با شروع فصل تابستان، بيماري های مرتبط با فصل گرما افزايش می يابد و يکی از مهمترين اين بيماري ها، ‌گرمازدگی است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد؛ گرمازدگی موقعیتی حادّ و تهدید کننده زندگی است که در این حالت سیستم تنظیم کننده دمای بدن ، به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در هوای گرم یا تولید بیش از حدّ گرما در بدن و یا وجود هر دو حالت ، از کار می افتد.درحالت گرمازدگی بدن قادر به دفع گرمای اضافی نیست و این افزایش دما می تواند اندام های اصلی  بدن را تخریب کند.

از جمله علائم شایع گرمازدگی عبارت است از: سردرد،سرگیجه، نبض سریع و ضعیف ،گرفتگی عضلات، گشادی مردمک چشم، خشک‌ و بر افروخته‌ بودن‌ پوست‌ بدون تعریق ،از دست‌ دادن‌ هوشیاری‌، تهوع و ضعف ،بالا بودن‌ درجه‌ حرارت‌ بدن و ...

با بیمار گرمازده چگونه برخورد کنیم؟
اولین کار این است که بیمار را از محیط گرم خارج کنیم و به مکانی که دارای کولر یا پنکه است انتقال دهیم. حتی اگر بیمار دچار تهوع و استفراغ است آرام‌آرام به او آب بخورانیم و لباس‌هایش را سبک کنیم. می‌توانیم پاهای بیمار را در آب یخ قرار دهیم. در صورتی که تهویه نبود، به وسیله پارچه مرطوب و باد زدن مصدوم را خنک می‌کنیم و چنانچه گرمازدگی شدید بود، به هیچ وجه خود درمانی توصیه نمی‌شود و بیمار را باید سریع به مراکز فوریت‌های پزشکی انتقال داد.

پیشگیری
-هنگامی‌که «ضریب گرما» بالاست، درون خانه بمانید و از وسایل خنک‌کننده استفاده کنید. اگر مجبورید بیرون بروید، موارد زیر را رعایت کنید:

- لباس‌های سبک، روشن و گشاد بپوشید
- با به سر گذاشتن کلاه یا به دست گرفتن چتر، خود را از آفتاب محافظت کنید. عینک آفتابى را فراموش نکنید.

-پیش از شروع کار خارج از خانه مقدار زیادى آب بنوشید، در تمام طول روز آب اضافى بنوشید. چاى، قهوه و کولاى کمترى بنوشید..
    فعالیت‌های شدید در بیرون خانه را در ساعات خنک‌تر روز پیش از 10 صبح و بعد از6بعدازظهر انجام دهید.  

 -در طول فعالیت خارج از خانه مکررا به خود استراحت دهید. هر 10 تا 15دقیقه حتى اگر احساس تشنگى نمی‌کنید، آب یا سایر مایعات بنوشید. اگر رنگ ادرارتان روشن و رنگ‌پریده است، احتمالا به مقدار کافى مایعات نوشیده‌اید.


درمان گرما زدگی از دیدگاه طب سنتی:
-عناب و شکر،برای رفع و درمان گرمازدگی، بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر به صورت خنک میل کنید. همچنین خوردنی های سرد و تر مانند گل بنفشه، خاکشیر، هندوانه و تخم خیارین (خیار، کدو، هندوانه و خربزه) نیز توصیه می شود. -خاکشیر یخ زده و شربت آب لیمو،استفاده از خاکشیر یخ زده و شربت آب لیمو برای جلوگیری از گرمازدگی موثر است. برای جلوگیری از اسهال و تاثیر خنکی، خاکشیر باید به شکل یخ زده یا همراه خرده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال آور است.


-تخم شربت ،تخم شربت در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعاب دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده می شود. لعاب این دانه ها پس از جذب آب، به صورت ژله ای در می آید که می تواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد.
گلاب برای معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خوراندن گلاب همراه با مقداری یخ است، به قدری که باعث استفراغ شده و صفرا را خارج نماید.


انتهای پیام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.