به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در شرایطی که روند اضمحلال و مرگ محیط زیست با سرعت و شتاب هر چه بیشتری همراه شده،مسئولان سازمان محیط زیست مصمم هستند نسبت به برگزاری کلاس های آموزشی برای شکارچیان،اقدامت لازم را عملیاتی کنند.
امری که ظاهرا مقرر است با همکاری فدراسیون تیراندازی محقق شود تا شاید اطلاعات و علم و آگاهی شکارچیان به واقعیت های طبیعی و زیست محیطی بیشتر شود.
در این میان برخی از صاحبنظران و کارشناسان محیط زیست معتقدند مخاطرات و آسیب های شکارچیان غیر مجاز تهدیدی جدی برای عرصه زیست محیطی کشور و حیات وحش محسوب می شود،زیرا شکارچیان مجاز از قوانین و قواعد خاص پیروی می کنند و به هر حال حوزه فعالیتی آنها در چارچوبی مشخص و تعریف شده است.
طبق اخبار منتشر شده در رسانه ها،مقرر است شکارچیانی که قرار است با اخذ مجوز و پروانه شکار فعالیت کنند به حضور در دوره های آموزشی مرتبط با این عرصه مکلف شوند،در واقع تدبیر اتخاذ شده از این حیث حائز اهمیت است که شکارچیان با درک صحیح از شرایط موجود در طبیعت،ابعاد و زوایای هر چه بیشتری از چالش ها و بحران های پیش روی این عرصه را در خواهند یافت.
علی تیموری،مدیرکل دفتر صید و شکار سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگویی با رسانه ها عنوان کرد: دارندگان اسلحه های شکاری با حضور خود در کلاس های آموزشی،اشراف بیشتری به قوانین و قواعد شکار و طبیعت در ایران و نظام و کنوانسون های بین المللی پیدا می کنند.
وی معتقد است با برگزاری دوره های مذکور،شکارچیان از وضعیت زیستگاه ها و مناطق چهارگانه باخبر می شوند و با استفاده از ظرفیت موجود در استان های مختلف و همیاری سازمان های مردم نهاد و دانشکده محیط زیست،کلاس های آموزشی مطلوبی برای شکارچیان برگزار خواهد شد.
*دریافت سهمیه فشنگ منوط به حضور در کلاس های آموزشی
با برنامه ریزی های انجام شده،صرفا شکارچیانی که در کلاس های آموزشی مورد اشاره شرکت می کنند قادر به دریافت دفترچه شکار خواهند شد،البته ذکر این نکته ضروری است که دفتر چه های شکار به معنای صدور مجوز شکار به شکارچیان نیست بلکه لازمه آن است و شکارچیان با دریافت دفترچه مذکور می توانند در شرایطی که محیط زیست مجوز شکار صادر می کند،برای اخذ ودریافت آن اقدام کنند،از سوی دیگر با در اختیار داشتن این دفترچه،شکارچیان قادر خواهند بود از سهمیه فشنگ برخوردار شوند،به تعبیری افراد و گروه های علاقه مند به شکار در صورت عدم دریافت دفترچه مذکور امکان دریافت سهمیه فشنگ را نخواهند داشت.
* وقتی شکار یوزپلنگ،حیات و بقا کَل و بز را به مخاطره می اندازد!
کلاس های آموزشی ضرورتی است که باید خیلی پیش تر از این ها نسبت به برگزاری آن اقدام می شد،پیش از آنکه بخش قابل توجهی از گونه های حیوانی و جانوری با خطر انقراض مواجه شوند،به هر ترتیب تصمیم مذکور از تمهیدات سازنده ای است که اجرایی شدن آن می تواند بخش قابل توجهی از مشکلات و معضلات حوزه حیات وحش را رفع و دفع کند.
به عنوان نمونه،برخی شکارچیان گمان می کنند شکار یوزپلنگ،حاشیه امنیت بیشتری برای کَل و بز ایجاد می کند، زیرا به عقیده آنها یکی از صیادان و شکارچیان اصلی این گونه های جانوری یوزپلنگ است،اما در واقع امر کاهش جمعیت یوزها،حیات و بقای کَل و بز را به مخاطره می اندازد،زیرا این گربه سان با شکار و صید گونه های ضعیف تر به حفظ جمعیت کل و بز با بنیه قوی تر کمک می کنند.
کارشناسان حوزه محیط زیست و حیات وحش معتقدند عدم حذف و شکار گونه های ضعیف توسط یوزها،دامنه و ضریب سرایت بیماری ها در کَل و بز را فزایش می دهد،زیرا نشخوار کنندگان ضعیف در اثر ابتلا به امراض گوناگون،بیماری ها را به گونه های قوی تر تسری می دهد و این فرآیند برای بقا و حیات کلَ و بز مخاطره آمیزاست.
بطور یقین با مطرح شدن چنین نکات ظریفی می توان آگاهی ها و علمِ به ظرایف زیست گاه ها را به شکارچیان تقویت کند و در چنین شرایطی،شکارچیان آموزش دیده با اشراف هر چه بیشتر به چنین دغدغه هایی، در حفظ محیط زیسست کوشاتر و موفق تر عمل خواهند کرد.
یکی دیگر از مخاطرات،عدم آموزش مناسب به شکارچیان،معطوف به نحوه کار با اسلحه شکاری می شود،بع عقیده برخی از کارشناسان آسان بودن تهیه اسلحه شکاری خود معضلی است که تاکنون مسبب حوادث و خطرات بسیاری شده،امری که هر از چند گاهی در ستون حوادث جراید و خبرگزار ها به چشم می خورد.
* نقش ظرفیت های بومی و محلی در حفظ حیات وحش و محیط زیست
برخی از صاحب نظران معتقدند با عنایت به کمبود نیروی انسانی در سازمان حفاظت از محیط زیست،می توان با بهره گیری سازنده از ظرفیت های بومی و محلی به نحو شایسته ای برای حفظ گونه های جانوری گام برداشت.
در واقع می توان با سهیم کردن بومیان محلی از عوارض و مبالغ دریافتی از محل فروش پروانه های شکار،آنها را در منافع زیست محیطی و حیات و بقای گونه های جانوری مُتِنَفِع کرد.
در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که در کنار چنین تدابیر و تمهیداتی باید لحاظ کردن موارد آموزشی در کتب درسی،فرهنگ سازی زیست محیطی را از پایه به دانش آموزان تعلیم داد که در صورت تحقق این امر،بدون تردید نظارت و حفاظت بر محیط زیست تسهیل خواهد شد زیرا با فرهنگ سازی می توان نظارت خود جوش را در عرصه ها و ابعاد مختلف و متعدد زیست محیطی لحاظ کرد که ثمره آن به حصول دستاوردهای مطلوب،موثر و کارآمدتر منتهی خواهد شد.
انتهای پیام/