گزارش هفته گذشته سازمان جهانی بهداشت نشان داد،شهر زابل آلوده ترین شهر جهان است اما معاون سازمان محیط زیست اعلام میکند که این رتبه بندی براساس آمار سال 2012 انجام شده است.

محسنی/منتشر نشود////////////////زابل
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،گزارش هفته گذشته سازمان جهانی بهداشت که منتشر شد مشخص شد بر اساس آمارها، زابل شهری در شمال شرقی سیستان و بلوچستان آلوده ترین شهر جهان است اما اکنون معاون سازمان محیط زیست اعلام میکند که این رتبه بندی براساس آمار سال 2012 انجام شده است.

این گزارش همچنین 4 شهر هندی را دارای رتبه های بعدی در فهرست آلودترین شهرهای دنیا معرفی کرد.

اما چه موضوعی باعث می شود که شهری به مانند زابل که در کنار دریاچه هامون قرار داشته و در منابع تاریخی منطقه ای خوش آب و هوا ذکر شده، به یکباره آلودن ترین شهر جهان لقب بگیرد.

*آلودگی 80 برابر استاندارد جهانی بنا بر اعلام محیط ‌زیست سیستان و بلوچستان

 زابل در 6 ماه اول سال 93 تنها شش روز  هوای سالم داشته و مابقی رورها هوا در شرایط ناسالم قرار داشته است.

بر اساس گزارش‌های رسمی در برخی سال ها میزان آلودگی هوا در زابل از شرایط بحرانی هم تجاوز کرده است، 13 بهمن سال 92 یکی از آلوده‌ترین روزهای هوا در زابل تجربه شد، روزی که هواشناسی اعلام کرد: طوفان شدید در سیستان موجب افزایش ذرات معلق در هوای این منطقه تا 12 هزار و 64 میکروگرم بر مترمکعب شده که این وضعیت 80 برابر استانداردهای جهانی است.


نیمه مرداد پارسال نیز وزش طوفان 90 کیلومتری در زابل سبب شد تا غلظت ذرات معلق در هوای این شهر به 40 برابر حد مجاز برسد و ادارات، بانک‌ها و بازارهای این شهر و چهار شهرستان هم‌جوار تعطیل شوند.

تعداد روزهای ناسالم هوا طی سال گذشته در زابل 150 روز بوده که از این تعداد 58 روز وضعیت هوا در شرایط خطرناک قرار داشته است.

در شرایط خطرناک غلظت ذرات معلق موجود در هوا به 425 میکروگرم در هر مترمکعب هوا یا بیشتر افزایش می باید.

پدیده طوفان گردوخاک با تعریف استاندارد سازمان جهانی هواشناسی زمانی گزارش می‌شود که سرعت وزش باد حداقل 54 کیلومتر بر ساعت و دید افقی نیز کمتر از یک هزار متر باشد.

*ریزگرد چیست؟

ریزگردها می توانند دارای قطری به اندازه 2.5 تا 10 میکرون و تقریبا 30 برابر کوچکتر از اندازه عرض موی سر انسان باشند. ریزگردهایی که دارای قطر 10 میکرون هستند، شامل گرد و غباری می شوند که به وسیله خودروها، باد، دود حاصل از آتش و به خصوص کربن از سوزاندن سوخت های فسیلی، مانند زغال سنگ، نفت و چوب بوجود می آیند.

این ذرات به اندازه کافی کوچک هستند تا در هنگام نفس کشیدن وارد ریه افراد شوند. اما ذرات «فوق ریز» که دارای قطر ۲.۵ میکرون هستند، فقط از طریق میکروسکوپ قابل رویت اند و از هر نوع احتراقی تولید می شوند. این ذرات به اندازه کافی کوچک هستند تا از راه ریه ها وارد خون شوند و اثرات مخربی بر روی سیستم خون رسانی قلب بگذارند.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی بسیاری از شهرها در کشورهای در حال توسعه دارای ریزگردهایی با قطر 10 میکرون هستند اما ریزگردهای با قطر 2.5 میکرون بعنوان معیار اصلی برای سنجش اوضاع وخیم آلودگی هوا محسوب می شوند.

