انرژی در طبیعت به اشکال گوناگون آفریده شده است ضمن اینکه قابلیت دارد از شکلی به شکل دیگر تبدیل شود.
بشر صدها هزار سال است که منابع انرژی را در خدمت گرفته است وبا تبدیل آن به اشکال دلخواه مورد استفاده قرار میدهد.
شاید در گذشته به علت وفور منابع و کمی جمعیت موضوع تجدید پذیری ویا ناپذیری این منابع اهمیت چندانی نداشت لیکن در حال حاضر همه در صدد هستند اانر ژیهای نو را جایگزین انرژیهای فسیلی به ویژه منابع جنگلی نمایند.
خانم وٍثوقی کارشناس مسوول حفاظت از منابع جنگلی میگوید : به طور کلی منابع انرژي را مي توان به دو دسته ي تجديد پذير و تجديد نا پذير تقسيم بندي نمود.
وی در تعریف انرژیهای تجدید ناپذیر بر آن است این انرژیها یکبار مصرفند و مقدارآن نیز بسیار محدود و پایان پذیر شامل سوختهای فسیلی ،و هسته ایست
آن زمان که تنه هاي پوسيدهِ درختان و بقایای جانوران زير فشار گل و لاي و دماي مناسب قرار مي گيرند به سوخت ها ی فسیلی تبديل مي شوند که از بین آنها زغال سنگ، بنزين، نفت گاز، روغن موتور، نفت سفيد، و رنگ را میتوان نام برد. اين سوخت ها در زمان کشف ارزش فراوانی داشتند اما با توليد گازهاي موسوم به گازهای گلخانه ای ، باعث آلودگي محيط زيست و گرم شدن زمين مي شوند
یکی از روشهای معمول و آسان برای تولید انرژی حرارتی به ویژه برای کسانی که در حاشیه های جنگلی زندگی میکنند. استفاده از چوب و ذغال است که این امر مستلزم قطع در ختان و ذخایر ارزشمند ی است که برای ایجاد آن زمان زیادی سپری شده است.
خانم علی پناهی از کارشناسان اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان در صحبتهایش از روستایی میگوید: که در قعر دره های کوهستانی شهرستان طارم قرار دارد و پوششی جنگلی اطراف آنرا فرا گرفته است.
به گفته این کارشناس مسوول سالهای متمادی اهالی این روستا برا ی پخت نان و گرم کردن حمامهایشان از هیزم استفاده می کردند .
یکی از اهالی روستای سرخ آباد هم اینچنین میگوید: هر روزکله سحر همسر یا پسر بزرگترم از خواب برمیخاست و به جنگل میرفت .فاصله جنگل تا ده سرخ آباد چند صد قدمی بیش نیست.و هنگام برگشت بار سنگینی از چوبهای جنگلی را به منزل می آورد و من نیز کمک میکردم یرای گرم کردن آب آتشی محیا میکردیم تا آب درون نیم بشکه به مدد حرارت ناشی از سوختن شاخ و برگ چوبهای جنگلی داغ شود.
این ذره ذره خرد شدن درختان ذخیره گاه سرخ آباد ،دل طبیعت دوستان و کسانی که دغدغه حفظ منابع طبیعی را دارند به در د می آورد .تا اینکه بالاخره اداره منابع طبیعی استان زنجان پس از کار کارشناسی درصد برآماد به این وضع سامان دهد ودر ختان را از جور آتش وخاکستر برهاند.
خانم وٍثوقی کارشناس مسوول حفاظت از منابع جنگلی که در این زمینه تیم مطالعاتی را همراهی میکند گفت: پس از بررسیهای مستمر و تحقیق های میدانی متوجه شدیم که استفاده از چوبهای جنگلی در سر خ آباد یک نیاز اجتناب ناپذیر است چون نبود گاز شهری در ده و همچنین مسیر کوهستانی و صعب العبور آن امکان دسترسی به سوختهای فسیلی از جمله نفت سفید را هم برای آنان دشوار کرده بود بنا براین میبایست به طریقی نیازشان برآورده میشد.
وی افزود :جنگل و چوب از منابع غیر
قابل تجدید محسوب میشود بنابر این تیم فقط بر روی جایگزینی منابع تجدید پذیر و
نامحدود متمرکزشد.
