به گزارش خبرنگار
گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ الکترونیکی شدن نسخه های پزشکی بدین گونه است که تمامی تجهیزات کاغذی حذف و پزشک از طریق یک شبکه داخلی، با داروخانهها و مراکز پاراکلینیک مرتبط می شود یعنی پزشک به طور مستقیم، نسخه را به صورت الکترونیکی برای داروخانه میفرستد و همه این اطلاعات رد و بدل شده بین پزشک و داروخانه ثبت میشود.
با وجود اینکه از سال های پیش تاکنون صحبت هایی از الکترونیکی شدن نسخه ها و مزایای اعمال آن مطرح می شود ولی همواره اجرای این طرح با اما و اگرهایی روبه رو است.
کاهش میزان تجویزهای غیرضروری دارو در نسخههای پزشکی، نظارت بیشتر بر نسخههای تجویزی، کنترل برمصرف منطقی دارو ،جلوگیری از تخلف پزشکان در تجویز داروهای غیر ضروری و تذکر و اعمال اقدامات قانونی بدلیل ثبت مدارک و مستندات تجویزها مزایایی هستند که از زبان مسئولان در خصوص اعمال این طرح گفته شده است.
از تمامی این حرف ها که بگذریم قول جدی وزارت بهداشت به اجرای این طرح در سال 93 بوده است که اکنون در ماهای پایانی سال 94 هستیم اما از اجرای آن خبری نیست.
بر همین اساس حمید خیری عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان کشور در یک سایت خبری در خصوص اجرایی نشدن نسخه های الکترونیکی می گوید: اجرای این طرح نیاز به هماهنگی دارد که یکی از این هماهنگی ها ایجاد آمادگی ساختارهای پزشکی در مطب ها و ... که عملا هیچ گونه هماهنگی خاصی صورت نگرفته است.
وی اعلام کرد: آمادگی اجرای این طرح از سوی داروخانه ها به صورت کامل وجود دارد اما هماهنگی ها باید در همه دستگاه ها انجام شود.
حال که آمادگی اجرای این طرح از سوی داروخانه ها اعلام شد پس مشکلات دستگاه های دیگر در عدم تحقق آن چیست؟
و اما سید تقی نوربخش مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در یک سایت خبری دیگر از وجود مشکلات جدی در کشور برای روند اجرای این طرح می گوید: مشکل جدی در کشور ما این است که زیرساخت های فناوری اطلاعات اجازه ارائه خدمات درمانی به بیماران بدون قطع اینترنت را نمی دهد چرا که در حوزه درمان حتی 5 دقیقه قطعی اینترنت قابل پذیرش نیست .
وی اظهار داشت: نسخه الکترونیکی ویژه بیماران خاص در استان یزد به صورت پایلوت آغاز شده است؛ اما تا رفع مشکلات اصلی این سیستم از دفترچه های بیمه درمانی نیز برای این افراد استفاده می شود اگرچه اجرای نسخه الکترونیکی در دو نوبت در سال های گذشته انجام شد؛ اما موفقیت آمیز نبوده و حتی برای اجرای این طرح در کشور هزینه هایی نیز شده است.
این درحالی است که حمید خیری عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران نیز از عدم وجود زیر ساخت های فناوری اطلاعات و شبکه ملی برای برقراری ارتباط میان ارائه دهندگان خدمات پزشکی در کشور خبرداد و گفت: تا وقتی که این تجهیزات و زیرساخت های لازم درست نشود الکترونیکی شدن نسخه های پزشکی در سطحی ملی امکان پذیر نخواهد بود.
واضح است که اجرای الکترونیکی نسخه های پزشکی نیازمند به همکاری تمامی دستگاه های ذی ربط خواهد بود اما چرا ارگان های مربوطه از همکاری سر باز می زنند؟
با توجه به اینکه مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی ، عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران و برخی از مسئولان تاخیر در اجرای این طرح را نبود زیرساخت ها و تجهیزات مناسب دانستند اما کاظم آیت الهی رئیس سازمان نظام صنفی کشور عقیده دیگری در این زمینه دارد.
وی می گوید: زیرساختهای فعلی در کشور توان اجرا و پاسخگویی به خدمات درمانی الکترونیکی با کیفیت قابل قبول را دارد، ولی مشکل اصلی تصدیگری دولت و سازمانهای وابسته برای اجرای این طرح است چرا که ضعف در برنامهریزی و بیتوجهی به بخش خصوصی باعث شده تا اجرای این پروژه همچنان در تردید و ابهام باقی بماند.
با نظرات و عقاید های متفاوتی که در عدم اجرای این طرح وجود دارد حدس زدن عدم هماهنگی میان سازمان های مربوطه در تحقق این برنامه ،کار سختی نیست.
با وجود اینکه مسئولان سازمان تامین اجتماعی اجرای الکترونیکی دفترچههای درمانی را از اولویتهای اصلی خود می دانند اما به نظر می رسد که این سخنان فقط جهت وقت خریدن برای عدم اعمال آن باشد.
همه ما می دانیم که اگر در انجام کاری اصرار داشته باشیم قطعا به نتیجه مطلوب خواهیم رسید اما آیا سازمان های ذی ربط در اجرای طرح نسخه ها و خدمات درمانی الکترونیک به راستی خواستار اجرای آن هستند و یا اینکه مردم باید همچنان چشم انتظار اجرای آن باشند؟
انتهای پیام/