بسیاری از کشورهایی که دارای درآمد پایین هستند از سطح بالای ریزگردهای 10 میکرون بر خوردار اند که طبق گفته سازمان بهداشت جهانی هر دوی آنها مرگبار هستند.

بر اساس اعلام این سازمان، شهر زابل از ایران دارای ریزگردهایی با قطر 2.5 میکرون است و در تابستان دمای زابل به ۴۰ درجه و حتی بیش از 40 درجه می رسد.

زابل دارای توفان های بی وقفه گرد و غبار از سمت شمال و جنوب منطقه خود است. همچنین خشک شدن تالاب هامون به شرایط ناگوار اقلیمی این منطقه افزوده شده است. در سال گذشته میلادی میزان آلایندگی این شهر به 40 برابر حد مجاز رسید که باعث مختل شدن شرایط زندگی در این شهر شد.

*بادهای 120 روزه و خشک شدن هامون علت آلودگی هوا در زابل

محسن سلیمانی، مدیر پروژه ملی حفاظت از تالاب‌های ایران گفته است: آلودگی شهر زابل با شهرهای صنعتی مانند تهران و پکن متفاوت است، در واقع وزش بادهای 120 روزه در شهر زابل هرسال به وخیم‌تر شدن طوفان‌های گردوغبار در این شهر می افزایند.

وی افزود: خشک شدن تالاب هامون و همچنین سوء مدیریت در منابع آبی که در گذشته اتفاق افتاده است به این بحران بیشتر دامن زده است.

خشکی تالاب هامون در 16 سال اخیر سبب شده که این تالاب در فهرست تالاب‌های در معرض خطر جهان موسوم به فهرست قرمز یا "مونترو" در کنوانسیون رامسر قرار گیرد.

تالاب بین‌المللی هامون در سال 1971 میلادی در کنوانسیون بین‌المللی رامسر که اکنون 168 کشور جهان در آن عضویت دارند، ثبت‌شده بود.

این کنوانسیون وظیفه داشته به همراه کشورهای عضو از تالاب‌هایی که اهمیت بین‌المللی داشته‌اند، حفاظت کند، بااین‌وجود اما ایران و افغانستان که در این کنوانسیون عضویت داشته‌اند، نتوانسته‌اند در حفظ این عرصه زیست‌محیطی موفق عمل کنند. تالابی که 30 درصد آن در افغانستان قرارگرفته و درمجموع چند هزار هکتاری هم از دریاچه ارومیه بزرگ‌تر است.

بر اساس معاهده آب رودخانه هیرمند در سال 1318، پنجاه‌درصد از آورد رودخانه هیرمند سهم ایران بوده است که در معاهده بعدی در سال 1351، سهم ایران از آب این رودخانه به 820 میلیون مترمکعب کاهش‌یافته است.

در هر دو مذاکره آبی اخیر هیچ توافقی برای حق آبه زیست‌محیطی تالاب هامون صورت نگرفته و تنها حق آبه کشاورزی ایران لحاظ شده است.

*افغانستان هیچ حق آبه‌ای به تالاب هامون نداده است

در همین رابطه احمد عاقبت بخیر، عضو ایرانی کمیساریای رود هیرمند‌(کارگروهی مشترک بین ایران و افغانستان که وظیفه بررسی مسائل آب‌های مرزی در حوزه سیستان و بلوچستان را برعهده دارد) گفته است: افغانستان در 16 سال اخیر حق آبه واقعی رودخانه هیرمند را رهاسازی نکرده و در این مدت برخلاف معاهده‌، سیلاب‌ها غیرقابل‌کنترل خود را به‌عنوان حق‌آبه قلمداد کرده است.

وی ادامه داد: بر اساس جدول ماهانه معاهده، افغانستان باید آب را از سد کجکی رهاسازی کند، ولی در 16 سال اخیر این کشور سیلاب‌های غیرقابل‌ کنترل حوضه ارغنداب را که ارتباطی به سد کجکی و معاهده ندارد، به ایران داده است.

