عملیات پاکسازی و حفاظت از کتیبه خان تاشی که نزدیک به 500 سال قدمت دارد توسط پایگاه میراث فرهنگی توس انجام شد.

به گزارش حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان  به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی؛ کتیبه خان تاشی (سنگ خان) که نام آن واژه ای است ترکی دارای 10 سطر به طول یک متر به خط ثلث بسیار زیبا است که اشاره به عزیمت شیبک خان ازبک در سال 916 هجری قمری به محدوده توس دارد. این کتیبه نزدیک به دو سال به دلیل عملیات راهسازی در زیر خاک مدفون شده بود. 

«احسان زهره وندی» مدیرپایگاه توس در این رابطه اعلام کرد: از آنجایی که کتیبه خان تاشی از دو سال قبل  به دلیل عملیات راهسازی در زیر خاک مدفون شده بود هفته گذشته توسط پایگاه میراث فرهنگی توس پاکسازی و عملیات حفاظت نیز روی آن انجام گرفت.

او گفت: درحال حاضر عملیات نجات بخشی این اثر تاریخی توسط کارشناسان صورت گرفته و کشیدن دیوار حفاظتی از جمله اقدامات در حال انجام است. 

آنطور که مدیرپایگاه میراث فرهنگی توس اعلام کرد، با اینکه اعتبارات پایگاه میراث فرهنگی توس بسیار ناچیز است اما عملیات مرمتی این اثر تاریخی تامین شده و درحال انجام است. 

این سنگ نوشته  که نام آن  واژه ای ترکی به معنی سنگ خان است در 25کیلومتری جاده کلات - مشهد بین روستای کارده و آل یاسیج واقع و به شماره 22305 در فهرست آثار ملی ثبت شده است، برای نخستین بار توسط کلنل ییت در زمان ناصرالدین شاه در حین عبور از دره کارده قرائت شد.

محمدشاه بخت خان  ملقب به شیبک خان موسس خاندان امرای شیبانی بودکه در سیبری ساکن بودند. بعدها یک قسمت عمده از این شعبه تحت فرماندهی محمد شیبانی بماوراءالنهر کوچ کردند و امرای تیموری را از بین برده دولت ازبکان را  در سال 905  ه . ق  تاسیس کرد.  این سلسله به سبب تعصبات مذهبی و تجاوز به خراسان  با پادشاهان دوره صفوی   در زدوخورد بوده‌اند. شاه اسماعیل در سال 916 هَ .ق . با لشکر بسیار بخراسان تاخت و در نبردی سخت ازبکان را شکست داد.  شیبک خان  در این جنگ  پس از محصور ماندن در چهار دیواری  زیر سم ستوران لشکر خود کشته شد.



انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.