در این آیین سنتی، زنان و دختران برای برآورده شدن حاجات و آرزوهایشان اقدام به کیسه دوزی و انداختن سکه یا پول در داخل کیسه دست دوزشان می کنند.

به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان؛ رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شاهرود از برگزاری آیین سنتی کیسه دوزی زنان و دختران، در بیست و هفتم برمضان نیز در شاهرود و دامغان خبر داد
حمیدرضا حسنی گفت: در این آیین سنتی، زنان و دختران شاهرودی و دامغانی، برای برآورده شدن حاجات و آرزوهایشان بین نماز و عصر، اقدام به کیسه دوزی و انداختن سکه یا پول در داخل کیسه دست دوزشان می کنند.
وی به قدمت بیش از 200 ساله این آیین اشاره وافزود: بر اساس رسمی کهن زنان و دختران شاهرودی ، بیست و هفتم رمضان هرسال در بین نماز ظهر و عصر اقدام به دوخت کیسه پارچه ای کوچکی می‌کنند.
وی با بیان این که این آیین هر ساله در مسجد جامع و برخی مساجد قدیمی شهر برگزار می‌شود،گفت: بیست و هفتمین روز ماه رمضان مصادف با کشته شدن قاتل ملعون حضرت علی(ع) و در باوری دیگر از لیالی قدر است و زنان شاهرودی در این روز این کیسه را که 'کیسه مراد' نامیده می‌شود، می‌دوزند.
حسنی تصریح کرد: زنان و دختران پس از دوخت کیسه با مقداری پارچه و نخ و سوزن، سکه ای را به عنوان تبرک در میان کیسه می‌گذارند و آن را تا سال آینده نزد خود نگه می‌دارند.
این کارشناس مردم شناسی یادآور شد: افرادی که با انجام اینکار در سال های قبل نذرشان برآورده شده و به حاجت خود رسیدند در سال بعد مقداری پارچه و نخ وسوزن برای دوخت کیسه به مسجد آورده و آن را بین سایر نمازگزاران تقسیم می‌کنند ، برخی زنان نیز مبلغی پول به نیت تشرّف به سفرهای مذهبی دراین کیسه گذاشته و در طول سال از همین مبلغ برای سفر به اماکن مذهبی و زیارت امامان و معصومین (ع) هزینه می‌کنند.
وی با اشاره به اینکه عده ای نیز این کیسه را به نیت باروری، بخت گشائی، برکت مال و دارائی می دوزند، گفت: دوخت کیسه همراه با ذکر سلام و صلوات و در فاصله بین دو نماز ظهر و عصر انجام می‌شود.
حسنی با بیان این که زنان کهنسال شاهرودی انجام این رسم را در زمان خردسالی خود به یاد دارند، افزود: چنانچه فردی بنا به دلایلی در مسجد حاضر نشود دوخت این کیسه را به دیگر نمازگزاران سفارش می‌دهد.
رئیس اداره میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان دامغان از برگزاری مراسم سنتی کیسه دوزی در این شهرستان خبر داد و گفت: زنان و دختران دامغانی امروز، همزمان با بیست و هفتم رمضان این آیین سنتی را به رسم هرسال برگزار می‌کنند.
معصومه داودیان با بیان این که زنان و دختران پس از دوخت کیسه و انداختن پول به داخل آن، دو رکعت نماز حاجت اقامه می‌کنند، افزود: زنان دامغانی باور دارند که دوخت کیسه حاجات معنوی آنها را برآورده و پول داخل آن نیز تا سال بعد از بی پولی و بروز مشکلات مالی آنها جلوگیری می‌کند.
انتهای پیام/ر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.