و معماری این بنا به اواخر دوره قاجاریه نسبت داده می شود.
پلان این بنا ایرانی و سبک ساختمانی آن از بناهای گوتیک اروپایی تقلید شده است. این عمارت از ساختمان های بیرونی،اندرونی و اداری تشکیل یافته و نمای آن با آجرهای قالبی و پیش بر تزیین شده است.
بنا به روایاتی این خانه توسط سردار اسعدالدوله (پدر محمود خان) دراواخر حکومت قاجار بنا گردیده و پس از وی محمودخان در آن اقامت داشته است.
در گذشته این بخش از شهر زنجان محله اعیاننشین بوده و مجموعه بناهایی در سبک و الگویی همسان همچون خانه وزیری، خانه خدیوی، عمارت دارایی و... در این محل ساخته شده بود.
در بالای هسته مرکزی بنا، نورگیر زیبایی وجود دارد که به کلاه فرنگی معروف است. این خانه به سبک بناهای اواخر دورهٔ قاجار ساخته شده. سبک ساختمانی آن از بناهای گوتیک اروپایی گرفته شدهاست.
طبقه همکف بخش اداری و دفتری عمارت محسوب میشد و طبقه اول به بخش مسکونی اختصاص داشته است. مصالح به کار رفته در بنا خشت، آجر و سنگ و پوشش سقف خانه از نوع شیروانی است.
این نوع پوشش در دوران پهلوی در خانههای زنجان بسیار رایج بوده و پوشش سقف عمارت ذوالفقاری یکی از اولین نمونههای پوشش شیروانی در زنجان است.
تزئینات بنا بسیار متنوع و چشمگیر بوده و شامل تزئینات فلزی، سنگی، آجری، گچی، چوبی و کاشی است.
در پائین دیوارهای طبقه همکف کاشیکاری برجسته با رنگهای قهوهای، زرد و قرمز به چشم میخورد و تزئینات سنگی و گچی را بیشتر در ستونهای ورودی همکف و ایوانهای ستوندار طبقه اول میتوان دید.
سقف بیشتر اتاقها آراسته به لمبهکاری چوبی و نقشهای متنوع است. اما بیشترین تزئین در نمای جنوبی بنا دیده میشود. نمای جنوبی به صورت یکپارچه با انواع آجرچینی و با طرحهای مختلف تزئین شده است.
پنجرههای بنا عموماً دو لنگه و اطراف آن مشبک است که با به کارگیری شیشههای رنگین کنتراست جالبی را در داخل اتاقها بوجود آورده است. نعل درگاهی پنجرهها در طبقه همکف مسطح و در طبقه منتهیالیه جنوب غربی حیاط مشرف به خیابان تعبیه شده و طاقنماهای تزئینی در اطراف ورودی دیده میشوند.
موزه باستان شناسي و مردان نمكي واقع در امارت ذوالفقاري مربوط به خاندان ذوالفقاري (محمود خان ذوالفقاري) است و در سال 87 پس از مرمت به عنوان موزه باستان شناسي و مردان نمكي افتتاح شد و مختص باستان شناسي استان است.
انتهای پیام/ن