به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، از همدان؛ اگر از آثار تاریخی و طبیعت زیبای همدان دل بکنید و سری به بازارهایش بزنید، خوراکی ها و صنایع دستی بی نظیری را خواهید دید.
سوغات همدان تنوع بسیاری دارد بطوریکه انتخاب از بین آن ها، برای هر مسافری دشوار است.
اما از آنجا که قدمت شیرینی های همدان به بیش از چند صد سال می رسد و به قطب شیرینی سنتی غرب ایران معروف است می توان شیرنی های این شهر را بعنوان بهترین سوغات تهیه کرد.
از میان شیرینی های سنتی همدان انگشت پیچ، کماج، حلوا زرده شهرت بسیاری دارند همچنین شیره ی انگور در این شهر عمری طولانی دارد.
در کنار این سوغاتی های شیرین استان همدان دارای مواد غذایی دیگری مانند انواع ترشیجات و گردو و انواع عرقیات گیاهان دارویی و ده ها سوغات متنوع دیگر بوده که در دنیا و کشور بی نظیر است.
اما مادستان؛تنهابه داشتن این سوغاتی ها معروف نیست؛صنایع دستی این شهربسیارمنحصربه فرد است و هربیننده ای را به تحسین وامی دارد.
با وجود اینکه صنایع دستی استان همدان از جمله سفال و مبل و منبت و چرم و فرش نیز جزو سوغات استان همدان به شمار می روند اما سوغات خوراکی این استان تحت تاثیر صنایع دستی قرار گرفته است و آنگونه که شایسته بوده بدان پرداخته نشده است.
در کنار سبدی پر از سوغاتی های شیرین استان همدان وجود صنایع دستی بی نظیری چون سفال لالجین و مبل و منبت ملایر و تویسرکان و یا چرم و فرش و گلیم بافی همدان می تواند ره آورد مناسبی برای گردشگران و مسافران نوروزی در بازگشت به منازلشان باشد.
استان همدان به دلیل آب و هوای مناسب، در زمینه دامپروری قدمت طولانی دارد و سابقه تولید چرم در این منطقه به بیش از 3000 سال می رسد .
در زمان های گذشته همدان در زمینه تولید چرم و چرم دوزی آن پیشتاز بوده است و این شهر به دباغخانه معروف بود، و کارگاه هایی مختص دباغی پوست حیوانات وجود داشت که امروزه خیلی از آن ها تعطیل شده اند.
در گذشته چرم همدان شهرت بسیاری داشته و به دیگر کشور های هم صادر می شده است. کمربند، کیف، کفش، جاکلیدی و لباس های چرم دست سازهایی هستند که توسط هنرمندان این حرفه ساخته می شوند.
همچنین ناگفته نماند اولین کارخانه چرم سازی ایران در شهر همدان تاسیس شد. پس یکی از بهترین سوغات های همدان، صنایع چرم این شهر است.
در بسیاری از شهرهای ایران هنر قالی بافی رونق دارد. شهر همدان به دلیل رونق کشاورزی و دامداری و تولید پشم و نخ های مرغوب یکی از پیشگامان در این زمینه است. هنرمندان قالی باف همدان مانند سایر شهرها، سبک و سیاق خاص خود را در بافت فرش دارند.
ویژگی هایی که می توان به آنها اشاره کرد استفاده از پشم های دست ریس شده و رنگرزی طبیعی همچنین طرح های شکسته و هندسی می باشد.
ماهی و ترنج هم طرح هایی هیتند که بیشتر به چشم میخورند همچنین برای رنگ آن از شیره ی گیاهان استفاده می کنند که به اصطلاح قالی هایی با رنگ های ثابت گفته می شوند و هر چه کهنه تر شوند زیبایی آن ها بیشتر خواهد شد.
اما امروزه از رنگ های شیمیایی استفاده می کنندکه بعد از مدتی قالی ها رنگ پریده می شوند.
قالی های همدان اسم های گوناگونی دارند که پنج چارک و دوزرعی طرفداران بسیاری دارد. فرش های خرکی، کناره، پشتی، روکرسی مشتری کمتری دارد. در این بین میتوان تابلوفرش های زیبا و نفیسی هم یافت.
مرواربافی هنری با عمر 50 سال، در همدان
مروار در بخش هایی از استان همدان کشت می شود که کیفیت و مرغوبیت ترکه هایش آن را مناسب برای بافت انواع محصولات حصیری کرده است.
مروار بافی علاوه بر استان همدان، در دیگر شهرهای ایران هم انجام میشود ولی چوب مورد نیازشان را، از همدان تامین میکنند.
این بافته های زیبا را می توان در شکل انواع سبدها، مبلمان، میزو صندلی، …. دید.
شیوه ی بافت به این صورت است که ترکه هایی که قابلیت تقسیم شدن به سه یا چهار قسمت دارند را جدا کرده و می خیسانند تا منعطف شود و پس از آن به شیوه ی مخصوص خود شروع به بافت می کنند.
این سبدهای زیبا را میتوان بعنوان یادگاری از صنایع دستی استان همدان بهمراه خود به شهرمان ببریم چون کمتر کسی این سبد بافی همدان را می شناسد.
در گذشته گیوه طرفداران بسیاری داشت، بزرگترین مزیت گیوه سرد بودنش بود که در فصل تابستان استفاده بسیاری داشت. در این حرفه کفش هایی می دوزند که رویه آن نخ های پنبه ای و زیرش، از چرم درست می شود.
اما امروزه کفش های صنعتی جای آنها را گرفته اند، و تقریبا میتوان گفت دیگر تولید نمی شوند اما در چند روستای همدان زنان به این هنر مشغولند و منبع درآمد خوبی از این راه دارند.
انتهای پیام/