وی افزود: این سیلاب به درد کشاورزی هم نمی‌خورد، چون در فصلی که رودخانه باید آب داشته باشد، آب ندارد و به امید سیلاب هم نمی‌توان کشاورزی کرد، مردم ایران در حوضه آبریز رودخانه هیرمند به امید جاری شدن به موقع آب تمام زندگی خودشان را در مزرعه هزینه می‌کنندف ولی آبی در کار نیست و همواره خسارت می‌بینند.

*معاون ابتکار گزارش سازمان بهداشت جهانی درباره آلودگی زابل را قدیمی دانست

سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط با بیان اینکه گزارش منتشره بر اساس غلظت ذرات معلق کمتر از 10 و کمتر از 2.5 میکرون در سال 2012 تهیه شده است، افزود: اظهارنظر در خصوص میزان آلودگی یک منطقه یا شهر با استفاده از شاخص غلظت ذرات معلق در صورتی به صورت 100 درصدی قابل اعتماد است که مبنای آن اندازه گیری زمینی باشد.

*ایستگاه زمینی سنجش غلظت ذرات معلق زابل سال 2014 راه اندازی شده است

این مقام مسئول ادامه داد: در حالی که ایستگاه زمینی در شهر زابل در سال 2014 راه اندازی شده است و از همین رو به نظر می رسد قضاوت سازمان جهانی بهداشت در خصوص زابل با استفاده از مدل های ارزیابی و پبیش بینی غلظت گرد و غبار صورت گرفته باشد که قابلیت اعتماد  آن در حد قضاوت یک مدل است.

وی با اشاره به این که منبع اصلی گرد و غبار استان سیستان و بلوچستان، تالاب هامون و محیط های اطراف است و سطح قابل توجهی از این تالاب و منشاءها در خارج از مرزهای سرزمینی ایران است، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست از دو سال گذشته پیگیر بحث افزایش ورودی آب به تالاب هامون بوده که به دلیل وقوع خشکسالی مستمر در منطقه، همچنین کنترل آب در حوزه هامون، حقابه کافی در دو دهه گذشته به هامون وارد نشد.

*اقدامات صورت گرفته برای احیاء هامون نتایج مثبتی در بهبود کیفیت هوای سیستان و بلوچستان خواهد داشت

متصدی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در سال جاری به دلیل بهبود شرایط بارش و اقدامات انجام شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست در برداشتن دایک های مرزی، آب نسبت مناسبی وارد تالاب بین المللی هامون شده است که می تواند تاثیر قابل توجهی در کاهش شدت طوفان های  گرد و غبار داشته باشد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت همکاری های بین المللی در خصوص مقابله با گرد و غبار گفت: انتظار می رود با تلاش سازمان­های بین المللی مرتبط با موضوع حفظ و احیای تالاب ها و حمایت سازمان جهانی بهداشت بتوانیم در خصوص احیای تالاب ها و کنترل نقاط بحرانی منشاء گرد و غبار در این منطقه شاهد تحول چشمگیری در کیفیت هوا و به تبع سلامت مردم منطقه سیستان و بلوچستان در آینده باشیم.

وی ابراز امیدواری کرد: با تلاش انجام شده در سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری های صمیمانه وزارت امور خارجه در اجلاس ٧١ سازمان ملل، شاهد تصویب قطعنامه تعهدآوری در خصوص کنترل گرد و غبار باشیم.

