امروزه بسیاری از سونوگرافی‌های سه‌بعدی انجام شده كاملا غیرضروری بوده و تنها به قصد تشخیص جنسیت یا تهیه عكس سه‌بعدی استفاده می‌شود و هیچ كاربرد علمی نداردبنابراین توصیه نمی شود.

به گزارش  خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ یكی از بزرگ‌ترین دستاوردهای علمی بشر در طول تاریخ كه توانسته است نقش مهمی در علم پز شكی برای تشخیص و شناسایی بسیاری از بیماری‌ها و ناهنجاری‌ها داشته باشد، سونوگرافی است. 

سونوگرافی، فرآیندی است كه از طریق امواج صوتی، تصاویری از بافت‌ها و ارگان‌های داخلی بدن انسان به دست می‌آید كه پس از شكل‌گیری به مانیتور ارسال شده و با پردازش توسط دستگاه، تصویر مشاهده می‌شود. در حال حاضر سونوگرافی معمولی یا دوبعدی كه تصاویر سیاه و سفید را در اختیار پزشك قرار می‌دهد، یك روش بی‌خطر تصویربرداری در دوران بارداری است؛ البته مادران باردار نباید درخصوص انجام چنین سونوگرافی‌هایی هم اصرار بی‌مورد داشته باشند و باید طبق تشخیص پزشك انجام شود.

این سونوگرافی معمولا برای تایید ضربان قلب، تخمین سن بارداری، تعیین موقعیت جنین، تشخیص حاملگی خارج از رحمی و ناهنجاری‌های احتمالی كاربرد دارد امواج صوتی با زوایای مختلف به بدن جنین تابانده می‌شود و انعكاس این امواج با كمك نرم‌افزارهای پیشرفته رایانه‌ای تصاویری در سه جهت طول، عرض و عمق تولید می‌كند.

در سونوگرافی چهاربعدی علاوه بر ایجاد تصاویر سه‌بعدی از جنین، حركات جنین نیز نشان داده می‌شود. خطرات احتمالی سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی از آنجا كه در سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی انرژی زیادی به جنین وارد می‌شود، این انرژی ممكن است برای جنین خطرناك باشد.
 
دوران بارداری را طبیعی طی کنید
هدی کرمی رییس انجمن علمی مامایی ایران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران اظهار کرد:بارداری رویدادی طبیعی است و هر اندازه که در طول بارداری موانع دخالت کننده کمتر باشد به نفع جنین و مادر است و جنین در شرایط طبیعی رشد می کند .

وی ادامه داد : بر اساس آمارها 3 نوبت سونوگرافی طبیعی برای مادر در طول بارداری توصیه شده است و بیشتر از این جایز نیست  و انجام هرگونه سونوگرافی چندبعدی که تبعات بسیار زیادی از قبیل آسیب‌ به جنین  را به دنبال دارد بسیار خطرناک است مگر در مواقع بسیار نادر که به ناهنجاری های مادر و جنین  شک  کرده باشند.

انعکاس خاطرات دوران بارداری مادران با سونوگرافی سه بعدی 
کرمی بیان کرد : در حال حاضر به دلیل عدم آگاهی نسبت به خطرات جدی این نوع سونوگرافی ها، مادران اغلب برای تعیین جنسیت جنین یا تهیه عکس سه بعدی جهت استفاده در آلبوم وی، اقدام به  این کار می کنند در حالی که این اقدام کاربرد علمی ندارد .چرا که تحقیقات نشان می دهد تبعات بسیار منفی را در داخل رحم و زندگی خارج از رحم  برجنین می گذارد و رحم دچار سوختگی می شود و برخی از سلول های جنین آسیب می بیند. 

وی تاکید کرد: استفاده از روش سونوگرافی چند بعدی در موارد غیرضروری ضمن احتمال آسیب به جنین باعث اتلاف وقت و تحمیل هزینه مالی فراوان به بیماران می‌شود؛ چرا كه این نوع سونوگرافی مشمول بیمه نمی‌شود و به دلیل گران بودن آن، تنها هدر دادن پول است. پس مادران  هنگام مراجعه به پزشك  اصراری برانجام این نوع سونوگرافی نداشته باشند.

سونوگرافی چند بعدی فقط با تجویز پزشک صورت می گیرد
کرمی عنوان کرد : بنابراین به مادران باردار توصیه می شود حد الامکان از سونوگرافی های چند بعدی کمتر استفاده کنند در همه موارد در مرحله اول سونوگرافی معمولی انجام می شود و تنها به تشخیص پزشک متخصص سونوگرافی سه یا چهار بعدی تجویز می گردد.

وی عنوان کرد:  اغلب سونوگرافي هاي سه وچهار بعدي به منظورتعيين جنسيت جنين يا تهيه تصوير وي وبا اصرار زائو صورت مي گيرد و با توجه به اينكه زيان هاي اين نوع سونوگرافي ها مورد تاكيد استادان راديولوژي است باید با آنها برخورد قانونی صورت گیرد.

سقط جنین با سونو گرافی های چند بعدی!
کرمی در زمینه انجام سونوگرافی های چند بعدی و خطرسقط ونارسایی جنین تصر یح کرد: سونو گرافی های چند بعدی خطر سقط  جنین و نارسایی جنین را افزایش می دهد و بر سلامت جنین تاثیر می گذارد.از 11 تا 30 هفتگی انجام این گونه سونوگرافی ها را توصیه نمی کنیم  مگر قبل از 11 هفتگی که مادر دچار خونریزی و عاضه ای باشد در آن زمان می توان از سونوگرافی چند بعدی استفاده کرد در غیر این صورت به هیچ عنوان نباید از این سونوگرافی ها استفاده شود زیرا جان مادر و جنین را به خاطر می اندازد. 

به مادران باردار توصيه مي شود در مراجعه به پزشك متخصص اصراري بر انجام انواع سونوگرافي ها نداشته باشند زيرا در صورتي كه از نظر پزشكي توسط متخصصين مربوط ضرورت اين امر تشخيص داده شود؛ تجويز خواهند كرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۳ ۱۶ تير ۱۳۹۸
من دکترم گفته سونوچهاربعدی بدم ولی خودم دلم نمیخاد واز ضررش میترسم به نظرتون انجام بدم یانه؟
Iran (Islamic Republic of)
خانم کهرانی
۱۵:۰۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۸
خدا خبرتون بده که حقیقتو گفتید
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۰:۲۳ ۲۱ آذر ۱۳۹۷
با سلام و تشکر از مطلب خوبتون ممنونم ما از دادن سونو پشیمان شدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۱۹ مرداد ۱۳۹۶
همین امروز میخواستیم به اصرار خودمون و بدون تصمیم پزشک 4بعدی انجام بدیم، با خوندن ایم مطلب منصرف شدیم. ممنون از لطفتون
Iran (Islamic Republic of)
ستاره
۱۰:۰۴ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۶
ممنون از راهنماییهاتون، خیلی عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ز.ر
۲۳:۲۶ ۲۶ فروردين ۱۳۹۶
ممنون از راهنماییتون.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۹ ۱۱ فروردين ۱۳۹۵
واقعا جالب بود برام ممنونم.....