معظم له تصریح کردند: مشکلی که ما امروز در قوانین و اجرای آن داریم آن است که قوانین ما برگرفته از سیستم غربی است که می خواهیم آن را با نظام اسلامی تطبیق دهیم، اقداماتی به سختی زیاد صورت گرفته است ولی نظام قضایی کشور باید به طول کامل با قوانین و موازین اسلامی همخوان باشد.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنانشان به برخی مشکلات موجود میان آحاد جامعه و دستگاه قضایی کشور اشاره کرد و افزودند: طولانی بودن مراحل مراجعه مردم به دستگاه قضا تا رسیدن به نتیجه عمده مشکلات مردم است، چرا که زیبنده نظام اسلامی نیست که دستگاه قضایی آن به گونه ای عمل کند که فرد متضرر، از ارائه شکوائیه و رسیدگی به اموراتش پشیمان و مایوس گردد.
ایشان به فعالیت های وکلای دستگاه قضایی هم اشاره ای کرده و گفتند: متاسفانه وکلای دستگاه قضا نیست به عیب تراشی ها و اخلال در روند پرونده های قضایی نه تنها زمان را می کشند، بلکه هزینه های زیادی را از موکل خود می گیرند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه رسانه ملی می تواند نقش ارزشمندی در فرهنگ سازی بسیاری از مشکلات پیش پا افتاده جامعه مدنی داشته باشد، تصریح کردند: رسانه ملی با تولید و پخش برنامه های آموزنده می تواند نقش بسزایی در کاهش حضور مراجعین به دادگاههای متعدد داشته باشد، بطوریکه اگر درست فرهنگ سازی شود مردم برای هر مشکل کوچکی به دادگاه مراجعه نمی کنند و سعی می کنند به واسطه حضور بزرگان فامیل و یا محل مشکلات خود را مرتفع سازند.
معظم له به ابتکار راه اندازی شوراهای حل اختلاف در شهرها و استان ها اشاره کرد و افزوند: بحمدلله سالهاست شاهد فعالیت ارزشمند شوراهای حل و اختلاف هستیم امیدواریم کماکان شاهد توسعه و حضور بیش از پیش این شوراها باشیم به شرط آن که روند رسیدگی به پرونده های مراجعین همانند دادگاههای قضایی و دادگستری ها نباشد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با بیان اینکه ما در اسلام کتاب آداب القضاء را داریم، اظهارداشتند: زیبنده است که مراجع آموزشی وابسته به دستگاه قضاء این کتاب را تدریس کنند به طوریکه دراین کتاب با توجه به اینکه در اسلام تشریفات منع شده است ولی می گوید ؛ قاضی نباید خود به بازار مراجعه کند و باید فردی را به عنوان خدمت گزار داشته تا وی برای خرید به بازار روانه شود.
در پایان این دیدار برخی از مدیران دانشگاه علوم قضایی سوالاتی را پیرامون بحث ربا در عملیات بانکی مطرح کردند، که معظم له پاسخ دادند: نظام بانکی از غرب وارد شده است، به همین علت باید با عقود شرعی تطبیق داده شود، اما بانکها در برخی اوقات نسبت به موضوعهای شرعی توجه ندارند به همین علت نتایج برخی از اقدامات ربا می شود.