*زابل آلوده بوده؟ آلوده هست؟ یا آلوده خواهد بود؟

اظهارات متصدی این سوال را ذهن مطرح می کند که آیا زابل از سال 2012 شهری آلوده محسوب می‌شده و طی این مدت آنقدر در آلودگی پیش از شهرهای دیگر بوده است که در سال 2016 به عنوان آلوده ترین شهر معرفی می‌شود؟ آیا این آلودگی برطرف شده یا همچنان این شهر آلوده ترین شهر جهان به شمار می‌رود؟ و دست آخر اینکه آیا مسئولان در پی رفع این آلودگی ها هستند یا اینکه تنها به ذکر این نکته که آلودگی برای گذشته بوده کفایت و صورت مسئله را پاک می کنند؟

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۰۷ مهر ۱۳۹۶
واای چه وحشتناک
Iran (Islamic Republic of)
فاطنه
۱۳:۱۶ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۶
*ایستگاه زمینی سنجش غلظت ذرات معلق زابل سال 2014 راه اندازی شده است
باسلام
این ایستگاه کجای شهر زابل هست؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
خسته نباشید، وقتی که هواشناسی می خواد وضعیت سیستان رو اعلام کنه میگه:پدیده معمولی باد های ۱۲۰روزه،ولی اشاره نمی کنه که این باد قبلا از روی آب بوده نه از داخل تالاب خشک و پر از ماسه بادی ، بعد یه مسولی هم میاد یک ساعته ان هم بعد از سال ها ، میگه نه آلوده نیست،اگه می تونه یک هفته بیاد زندگی کنه
United States of America
ناشناس
۱۰:۳۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام، با توجه به ۱۷ سال خشکسالی هیچ امکاناتی به مردم سیستان داده نشده حتی تعرفه آب و برق هم کم نشده تا مردم بتونند تو خونه حداقل نفس بکشند، ای کاش مسولین بیاند توی منطقه ببینند،
‌حتی آب شربی که به مرکز استان با دو خط لوله هم انتقال داده میشه ، هیچ امتیازاتی به این منطقه داده نشده،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۵ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام خداروشکر که کسی پیدا شد از سرزمین خداوندگار شاهنامه حرفی بزنه خشک سالی از یک طرف بستن مرز بوسیله دیوار بر اثر بی کفایتی مسولان وقت از یک طرف باعث این فاجعه شده بهتردکلاهمان را بندازیم بالا که مردمان این دیارچه جور زنده می مانند اون وفقت برید تبریز و اردبیل رو منطقه ازاد تجاری کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام
اول بودن زابل فقط توی هوای آلوده نیست توی چیزای دیگه هم هست مثل بیکاری و .... الآن چندین ساله که اینجا خشکسالیه و روز به روز داره زندگی برای مردم سخت تر میشه. امیدوارم مسئولین کشور رسیدگی کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام
اول بودن زابل فقط توی هوای آلوده نیست توی چیزای دیگه هم هست مثل بیکاری و .... الآن چندین ساله که اینجا خشکسالیه و روز به روز داره زندگی برای مردم سخت تر میشه. امیدوارم مسئولین کشور رسیدگی کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
باور کنید شرایط ازون چیزی ک اعلام میشه بدتر هست .امیدواریم حالا ک به صورت رسمی زابل به عنوان الوده ترین شهر جهان اعلام شد مسوولین یه فکری بکنند.باتشکر
United States of America
ناشناس
۱۱:۳۲ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
زابل آلوده ترین شهر حتی قبل از اندازه گیری های سال ۲۰۱۲ که اینجا نوشتین بوده، اما کسی توجه نکرده و نمیکنه.
دمای هوای زابل بهتر بود میگفتین به ۵۰ درجه میرسه و گاهی بیشتر ... چهل درجه که الانه که تابستون هنوز نیومده.
خشکی،گرد و خاک، گرما، تعرفه بالای برق، بیکاری، مرز محدود شده و ...
حتی لوله کشی آب زابل به زاهدان هم باعث شدت خشک سالی شد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
مردم ایران بخدا زابل هم جزئی از خاک ایران هست .مردمی مرز نشین و زحمت کش.خیلی ها مشکلات این مردم رو نمیدونن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
واقعا زندگی دراونجاسخته من یه مدت اونجا سرباز بودم کمکشون کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۰ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
