به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ "علی آهنی،" سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاریس، با شبکه تلویزیونی فرانس 24 مصاحبهای اختصاصی انجام داد و به تشریح مناسبات دو جانبه تهران و پاریس، برگزاری انتخابات مجلس در ایران، روابط تهران و ریاض، اوضاع منطقه و ... پرداخت.
وی با اشاره به نقش ثباتبخش ایران در منطقه گفت: همکاری تهران و ریاض برای تضمین صلح و ثبات در منطقه کاملاً ضروری است و ما هیچگاه به دنبال تنش با عربستان نیستیم.
س: چه نگاهی نسبت به حسن روحانی رئیس جمهوری در ایران وجود دارد؟
ج: "حسن روحانی" با رأیی بالا انتخاب شد و توانسته است مأموریتش را با موفقیت ادامه دهد. بخصوص در صحنه بینالمللی توانست از پرونده هستهای که از 12 سال پیش به ما تحمیل شده بود عبور کند. آن هم از طریق گفتگوهای دیپلماتیک که نکتهای بسیار مهم و اساسی بود.
س: بله... به درستی. ولی آیا مردم ایران از این پیروزی بینالمللی خوشحالند یا از رئیسجمهور انتظارات بیشتری دارند؟
ج: در مجموع، مردم ایران، بسیار خوشحالند. خوب البته در کشور گرایشان مختلف سیاسی وجود دارد که امری طبیعی و عادی در همه کشورها هست؛ ولی در مجموع مردم ایران از رسیدن به این نقطه بسیار خوشحال هستند. ضمن اینکه منتظر نتایج آن و همچنین اجرای تعهدات بینالمللی این توافق و بخصوص از سوی گروه ۱+۵ نیز هستند.
س: درخصوص مبارزه با تروریسم که شما هم به اندازه کافی در باره آن صحبت کردید. امروزه ائتلافی تشکیل شده است و در آن از سوی روسیه و ایران هم نقشی ایفا میشود، آیا بین این همه بازیگر که شما هم درباره آن با مقامات فرانسوی هم مذاکره کردید، امکان ایفای نقش وجود دارد؟
ج: بستگی دارد چه کسانی در این ائتلاف باشند، از همان ابتدای تشکیل این ائتلاف ما خوشبین نبودیم که در میان برخی از این بازیگران حسن نیت وجود داشته باشد. در عمل نیز ما بهخوبی شاهد بودیم که چه اقداماتی انجام دادند. بله ما با رئیسجمهور اولاند در این خصوص صحبت کردیم و رئیسجمهور روحانی آمادگی خود را برای همکاری با فرانسه و مبارزه جمعی با تروریسم اعلام کرد زیرا تروریسم و گروه تروریستی داعش تهدیدی برای همه است. نه فقط برای منطقه بلکه برای اروپا و منجمله برای فرانسه. برای مبارزه با تروریسم باید اراده واقعی و قاطعیت داشت و ما هم مسلمأ در این مسیر با فرانسه و بهخاطر اهمیت فرانسه در این زمینه کار میکنیم و آمادگی داریم با هم کار مشترک انجام دهیم.
س: مردم ایران روز 26 فوریه (7 اسفند) به پای صندوقهای رای میروند و برای انتخابات مجلس قانونگذاری رأی میدهند و این نیازمند تلاش اقتصادی بیشتر و نیازمند انعطاف بیشتر است. به نظر شما برنده این انتخابات چه کسی خواهد بود؟
ج: ما خوشحالیم و مفتخریم که انتخاباتهای متعددی در ایران برگزار میشود. به این معنا که نهادهای متعدد و مختلف سیاسی در ایران بر پایه انتخابات استوار هستند. همانطور که شما گفتید به زودی ما انتخابات پارلمانی را داریم که بسیار مهم است. در کنار آن انتخابات مجلس خبرگان برگزار میشود و این 2 انتخابات از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند. این بار ما در خصوص انتخابات پارلمانی، تعداد بالایی از نامزدها را شاهد بودیم. براساس قانون برخی تایید صلاحیت نشدند و برخی هم شدند؛ ولی آنچه مهم است این است که تاکنون براساس قانون بیش از 6 هزار نامزد تایید صلاحیت شدهاند و برای 290 کرسی مجلس رقابت میکنند. یعنی اینکه برای هر کرسی مجلس 21 نفر نامزد رقابت میکنند که هم مهم است و هم بی سابقه.
به یاد دارم که برای اولین انتخابات مجلس بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که سی و هفتمین سالگرد آن را گرامی میداریم، برای هر کرسی مجلس 6 یا هفت نفر نامزد بودند. در حالی که امروز 21 نامزد برای هر کرسی مجلس رقابت میکنند که این نشاندهنده شکوفایی دموکراسی در جمهوری اسلامی ایران است.
س: بله این که میگویید مهم است؛ ولی آنچه که هست ارتباط بین اصولگرایان و میانهروها را هم باید مد نظر داشت. بسیاری از میانهروها خود را با رد صلاحیت مواجه دیدند. برای چه ؟
ج: ما یک قانون انتخاباتی داریم. براساس قانون برخی نامزدها شرایط لازم را ندارند. این قانون است که باید محترم شمرده شود. ضمن اینکه مهم است که همه گرایشات سیاسی حضور داشته باشند. در میان این 6 هزار نامزد از همه گرایشات حضور دارند. مسلما در میان آنها برخی حامی این طرف و برخی دیگر حامی طرف دیگر هستند که این کاملا طبیعی است.
س: بله شما میگویید که امروزه همه در صحنه و میز بازی هستند. ولی آیا امروز در ایران جایگاه زنان نیز باز میشود ؟ آیا در ایران امروز به مسائلی هم که اصولگرایان علاقهای به شنیدن و طرح آنها ندارد نیز پرداخته میشود؟
ج: ببینید وقتی دموکراسی وجود دارد نمیتوان عقبگرد کرد. باید به سوی جلو رفت؛ ولی مسلما باید همه گرایشات سیاسی و تنوعهای سیاسی موجود را مدنظر قرار داد. ولی در مجموع این دموکراسی و صدای آراء است که سخن آخر را میزند. بنابراین ما نسبت به گشایش خوشبین هستیم، ضمن اینکه مسلما به اصول اسلامی خود نیز احترام میگذاریم که همه نیز در این باره توافق دارند.
س: آخرین نکتهای که مایلم در این باره اشاره کنم موضوع اعدامها است، در سال 2015 حدود هزار حکم اعدام در ایران اجرا شده که رقم آن رو به افزایش بوده است. آیا این هم پیامی به سوی اصولگرایان است؟ یا اینکه ایران میخواهد نشان دهد که در صحنه بینالملل، بازهم به شکل دیگری به دور از هنجارهای بینالمللی رفتار میکند؟
ج: ببینید رقمی که شما اشاره کردید درباره آن تردید دارم؛ ولی توجه داشته باشید که بیش از 80 درصد این اعدامها به مواد مخدر مربوط میشوند. ما کشوری هستیم که در مسیر ترانزیت مواد مخدر از افغانستان به سوی اروپا و به سوی غرب قرار داریم.
ما نمیتوانیم چشمان خود را ببندیم و اجازه دهیم این مواد مخدر به راحتی به سوی اروپا برود. لذا براساس قانون ما حق مقابله را داریم، ولی توجه شما را به این موضوع جلب میکنم که این اشتباه را نکنید که اعدام برای ما خوشایند است. در اسلام جان انسانها اهمیت خاص خود را دارد و باید خیلی دقت کرد و نباید در این باره اشتباهی رخ بدهد.
س: در خصوص بازیهای ژئوپلیتیک و در صحنه بینالمللی، ایران بهطور گسترده درگیر بحرانهای بزرگ از جمله بحران سوریه است. حسن روحانی در این باره با فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه، مفصل صحبت کرد. امروزه به نظر شما چه راهی را باید انتخاب کرد؟
ج: ایران ایفاکننده نقشی مهم است. ایران همواره نقش ثباتبخش خود را ایفا کرده زیرا تنش هیچ وقت به نفع هیچکدام از طرفین نبوده است. صلح و ثبات به نفع ما نیز هست. در خصوص سوریه ما به دنبال راهکار سیاسی هستیم. ولی برای رسیدن به آن باید آتش بس به وجود آید. باید برای مردم و آنهایی که از وضعیت جنگی در رنج هستند، کمکهای بشردوستانه فرستاد. باید تروریسم در سوریه و حمایت از تروریستها را چه به صورت مالی و چه به صورت نظامی متوقف کرد.
باید بتوانیم زمینه را برای گروههای سیاسی مختلف آماده کنیم که بتوانند به میز مذاکره بیایند و با همدیگر و با حضور دولت کنونی یک راهحل سیاسی برای خروج از بحران و تغییر قانون اساسی و یک روند انتخاباتی مناسب برسند تا مردم بتوانند سرنوشت خود را تعیین کنند. این واقعا هدف ما است.
س: هدف شما واقعا اصرار بر همین نکته است؟ ایران در سوریه حضور دارد، در عراق حضور دارد و بنابراین، ایران امروزه حضوری قوی در منطقه دارد و شما یک بازیگر مهم هستید؟
ج: ببینید ما یک کشور مهم در این منطقه هستیم. در عراق ما روابط تنگاتنگی با دولت عراق و در سوریه هم با دولت سوریه داریم. زمانی که آنها همکاری، مشاورههای نظامی و کمکهای ما را طلب میکنند، ما کاملا آمادگی داریم به آنها کمک کنیم. زیرا باید به آینده این کشورها و به خصوص به آینده مردم سوریه و مردم عراق توجه کرد و زمینه را برای نقشآفرینی آنها فراهم کرد.
س: شما از عربستان سعودی صحبت کردید. از سنیها صحبت کردید. میبینیم که امروزه ما شاهد بحرانی بین سنیها و شیعیان هستیم. در واقع این ایران و عربستان سعودی هستند که با همدیگر درگیرند ؟
ج: نه. اصلا اینطور نیست. نباید اینطور فکر کرد که بین سنی و شیعه جنگ است. اصلا اینطور نیست. سنیها و شیعیان همه مسلمان هستند و به یک خدای واحد و یک قرآن و به یک پیامبر اعتقاد دارند. وحدت جامعه اسلامی مهم است. ولی ما متأسفانه در برابر برخی عناصر افراطی خشن در نزد هر دو طرف هستیم که باید از آنها پرهیز کرد. باید فارغ از این عناصر افراطی راه درستی را انتخاب و با یکدیگر کار کرد. ایران و عربستان سعودی 2 کشور مهم و 2 بازیگر اساسی در جهان اسلام و در منطقه هستند. همکاری آنها برای تضمین صلح و ثبات در این منطقه کاملا ضروری است.
س: شما فکر نمیکنید که با این نوع اقدام کردنها، باعث ترس بسیاری از دیگر کشورها میشوید؟
ج: نه اصلا، ما همواره بهدنبال حسن روابط با کشورهای همسایه و منطقه و یک همکاری تنگاتنگ جمعی برای تضمین ثبات منطقه بودهایم. با همه کشورهای این منطقه ما بهدنبال یک روابط دوستانه در زمینههای سیاسی، اقتصادی و غیره بودهایم، زیرا منافع ملی ما نیز ایجاب میکند که این همکاری جمعی به وجود آید. با همه کشورها و حتی با عربستان سعودی، که شما در جریان هستید به شکلی به سوی ایجاد تنش حرکت میکند. ما بهدنبال تنش با عربستان سعودی نیستیم.
انتهای پیام/