دستاوردهای انقلاب اسلامی در آبادان و خرمشهر رشد اقتصادی اجتماعی قابل توجهی را در منطقه در پی داشته است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان،از آبادان؛پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی توطئه های دشمنان مجال عمران و ابادانی در شهرهای آبادان و خرمشهر را نداد و اغازجنگ تحمیلی خسارات فراوانی به این دو شهرستان وارد کرد .اما پس از پایان جنگ بازسازی شهرهای ابادان و خرمشهر آغازشد.

پالایشگاه آبادان

یکی از نخستین مراکز صنعتی که در بازسازی مورد توجه مسولان قرار گرفت پالایشگاه آبادان بود. عملیات بازسازی فاز اول این پالایشگاه با ظرفیت صدوسی هزار بشكه در روز اغاز و در فروردین ماه سال شصت و هشت واحد تقطیر هشتادوپنج وارد مدار تولید شد . با وجود آنکه ساخت نصب و عیب یابی دستگاههای پالایشگاه در زمان رژیم پهلوی به عهده متخصصان خارجی بود اما بازسازی و راه اندازی مجدد آنها به همت مهندسان و متخصصان توانمند کشورمان انجام شد.

هم اكنون پالایشگاه آبادان کاملا بازسازی و با ظرفیت بیش از چهارصدوسی هزار بشكه در روز فرآورده های گاز مایع،بنزین،نفت سفید،نفت،گاز،سوخت جت ،نفت كوره،گوگرد،انواع حلالهای نفتی و مواد اولیه كارخانه های روغن سازی و قیررا تولید می كند.

همچنین اجرای طرح‌توسعه پالایشگاه آبادان در سه مرحله‌آغاز شده که مرحله نخست آن شامل نوسازی بهسازی و افزایش ظرفیت واحد تقطیر در خلاء با ظرفیت صدوهشتاد هزار بشكه در روز/ و كاهش گرانروی با ظرفیت روزانه بیست و پنج هزار بشكه‌، احداث واحد ‌نمك‌زدایی از نفت‌خام با سیستم جدید است .نكته مهم و بارز این که اجرای بزرگ‌ترین واحد تقطیر در خلاء كشور بدون کمک مالی و فکری بیگانگان و تنها بدست مهندسان ومتخصصان داخلی انجام شد.

ابداع فرآیند تبدیل نفت کوره یا مازوت به بنزین و گازوییل نیز یکی از افتخاراتی است که سال گذشته در پالایشگاه آبادان برای کشورمان رقم خورده است .هم اکنون به طور میانگین روزانه پانزده میلیون لیتر بنزین- نوزده میلیون لیتر نفت گاز (گازوییل) و سه میلیون لیتر نفت سفید در این پالایشگاه تولید می شود .

پالایشگاه ابادان همچنین در طرح توسعه خود طرحهای بزرگی را در دست اقدام دارد که اهم انها عبارتند از: الف : بالا بردن ظرفیت واحد تقطیر شماره هشتادوپنج از صدوسی به صدوهشتاد هزار بشکه در روز . ب: ساخت واحد در خلاء دویست با ظرفیت هفتاد هزار بشکه در روز.

*پتروشیمی آبادان

پتروشیمی ابادان نیز از دیگر صنایع مهم منطقه و کشور محسوب میشود .بازسازی پتروشیمی ابادان نیز در چندین مرحله متوالی از سال شصت و هفت به بعد انجام شد.که در پی آن تمامی واحدهای خط تولید P.V.C و D.D.B در مدار تولید قرار گرفت .

این واحد صنعتی با تولید بیش از صدوپنجاه هزار تن انواع فراورده های پتروشیمی از جمله پی وی سی و پلی اتیلن و نیز بسیاری محصولات شیمیای دیگر، نقش مهمی در تامین نیازهای داخلی کشور ایفا میکند.

*بندر خرمشهر

بندر خرمشهر هم که در دوران دفاع مقدس به کلی ویران شده بود که به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی نخستین بار پس از پایان جنگ با ساخت چهار پست اسکله شناورهای باری به ظرفیت هشتادوپنج تن کالا آغاز به کار کرد. 

در حال حاضر این بندر دارای نه پست اسکله با ظرفیت پذیرش کشتی هایی با آبخور ۶ متر است. جابجایی سالانه به طور متوسط بیش از نودونه هزار تیو کانتینر  بندر خرمشهر را از سال هشتاد و دو به عنوان دومین بندر کانیتنری کشور ارتقا‌ء داده است.