منابع تجدید ناپذیر انرژی ویژگیهای خاصی دارند از جمله اینکه در آن منبع هاي انرژي تمام نمي شوند و از همه مهمتر آلودگی ایجاد نمی کنند.
انرژیهای
مختلفی همچون:باد،امواج دریا،هیدرو الکتریک یا برق آبی،زمین گرمایی ، بیو مس یا
سوخت گیاهی و خورشیدی در طبیعت وجود دارد
به گفته وثوق:تیم مطالعاتی در روستای سرخ آباد نهایتا به همان گزینه انرژی خورشیدی رسید که خداوند رحمان به وفور در بخشی از خلقت خود قرار داده است تا گرمی بخش حیات باشد.
وی بر آن است :خورشيد يكي از منبع هاي انرژي پايان ناپذير است. انرژي اي كه زمين از خورشيد دريافت مي كند بسيار زياد است به طوری که درهر ثانيه، هر متر مربع زمين (حدود44/1در 10 به توان منفی 7ژول) انرژي از خورشيد دريافت مي كند که بخشي از آن صرف گرم كردن زمين و جسم هاي روي آن مي شود.و بخش ديگري براي فوتوسنتز در گياهان استفاده مي شود.
وثوق میگوید:يكي از راههاي بهره گيري از اين انرژي، آب گرم كن هاي با دماي كم است كه مي توان از آن ها در منزل استفاده كرد.
انرژی خورشیدی در خدمت انسانهای اولیه
به گواه یافته های کهن و خطوط تصویری قدیم درمیابیم که هزاران سال قبل ، انسانهای اولیه یاد گرفتند که چگونه پوست حیوانات و گیاهان خوردنی را زیر نور خورشید خشک کنند. همینطور در ک کردند که اگر غار محل زندگیشان رو به آفتاب باشد، در ماههای سرد زمستان گرمتر میماند. در عصر کنونی هم مردم خانههای خود را رو به آفتاب میسازند تا از نور و گرمای آن بیشتر استفاده کنند..
300 سال پیش از این، دانشمندی سوئیسی آب گرمکنی ساخت که با استفاده از انرژی خورشید آب را گرم میکرد. ساختار این آب گرمکن ، جعبهای ساخته شده ازچوب بود که درب شیشهای و کف سیاه و تیره رنگ داشت. بخشهای سیاه ، گرمای خورشید را جذ ب و دمای آب را تا 88 درجه سانتیگراد هم میرساند. 100 سال پس از آن در فرانسه هم از پرتوهای خورشیدجهت جوش آوردن آب یک دیگ بخار استفاده شد. بخار دیگ ، یک دستگاه چاپ را به کار میانداخت. از این دستگاه برای چاپ روزنامه استفاده میکردند.
دانشمندان انرژی که از خورشید بدست میآید را نیروی خورشیدی می نامند. انرژی جمع آوری شده با استفاده از باتری خورشیدی قابلیت ذخیره داردو با سیمهای ظریف پوشانده شدهاست. این سیمها برق تولید شده بوسیله نور خورشید را میگیرند و دستگاه مورد نظر را فعال میکنند.
آبگرمکنهای خورشیدی نجات بخش جنگلهای سرخ آباد
مدیر کل حفاظت از منابع طبیعی و آبخیز داری استان زنجان میگوید :پس از آنکه تیم مطالعاتی در منطقه سرخ آباد استفاده از آبگرمکنهای خورشیدی را بهترین راه برای حفظ جنگلها معرفی کردند چانه زنیها جهت تامین اعتبار آغاز و تصمیم قطعی برای اجرای طرح گرفته شد.
اسکندری می افزاید: در راستای اجرای این طرح نصب و تعبیه88 دستگاه آبگرمکن خورشیدی بر بام همه منازل روستایی
در دستور کارگرفت.و چازنه زنیها برای تامین اعتبار و اجرای طرح آغاز شد.
وی اعلام کرد برای اجرای طرح حدود 1میلیارد و 200میلیون ریال از طرف منابع طبیعی هزینه شد اما از اهالی روستای سرخ اباد وجهی اخذ نشد.
به گفته اسکندری: پس از اجرای این طرح سرخ آبادیها نیز متعهد شدند که از منابع جنگلی پیرامون خود حفاظت نمایند
انتهای پیام/ز