به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از واشینگتن پست، دادگاه بینالمللی لاهه در حالی امروز رای نهایی خود را درباره دریای جنوبی چین صادر خواهد کرد که پکن به وضوح و به کرات اعلام کرده است از رای محاکم بینالمللی درباره این دریا که یکی از مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان به شمار میرود، تمکین نخواهد کرد.
رای دادگاه لاهه بدون تردید منجر به حل مناقشه داغ چندین ساله میان کشورهای حوزه دریای جنوبی چین نخواهد شد؛ اما پرسش مهم این است که واکنش کشورها به این رای چه خواهد بود؟
به عبارت دیگر، آیا این رای، تنشهای منطقهای موجود را کاهش خواهد داد یا بر عکس، باعث تشدید آنها خواهد شد؟ این پرسشها در حالی مطرح میشوند که برخی گمانهزنیها از احتمال افزایش تنش میان چین و آمریکا در پی صدور این رای حکایت میکنند.
فیلیپین در ژانویه 2013 پس از آنکه چین کنترل یک منطقه ماهیگیری دیگر را در دریای جنوب به طور کامل در دست گرفت، علیه این کشور در دادگاه بینالمللی لاهه شکایت کرد و خواستار بررسی ادعای مالکیت آن بر این دریا شد.
اما چین هرگز در جلسات این دادگاه شرکت نکرد و در عوض، یک کمپین تبلیغاتی بزرگ را در حمایت از ادعاهای ارضی خود در سطح جهان به راه انداخت.
آمریکا که نقش رهبری خود را در آسیا در برابر قدرت روزافزون چین در خطر میبیند، بارها خواستار احترام چین به رای این دادگاه شده است. اما وزارت امور خارجه چین به صراحت اعلام کرده است که پکن هرگز تسلیم فشارهای سیاسی برای پذیرفتن رای این دادگاه نخواهد شد.
در حال حاضر، احتمال رویارویی نظامی چین و آمریکا در دریای جنوبی چین، بسیار ضعیف است؛ اما پیشبینی میشود صدور رای دادگاه لاهه درباره دریای جنوبی چین دستکم به یک جنگ لفظی و دیپلماتیک تمام عیار بین پکن و واشینگتن منجر شود. چراکه سالانه حدود 5 هزار میلیارد دلار کالا - یعنی تقریبا یک سوم تجارت کل جهان - از این گذرگاه آبی مهم عبور میکند. ضمن آنکه حدود 12 درصد از صید ماهی در جهان نیز در این دریا انجام میشود و منابع نفتی و گازی این دریا هم از اهمیت زیادی برای چین برخوردار است.
چین میگوید ادعای ارضی آن بر این منطقه به صدها سال پیش باز میگردد و "غیرقابلمذاکره" است. رای دادگاه بینالمللی لاهه قرار است امروز سهشنبه راس ساعت 9 به وقت گرینویچ اعلام شود.
انتهای پیام /