همچنین بزرگترین پایانه مسافری دریایی کشور نیز در بندرخرمشهر ساخته و راه اندازی شد که قابلیت جابجایی هزار و دویست مسافر را در روز دارد.

*نیروگاه گازی آبادان و خرمشهر

نیروگاه گازی آبادان نیز یکی دیگر از طرحهای مهم و افتخارات جمهوری اسلامی است که در آبادان ساخته شد این نیروگاه شانزده و نیم درصد برق مصرفی‌استان خوزستان و دو و نیم درصد برق کشور را تامین و افت ولتاژ آنان را رفع می‌کند. 

بهره برداری از نیروگاه چهارم خرداد سال هشتادوسه آغاز شد . ظرفیت اسمی آن حدود چهار صدو نود و چهار مگاوات و تولید روزانه ۵۰۰مگاوات برق است. ساخت این نیروگاه رشد توان فنی، تخصصی و مدیریتی كارشناسان ایرانی و متخصصان كشور مان را به خوبی نمایان ساخت.

احداث نیروگاه هزاوروچهارصدو پنجاه و دو مگاواتی سیکل ترکیبی خرمشهر هم از سال هشتادوپنج اغاز شد. این نیروگاه در کیلومتر هشت جاده خرمشهر  اهواز (جاده امام جعفر صادق) واقع در منطقه آزاد اروند قراردارد . نیروگاه خرمشهر مشتمل برشش واحد گازی و سه واحد بخار جمعاً سه بلوك سیكل تركیبی است كه در سه فاز اجرایی برنامه ریزی، طراحی و در حال اجرا می باشدكه در سال گذشته واحد سوم گازی آن به بهره برداری رسید.

*صنایع دریایی

صنایع دریایی شهید موسوی خرمشهرنیز از صنایع دریایی فعال و توانمند منطقه است که توسط وزارت دفاع در سال هشتادوسه ساخته شد .کشتی های سنگِین بیست و دو هزار تنی ، سکوهای حفاری ، سازه های فراساحلی و ساحلی ، انواع لندینگ کرافت ، دوبه وشناورهای صیادی و باری کشور در این مجتمع ساخته می شود و تولیدات آن قابل رقابت با شناورهای دریایی کشور های پیشرفته است .

همچنین شرکت کشتی سازی اروندان خرمشهر دیگر کارخانه کشتی سازی منطقه است .

ایران جزو هفت کشور برتر جهان و تنها سازنده شناور کاتاماران در خاورمیانه است که پس از چند کشوراروپایی و استرالیا در رتبه هفتم جهان قرار دارد. شناورهای کاتاماران ایران در شرکت کشتی سازی اروندان خرمشهر ساخته می شود.

کشتی باربری لندینکرافت،شناور کروبوت و نیز شناورهای تشریفاتی از دیگرساخته های شرکت کشتی سازی اروندان است که ازسال شصت و نه تاکنون بیش از صدوبیست فروند از آنها ساخته شده است .

*سکوهای دریایی نفت و گاز

دیگر سرمایه گذاری دولتمردان در منطقه با ایجاد یارد سکو سازیٍ شرکت تاسیسات دریایی ایران در خرمشهر در سال هشتادبه عنوان یکی از بزرگترین سرمایه گذاری های بعد ازانقلاب در خرمشهر است .

این شرکت بزرگ با داشتن سه کارگاه بزرگ تولیدی موسوم به یارد سکوهای دریایی استخراج و پالایش اولیه نفت و گازرا تولید می کند که این امر خرمشهر را تبدیل به قطب بزرگ ساخت سکو های نفتی و گازی دریایی در کشور کرده است .

همه مراحل طراحی و ساخت این سکوهای میادین نفتی را مهندسان و متخصصان خرمشهری به عهده دارند. تاکنون ساخت سکو های فراساحل در خرمشهر برای کشورمان پنجاه و پنج درصد صرفه جویی ارزی به همراه داشته است .

سایت رسمی این شرکت اعلام کرده است که شرکت تاسیسات دریایی ایران در حال حاضر بیش از هفت میلیارد دلار پروژه‌ داشته و با افزایش گردش مالی خود به بیش از دو و نیم میلیارد دلار، در صدد حفظ و ارتقاء هرچه بیشتر وضعیت مالی خود می‌باشد..

*شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر

تاسیس شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر در سالهای هفتاد و هفتاد و دو دومین قطب اشتغال بعد از پالایشگاه آبادان

دارای صدوبیست واحد فعال با اشتغالزایی بیش از چهار هزار نفر یک سرمایه‌گذاری ملی به منظور رونق اقتصادی اشتغالزایی و جبران عقب ماندگیهای جنگ تحمیلی در آبادان و خرمشهر است .

