امروزه مصرف قند و شکر پای ثابت خانه های ایرانیان شده و حداقل هر ایرانی روزانه با هر لیوان چای خود سه تا چهار حبه قند مصرف می کند غافل از اینکه مشکلات در آینده در انتظار آنها است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛خوردن چایی روزانه با دو الی سه حبه قند  یا  ریختن یک قاشق شکر در داخل چای فرهنگ رایج  بین ایرانیان است و اغلب عنوان می کنند چای بدون قند مزه نمی دهد امکان نداره یک ایرانی باشیم و با یک قلوپ چایی دو تا سه حبه قند نخوریم. این در حالی است که بسیاری از پزشکان قند وشکر را به‌عنوان قاتل سفید می‌دانند و مصرف بیش ازحد آن را برای بدن مجاز تلقی نمی کنند.

ولی متاسفانه این روزها  مصرف این دو ماده غذایی بین ایرانیان طرفداران پروپاقرصی را برای خود دست و پا کرده است واغلب افراد حداقل با یک لیوان چای خود دو حبه قند و یا یک قاشق شکر مصرف می کنند،البته پزشکان می گویند مصرف به اندازه قند و شکر برای بدن ضرری ندارد ولی زیاده روی در این ماده غذایی می تواند مشکلاتی را برای سلامتی ایجاد کند و افراد می توانند از مواد جایگزین مانند کشمش یا توت خشک شده استفاده کنند.

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، زنان مجاز به مصرف 24 گرم شکر (6 قاشق چایخوری) و مردان 36 گرم (9 قاشق چایخوری) در روز هستند در حالی که وضعیت نشان می دهد آمار نگران کننده تری وجود دارد.

وقتی کربوهیدرات ها به بدن آسیب می زنند!
مجید حاجی فرجی متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رییس سابق انستیو تغذیه ایران در گفت و گو با خبرنگار  بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: مصرف کربوهیدرات ها از مواد غذایی اصلی در هرم غذایی هر فرد است و علی رغم این که کربوهیدرات ها دارای انرژی 50 درصدی هستند  اما مصرف آن ها باید با دقت انجام شود ،افراد باید کربوهیدرات ،شکر ،غلات و ماکارانی ها را به حد اندازه و کم مصرف کنند خوردن قند و شکر حداقل در روز 4 کیلو کالری می دهد.

وی ادامه داد:در طول روز معمولا چای زیاد مصرف می کنیم و در کنار آن نیز از قند و شکر غافل نمی شویم این ماده غذایی از لحاظ دریافت انرژی همان مقدار کالری را به ما می رساند و از لحاظ نوع کربوهیدارت به بدن ضرر می رساند.

حاجی فرجی  تاکید کرد: فردی که 4 الی 5 لیوان چای در طول روز مصرف می کند 200 تا 300 کیلو کالری همراه با قند را به بدن منتقل می کند.

میزان قند موجود در خوراکی ها و نوشیدنی ها
در دنیای مدرن امروز شاید دشوار باشد که بتوانیم هم از خوردنی های خوشمزه لذت ببریم و هم توازن و تعادل را در مصرف قند رعایت کرده باشیم.

برای کمک به بررسی دقیق تر این که چقدر قند هر روز و در هر وعده ی غذایی مصرف می کنیم برخی از خوراکی ها و نوشیدنی های رایج در زیر لیست شده اند.

چقدر قند در هر تکه شکلات وجود دارد؟
شکلات شیری (44 گرمی) 5.75 قاشق چای خوری شکر
یک قطعه اسنیکر (52.7g گرمی) 7 قاشق چای خوری شکر
یک قطعه شکلات میلکی وی (Milky Way) پنجاه و هشت گرمی 8.75 قاشق چای خوری شکر
شکلات کاراملی (10 گرمی) 1.7 قاشق چای خوری شکر
شکلات کره ای (60 گرمی) ٧ قاشق چای خوری شکر

میوه ها دارای نوعی قند به نام فروکتوز هستند که هر صد گرم از میوه ها حاوی چه مقدار قند هستند.

انبه 3.2 قاشق چای خوری شکر
سیب 2.6 قاشق چای خوری شکر
آناناس 2.5 قاشق چای خوری شکر
انگور 4 قاشق چای خوری شکر
لیمو 0.6 قاشق چای خوری شکر
کیوی 2.3 قاشق چای خوری شکر
توت فرنگی 1.3 قاشق چای خوری شکر
گوجه فرنگی 0.7 قاشق چای خوری شکر

ماهی را هر وقت از آب بگیریم تازه است
حاجی فرجی در زمینه ی قند موجود در دسرها و کیک ها وپیش غذاها عنوان کرد: در گروه های ساده ای نظیر پیش غذاها و کیک شکلاتی  و دسرها که حاوی قند هستند ضمن اینکه کالری را بالا می برند در افزایش گلوگز خون (قند) نقش به سزایی دارند و سریع  جذب می شوند و در بسیاری از بیماری ها مانند انسولین که ترشح نمیشود می تواند مرگ فرد را نزدیک کند ،لذا توصیه می کنیم نوع دریافت کالری  که در هرم غذایی هر فرد دیده می شود به صورت صحیح ارائه شود تا فرد در معرض خطر قرار نگیرد زیرا اگر مصر ف قند و شکر کنترل نشود فرد در معرض نارسایی کلیه قرار می گیرد،خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی و عروقی ،دیابت نوع 2  افزایش می یابد .

کودکان چه مقدار شکر مصرف کنند؟
این متخصص تغذیه در خصوص میزان مصرف کالری در کودکان تصریح کرد: نوپایان و خردسالان ، نباید بیش از 170 کالری یا 4 قاشق چایخوری ( تقریبا" 17 گرم ) شکر افزوده شده در روز استفاده کنند ، کودکان 4 تا 8 سال ، نباید بیش از 130 کالری یا 3 قاشق چایخوری قند و شکر در روز استفاده کنند این مقدار شامل قند و شکری که در همه مواد غذایی مصرفی کودک است می شود، کودکان 8 تا 12 ساله ، نباید بیش از 130 کالری یا 5 تا 8 قاشق چایخوری استفاده کنند. بنابراین شکر دارای کالری بالا و ارزش غذایی بسیار ناچیز است و باید میزان مصرف آن را در رژیم غذایی کودکان کاهش دهیم. 

جایگزین هایی که جای قند و شکر را می گیرند 
حاجی فرجی عنوان کرد: قند وشکر ، انواع شیرینی ، شکلات ، نوشابه های گازدار ، آب میوه های صنعتی ، شیرکاکائو ، شیر شکلات ، پاستیل ، بستنی ییخمک ، کیک ، کلوچه و بیسکویت از مهمترین مواد قندی هستند.

برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی ، کل قند و شکر مصرفی در برنامه غذایی روزانه باید کمتر از 6 قاشق چایخوری باشد به جای شیرینی وشکلات از میوه های تازه به عنوان میان وعده استفاده کنید ، مصرف نان قندی ، نان شیرمال ، شیرینی ، کیک ، انواع شکلات ، گز و آب نبات را کاهش دهید ، به جای مصرف قند و شکر همراه با چای از کشمش و خرمای خشک استفاده کنید.

نگذاریم کار از کار بگذره
وی در پایان خاطر نشان کرد: قند و نمک دو سم سفید و به ظاهر خوش طعم را بیهوده وارد بدن خود نکنید خستگی مزمن از پیامدهای مصرف زیاد قند و شکر و مواد خوراکی شیرین است مصرف زیاد مواد قندی و شیرین موجب افزایش اضطراب و کج خلقی می شود.

مصرف زیاد مواد قندی و شیرین علایم اضطراب و ترس را در خانم های حساس تشدید می کند

باید در مصرف قند و شکرزیاده روی نکنیم و به توصیه های پزشکان در این زمینه توجه داشته باشیم و از جایگزین های مناسب برای این ماده غذایی استفاده کنیم زیرا زیاده روی در مصرف قند و شکر مشکلاتی را برای افراد به وجود  می آورد که ممکن است در آینده به مشکلات جدی تبدیل شود.

گزارش از هدیه عباسقلی
برچسب ها: قندوشکر ، تغذیه ، چای ، سرطان ، کالری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.