عدم پوشش بیمه ای خدمات روانشناسی و مشاوره ای برای بیماری ها و اختلالات روانی،یکی از کاستی های جدی بیمه ای کشور محسوب می شود.

بیمه‌ها از بیمه بیماران روانی طفره می روند!/بندپی:از هر 10 بزرگسال،4 نفر دچار اختلالات روانی هستند
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،چندی پیش انوشیروان محسنی بندپی در دومین اجلاس علمی و کاربردی مدیران ارشد سازمان بهزیستی کشور،پرده از واقعیتی بسیار نگران کننده برداشت که لزوم توجه هر چه بیشتر به آن،ضرورتی اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

وی با بیان اینکه میزان آسیب های اجتماعی در کشور عمیق تر شده عنوان کرد:از هر 10 نفر بزرگسال،3/4 تَن در جامعه دچار بیماری ها و اختلالات روانی هستند که به درمان تخصصی نیازمندند.

نگران کننده بودن آمار مذکور از یکسو و عدم پوشش بیمه ای چنین بیماری هایی از سوی دیگر،شرایط و بستری را فراهم ساخته که استمرار آن می تواند تبعات و عوارض سنگین تری را در پی داشته باشد.

روانشناسان و روانپزشکان معتقدند تاخیر در درمان بیماری های پیچیده روانی موسوم به (سایکوز)علاوه بر دشوار ساختن روند درمانی،می تواند با تبعات جدی و غیر قابل پیش بینی همراه شود.

به عبارت دیگر این تاخیر ممکن است باعث بروز قتل،خودکشی و رفتارهای پرخطر دیگری شود که در صورت تعجیل،تسریع و پیگیری روند درمانی،می تواند از وقوع چنین ناهنجاری هایی جلوگیری کند.

اما آنچه که نقش بسزایی را در این تاخیر درمانی ایفا می کند موضوع هزینه های درمانی است که گاهی بسیار سنگین و سرسام آور خواهد بود و متاسفانه بیمه ها نیز تعهدی نسبت به پوشش و تامین هزینه های مشاوره های درمانی مرتبط با چنین اختلالاتی را عهده دار نیستند و بطور طبیعی در چنین شرایطی خانواده یا فرد دچار شده به این بیماری ها از پیگیری درمان و بهبود نارسایی روحی و روانی خویش صرف نظر می کند.

**بیش از 23/5 درصد افراد زیر 15 سال دچار اختلالات روانی هستند


حبیب ا...مسعودی فرید،معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور،چندی پیش در گفتگو با رسانه ها،به آمار و ارقامی اشاره کرد که بادقت نظر در آن می توان به ضرورت اتخاذ تصمیماتی فوریت دار و البته کارآمد در این عرصه پی برد.

طبق اظهارت وی،بر اساس مطالعه ای که در سال 1390 انجام شده 23/6 درصد از افراد بالاتر از 15 سال با اختلال روان شناختی مواجه هستند که به مداخله(درمان)نیاز دارند،مضافا بر اینکه 50 درصد اختلالات روانی زیر 14 سال و 75 درصد اختلالات نیز از زیر سن 24 سال آغاز می شود و به این آمار نیز باید اضافه کرد،نرخ 15تا 18 درصدی اضطراب در کودکان مهدهای کودک را که البته با شدت و ضعف هایی همراه است.

صدیقه نوبهار،روانشناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در خصوص روند درمانی بیماران مبتلا به اختلالات روانی،عنوان کرد:نکته حائز اهمیت در تشخیص بیماری است و درکنار آن باید به این امر توجهی جدی شود که هر آنچه فرآیند رسیدگی و تشخیص زودتر طی شود،به همان میزان ضریب موفقیت و سهولت درمان نیز افزایش پیدا می کند.

وی افزود:به عبارت دیگر تاخیر در رسیدگی به روند درمانی چنین افرادی می تواند بسیار مخرب و هزینه ساز شود و از همین جهت است که همواره تاکید می شود غربالگری و معاینه های روانی باید از سنین کودکی و دوران مهد کودک یا دبستان آغاز شود.