تبریک به مسئولان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
با سلام .همین سه روز پیش دمای هوا چهل و شش درجه بود تازه یه کم بعد تر از پنجاه هم رد میشه.اینجا فقر و بیکاری و دلمردگی و افسردگی شده حال و روزمون .تنها منبع درامد خیلی ها فقط یارانه است که همون را هم باید پول برق بدن چون پر مصرف تلقی میشن و باید با تعرفه هفت برابر پرداخت کنن.نه کاری نه درامدی از طرف دیگه مریضی های ناشی از گردو خاک نه روز واسه ما گذاشته نه روزگار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
یعنی مردم زابل موندن که دیگه چی بگن.از یک طرف اب نیست که کشاورزی رونق نداره از یک طرف گردو غبار باد های 120 روزه.
خوب این زابل زمانی به مازندران کوچک معروف بوده سیل های فراوانی میومده.حالا چی شده که به این وضع در اومده.
اصلا مسئولین به زابل کمکی نمیکنن فقط خوزستان و دریاچه ی ارومیه.
واقعا ما سیستان و بلوچستانی ها در عذابیم.خواهشمندیم چاره ای بیندیشید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
یه فکری به حال مردم زابل بکنید.
یه زمانی زابل انبار گندم ایران بود اون زمان ۲۰سال پیش که دریاچه اب داشت بود
-
ناشناس
۰۹:۴۴ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
زابل آلوده ترین شهر جهان بوده و هست ....
ولی کیه که ببینه اوضاع مردم این شهرو ...
باید مسئولین محترم تو یکی از اون روزای طوفانی حضور پیدا کنن تو این شهر و بدونن مردم ما با چه شرایطی دارن زندگی میکنن.. حتی گاهی مدارس هم تعطیل نمیشه و همه باید تو اوج آلودگی به محل کار یا مدرسه برن در صورتیکه در دیگر شهرها بخاطر یک صدم آلودگی اعلام هشدار داده میشه و همه جا تعطیل میشه و هشدار میدن که مردم از خونه ها بیرون نرن..
نمیدونم چرا زابل دیده نمیشه ؟؟ یکی جواب بده لطفا !!!!!!!!!!!! ؟
United States of America
ناشناس
۰۹:۴۲ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام .اون چیزی که اون سازمان جهانی اعلام کرده درسته. زابل هم آلوده هست از نظر ریزگرد هم تابستان های فوق العاده گرمی داره. همین الانم مردم بخاطر کم آبی و آلودگی هوا و گرما دارن از زابل و روستاهای اطراف کوچ میکنند. الان بیشتر روستاهای سیستان متروکه شده. سیستان و زابلی که یه زمانی انبار غلات ایران بوده الان باید جزءِ آلوده ترین شهرهای دنیا اعلام بشه واقعا جای تأسف داره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۱ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام مردم کشاورزه زابل با این هوا دارن زندگی میکنن پس امتیازاتی که بهشون داده میشه کجاس،چرا زابل با این هوای گرمش تعرفه برقش انقد زیاد باشه که نتونیم کولرگازی استفاده کنیم بخدا کولر آبی اصلا جواب نمیده از مجبوریه استفاده میکنن
خواهش میکنم به داد مردم کشاورز ورنجدیده زابل برسی لااقل زندگی کردن تو آلوده ترین شهرجهان رو براشون آسونتر کنید هرکی کاری ازدستش میاد بیاد جلو .باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۱ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
سلام . مردم کشاورزه زابل با این هوا دارن زندگی میکنن پس امتیازاتی که بهشون داده میشه کحاس،چرا زابل با این هوای گرمش تعرفه برقش انقد زیاد باشه که نتونیم کولرگازی استفاده کنیم بخدا کولر آبی اصلا جواب نمیده از مجبوریه استفاده میکنن
خواهش میکنم به داد مردم کشاورز ورنجدیده زابل برسی لااقل زندگی کردن تو آلوده ترین شهرجهان رو براشون آسونتر کنید هرکی کاری ازدستش میاد بیاد جلو.باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۱ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
زابل آلودترین شهر جهان هستش..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
خدا رو شکر یکی اسم ما رو برد خیلیا بفهمن زابلی هم هست!
آخرین اخبار