روستاهای جلگه ای گیلان متفاوت است. سقف چوبی خانهها، لته کوبی است و درهای ورودی و پنجرهها، برای جلوگیری از سرما کوچک انتخاب شدهاند. در ساخت خانههای قدیمی از مصالح بومی سنگ، ملات کاهگل و چوب استفاده شده است.
جاذبههای گردشگری چشمانداز رودخانه پرآب کرگانرود، ارتفاعات پیرامون روستا، جنگلهای انبوه و سرسبز و هوای مهآلود، تصویری رویایی پیش روی گردشگران روستای مریان ترسیم میکند.
مراتع سرسبز و مزارع طلایی گندم، همچون کمربند درخشانی گرداگرد روستای مریان را در برگرفتهاند.باغهای انبوه و پربار میوه از دیگر جاذبههای طبیعی این روستاست.
محوطه باستانی گورستان مریان، بزرگترین گورستان پیش از تاریخ ایران است که در عرصهای به مساحت 400 هکتار، در مناطق ییلاقی مریان، آق اولر و تندبین گسترده شده است.
این گورستان گواه تمدن عظیم این منطقه در دورانهای گذشته است، که تا اوایل دوران اسلامی تداوم داشته است. گورهای این گورستان، به صورت سه طبقه دخمهای سنگچین شده و با لوازم مورد نیاز زندگی مردگان کشف شدهاند.
حمام قدیمی مریان به احتمال قوی از آثار اواخر دوره صفوی و به احتمالی دیگر از آثار اوایل دورة قاجاری است. مصالح به کار رفته در ساخت حمام شامل خشت، ملاط، گچ و سنگ است
در بعضی قسمتهای حمام، آثاری از کاشیهای تزیینی و نقاشی دیواری به جا مانده بود که تقریباً تمام آنها به سرقت رفته است.
جشنواره سوارکاری و کشتی مردان، هر ساله در مناطق ییلاقی روستا برگزار میشود و در میان جوانان طرفداران بسیاری دارد.