** مکاتبات بی نتیجه 5 ساله با دولت

عباسعلی الهیاری،رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نیز چندی پیش با اشاره به عدم پوشش بیمه ای بیماری های روانی از مکاتبات و رایزنی 5 ساله دولت خبر داد که ظاهرا بی نتیجه بوده و تاکنون ثمره ملموس و در خور توجهی را در پی نداشته است.

وی همچنین عنوان می کند که تنها 3 درصد از کل بودجه سلامت،به حوزه و سلامت روان اختصاص پیدا می کند.

با توجه به آمار و ارقام برآورد شده از کثرت و فزونی بیماران روحی و روانی در کشور،می طلبد تجدید نظری جدی در نحوه تخصیص اعتبارات به این حوزه لحاظ شود.

**بی توجهی به سلامت روان،سلامت جسم را نیز تحت الشعاع قرار می دهد


به عقیده کارشناسان مربوطه،سلامت شهروندان  در چهار مولفه سلامت روان،سلامت اجتماعی،سلامت معنوی وسلامت جسمانی قابل بررسی است و نکته حائز اهمیت در این امر خلاصه می شود که تنها 15 درصد از سلامت انسان به سلامت جسم معطوف است و به واقع 85 درصد باقیمانده مشمول سلامت روانی،اجتماعی و معنوی افراد می شود.

برخی از متخصصان و صاحب نظران در این عرصه معتقدند بی توجهی به سلامت روانی و اجتماعی باعث شده تا سلامت جسمی افراد نیز تحت تاثیر قرار گیرد زیرا تبعات و عوارض ناخوشایند اختلالات روانی، سلامت جسمی فرد را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

**تعرفه های روان شناسی

همانطور که عنوان شد،یکی از دلایل اصلی عدم مراجعه افراد مبتلا به اختلالات روانی به مشاوره های روانشناسی و روانپزشکی،هزینه های سنگین چنین مراکزی است که آنها را از پیگیری امر درمان باز می دارد.

اما براستی این هزینه ها به چه میزان برآورد می شود که عده ای از چنین بیمارانی،از مراجعه به پزشک مربوطه خودداری می کنند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره،درباره تعرفه سازمان روانشناسی و هزینه های سنگین چنین مراکزی عنوان می کند:تعرفه ها بر اساس مدرک تحصیلی،تجربه،سکونت در پایتخت یا شهرستان ها،رتبه و درجه علمی و جایگاه دانشگاهی(عضو هیات علمی بودن یا نبودن) ، برای هر 45 دقیقه از 17 تا 60 هزار تومان متغیر است و وی معتقد است که تمامی مشکل به افرادی باز می گردد که بدون مجوز و با جعل مدرک،مردم را سرکیسه می کنند.

 اما با حضوری میدانی در مراکز روان درمانی روانشناسی و روانپزشکی،به روشنی در می یابیم که برخی از متخصصان و پزشکان این عرصه نیز متاسفانه اعتقادی به تعرفه های منعقد شده ندارند و بصورت میلی،برای خود قیمت تعیین کرده اند(که البته منظور نظر تمامی فعالان این عرصه نیست و بسیارند پزشکان و متخصصانی که اخلاق و رسالت کاری خویش را در اولویت قرار می دهند اما چنین رویه و رویکردی در تمامی متخصصان و پزشکان این حوزه مشاهده نمی شود)

**ضرورت حمایت دولت از بیماران روانی

بطور یقین نقش دولت در بهبود وضعیت موجود بسیار برجسته،نافذ و تعیین کننده است.

آمار و ارقام اشاره شده در این گزارش به خوبی ضرورت پرداختن هرچه بیشتر به این عرصه خطیر و لزوم ساماندهی حوزه مذکور را به تصویر می کشد.

اگر چه انقباض بودجه ای و محدودیت های اعتباراتی کشور و دولت قابل درک است اما می طلبد با توجه به اهمیت موضوع،بازبینی های لازم در این خصوص لحاظ شود،زیرا تبعات و مخاطرات عدم پوشش بیمه ای خدمات روانشناسی و مشاوره ای به مبتلایان به اختلالات روانی به شخص و خانواده فرد خلاصه نمی شود بلکه دایره تهدید فراتر از حوزه خانوادگی است و می تواند با عوارض ناخوشایند و نگران کننده ای در شعاع و بُرد وسیع تری از جامعه همراه شود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار