به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه ،کسانی که روزه دار هستند با تشنگی و گرسنگی روبرو میشوند و بدن در شرایط خاصی قرار میگیرد. بسیاری از روزهداران در این ماه ممکن است خستگی، بیحوصلگی، سردرد، گرفتگی عضلات، مشکلات کلیه، دردهای معده و… را تجربه کنند.
دلیل عمده این حالات کاهش مصرف مواد غذایی مورد نیاز بدن است. روزه گرفتن در تابستان، با وجود گرما و ساعات طولانی برای تحمل گشنگی و تشنگی، کار روزهداران را سختتر میکند. با اینوجود میتوان راههایی را برای تحمل فشارِ کمتر روزه در این ایام بهکار بست تا به بدن نیز صدمه کمتری وارد شود.
برای بالا بردن تحمل بدن در این ماه و آسانشدن روزهداری، در کنار اینکه بدن نیز در سلامت بیشتری قرار گیرد، میتوان اقدامات زیر را انجام داد.
تاجای ممکن سحری را از وعدههای غذایی ماه رمضان حذف نکنید. نتیجه نخوردن سحری عدم دریافت کربوهیدرات در طولانیمدت، اُفت قند خون، بیحالی، سردرد، ضعیفشدن اعصاب و… است.
خوردن نمک زیاد و یا غذای شور در وعده سحر باعث تشنگی مفرط در طی روز خواهد شد.
هرچند که بسیاری از افراد چایی را از مایعات موثر در رفع تشنگی ماه رمضان میدانند، اما خوردن چایی، خصوصا چایی پررنگ، منجر به دفع شدن آب بدن میگردد.
میوه و سبزیجات پخته در ماه رمضان علاوهبر اینکه آب بیشتری را در بدن ذخیره خواهد کرد، جلوی نفخ معده بر اثر خوردن سبزیجات و میوههای خام را نیز خواهد گرفت.
اگر در ساعات اولیه صبح اندکی پیادهروی کنید، نه تنها منجر به کاهش وزن در ماه رمضان خواهد شد، بلکه قند خونتان را نیز تنظیم خواهید کرد.
نوشیدن آب زیاد به هنگام سحری یک اشتباه رایج است. اینکار منجر به رقیقشدن شیره معده و درنتیجه نفخ و اخلال در هضم میشود.
خوردن میوه به هنگام سحر باعث دفع یبوست میگردد.
قهوه، شکلات و تمام مواد کافئیندار را باید در ماه رمضان کاهش داد، چرا که منجر به تشنگی زیاد میشود.
خوردن مواد غذایی حاوی فیبر (سبزی و میوه) باعث جذبشدن تدریجی مواد غذایی توسط بدن، کاهش خستگی میشود و از افزایش ناگهانی قندخون و ترشح انسولین جلوگیری خواهد کرد.
هنگامی که میخواهید افطار خود را باز کنید، هرچند که تشنه هستید، به خوردن آب و نوشیدنیهای سرد اقدام نکنید.
دهیدراسیون و یا کمآبی بدن در فصل تابستان، به کلیهها آسیب شدیدی میزند. این آسیب با روزهداری تشدید میگردد. برای پیشگیری از ابتلا به دهیدراسیون بدن نوشیدن و خوردن مواد زیر مفید است: دوغ، شیر، آبمیوه، میوه و سبزیجاتی همچون هندوانه، خربزه، هویج، چغندر، خیار، کرفس و… .
در این ایام سعی کنید خوردن مواد سرخشده را کاهش دهید تا کمتر تشنه شوید.
داشتن فعالیتها و ورزشهای شدید در این ماه خوب نیست، اما نداشتن تحرک در حد متوسطِ آن نیز منجر به یبوست میشود.
خوردن برخی غذاها مانند حلیم به این دلیل که دیرتر هضم میشوند جلوی گرسنگی زودهنگام را در این ماه میگیرند. موادی مانند گندم، جو و بادام نیز از این دستهاند.
اگر در این ماه دچار دردهای معده بر اثر اسید معده هستید، زردآلو و هلو بخورید.
خوردن غذاهایی با کالری منفی به دلیل اینکه انرژی بیشتری برای هضم غذا نیاز دارند، نتیجتا منجر به گرسنگی کمتر خواهند شد. این غذاها شامل کلم بروکلی، گل کلم، سیر، لوبیا سبز، آناناس، توتفرنگی، گوجهفرهنگی، طالبی، هلو و… میشود.
برخی افراد به هنگام افطار و به دلیل تشنگی نوشابه مینوشند، این ماده به دلیل گاز و قندی که دارد باعث سردرد خواهد شد.
یکی از راههای رفع سردرد در ماه رمضان نوشیدن چای سبز در حد فاصل افطار تا سحر است.
شیر سرد، هندوانه، هلو، خیار و سایر میوههای خنک برای باز کردم افطار مناسب نیست.
انجام ورزشهای سبک در ماه رمضان به کاهش سموم ذخیرهشده در بدن کمک میکند.
بهتر است قبل از خوردن سحری ورزش کنید؛ اینکار به سلامت بدن در این ماه کمک زیادی خواهد کرد. همچنین بهترین ورزشها پس از افطار شنا، پیادهروی و ورزشهای هوازی است که باعث پیشگیری از گرفتگی عضلات خواهد شد.
یکی از فواید این ماه پاکسازی کبد از طریق خوردن سبزیجات و میوهجات است. پاکسازی کبد از این طریق منجر به شفافشدن پوست، جلوگیری از پیری، کاهش حساسیتها، سمزدایی از داروها، خواب راحت و تصفیه بدن میگردد.
از مشکلات برخی افراد در ماه رمضان، بدبو شدن دهان است. برای جلوگیری از بویِ بدن دهان مسواکزدن، نخکشیدن، مسواککردن زبان و نوشیدن 2 الی 3 لیوان آب در سحر موثر است.
انتهای پیام/ب