 شهرک صنعتی خرمشهر بزرگترین و فعالترین شهرک صنعتی استان خوزستان است .

*طرح تولید نیشکر

یکی دیگر از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی در منطقه ایجاد بزرگترین طرح تولید نیشکر و صنایع جانبی در منطقه است که این صنعت بزرگترین طرح توسعه نیشکر در کشور با پتانسیل بالای تولید است که در عرصه های جهانی رقابت می کند.

یکی ازکارخانه های کشت و صنعت نیشکر با نام میرزا کوچک خان درمحدوده شهرستان خرمشهر است .جلگه اى بودن و مستعد بودن خاک برای کشت نیشكردراستان خوزستان باعث شد چهل و چهار هزار و پانصد هکتار زمین با تولید سالانه هفتصد هزار تن شکر خام و اشتغالزایی پانزده هزار نفر زیر کشت این محصول رود .

علاوه بر نیشکر،شکر وصنایع جانبی آن مانند خوراک دام، کاغذ ، M.D.F / الکل ،خمیرمایه ، باگاس و ملاس نیز در این مجتمع تولید می شود .

*ساخت خط آهن خرمشهر- بصره

عملیات اجرایی ساخت راه آهن خرمشهر - بصره در دی ماه سال هشتاد و پنج آغاز شد.

راه‌آهن خرمشهر - شلمچه –بصره پنجاه و یک کیلومترطول دارد كه شانزده كیلومتر آن در خاك جمهوری اسلامی ایران و سی و پنج کیلومتر آن در خاك عراق می‌باشد. هزینه اجرای این عملیات از خرمشهر تا شلمچه صد و بیست میلیارد ریال و از شلمچه تا بصره پنجاه میلیون دلار پیش بینی شده است.

با اجرای این طرح ایران از طریق راه آهن خرمشهر - شلمچه به بصره سپس به شمال عراق،سوریه و نهایتا به دریای مدیترانه متصل می‌شود.

تسهیل اعزام زائر به عتبات عالیات، ترانزیت کالا و افزایش صادرات از مزیتهای دیگر این خط ریلی است.

*منطقه آزاد اروند

ایجاد منطقه آزاد اروند یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب اسلامی است. منطقه آزاد اروند در چهارم مردادماه سال هشتاد و سه فعالیت خود را به طور رسمی آغاز كرد.

این منطقه در ابتدا بخش‌هایی از شهرستان آبادان و خرمشهر كه دارای زیرساخت‌‌های صنعتی،تجاری و توریستی است را در خود جای داده بود که در سفر اخیر رییس جمهور کشورمان به خوزستان شهرهای آبادان و خرمشهر نیز جزء منطقه آزاد اروند اعلام شدند .

با اضافه شدن شهرهای آبادان و خرمشهر به منطقه آزاد اروند وسعت این منطقه از هفده هزار و دویست هكتار به دو برابر افزایش پیدا کرد که کل شهرهای آبادان وخرمشهر  پالایشگاه آبادان و شهرکهای صنعتی دو شهر را دربرمی گیرد. همچنین كل اراضی شلمچه از نقطه مرزی تابندر خرمشهر نیز در محدوده منطقه آزاد اروند قرار دارد.

*دانشگاهها

دانشگاههای منطقه نیز پس از انقلاب در ابادان و خرمشهر چندین برابر افزایش یافته است .

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر از بین موسسات و مراکز آموزش عالی کشور به جهت تخصصی بودن گرایشهای تحصیلی آن در رشته های علوم و فنون دریایی و دریانوردی و پژوهشهای مربوط و همسو با ضوابط و استانداردهای ملی و بین المللی دارای جایگاه ویژه ای در خاورمیانه است .

علاوه بر این دانشگاه نفت ، دانشگاههای آزاد اسلامی و پیام نور آبادان و خرمشهر ، دانشکده پرستاری ، و یک واحد بین المللی با نام خلیج فارس نیز از مراکز آموزش عالی هستند که پس از پایان جنگ تحمیلی  در منطقه راه اندازی شده اند .

وجود این دانشگاهها شهرستانهای آبادان و خرمشهر را به مراکز مهم آموزش عالی در کشور بدل کرده اند به طوریکه بیش از بیست هزار نفر از منطقه و سراسر کشور در این مراکز علمی تحصیل می کنند .

انتهای پیام/پ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.