این استان با آب و هوای معتدل و کوهستانی خود جاذبههای طبیعی بسیار زیبایی را در خود جای داده است. اما علاوه بر طبیعت زیبا، استان لرستان آثار باستانی و تاریخی فراوانی نیز دارد که تنها مختص یک دوره تاریخی خاص نیستند.
به دلیل کوهستانی بودن این استان حدود 250 هزار غار و پناهگاه صخرهای در آن وجود دارند که نام حدود نیمی از آنها را میتوان در فهرست آثار ملی ثبت شده کشورمان دید.
به دلیل تعدد پلهای تاریخی در این استان، لرستان به پایتخت پلهای سنگی ایران معروف است.
پل گاومیشان که در فاصله 30 کیلومتری پل دختر و در مرز بین دو استان لرستان و ایلام واقع شده، یکی از این پلهاست.
قدمت این پل که بر روی رودخانه سیمره واقع شده، به دوره سلطنت ساسانیان باز میگردد. پل گاومیشان حدود 175 متر طول و 8 متر و 20 سانتیمتر عرض دارد.
در حال حاضر شش چشمه طاق سالم از این پل باقیمانده است. البته این بنا در دوران صفویه و نیز قاجار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.
مصالح اصلی به کار رفته در ساخت این پل همانند بسیاری دیگر از پلهای استان، ملاط، آجر و سنگ است. اما نکته جالب در ساخت این پل، استقرار پایههای آن بر روی صخرههای دو طرف رودخانه سیمره است که موجب کاهش تماس این پایهها با فشار آب و رطوبت ناشی از آن تا کمترین حد ممکن شده است.
با وجود قرار گرفتن 90 درصد از این پل در استان لرستان، این اثر تاریخی در اسفند ماه سال 77 با شماره 2222 به عنوان یکی از آثار تاریخی استان ایلام در فهرست آثار ملی کشورمان ثبت شد.
از این رو، گاهی این پل جزو جاذبههای گردشگری استان ایلام معرفی میشود.
سرهنری راولنیسون، شرقشناس بریتانیایی، در سفرنامه خود (گذر از زهاب به خوزستان)، با اشاره به سفرش به منطقه لرستان از پل گاومیشان به عنوان یکی از مهمترین پلهای ایران یاد میکند.
اختلافات بر سر تملک این پل بین استانهای ایلام و لرستان در سال 84 مانع تکمیل عملیات بازسازی و مرمت آن شد. اما تیر ماه سال گذشته با اختصاص بودجه یک میلیارد و یکصد میلیون ریالی ار محل اعتبارات ملی، مرمت این پل توسط اداره میراث فرهنگی در شهر استان ایلام آغاز شده است.
بازدید از پل گاومیشان در کنار دیگر جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی استان لرستان برای گردشگران خالی از لطف نخواهد بود.
گزارش از: زهرا علی اکبرلو
انتهای پیام/