به گزارش
حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کتاب «حال اهل درد» که مروری بر خاطرات و اشعار حمید سبزواری شاعر انقلابی کشورمان دارد٬ به همت مصطفی فیض توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ رسیده است.
در مقدمه این کتاب که در شمارگان 2000 جلدی منتشر شده است٬ آمده است: تاريخ ادبيات شيعه؛ سرشار است از نوآوران و آفرينشگراني جان بر كف و بار بر دوش كه هر يك به سهم خود همچون بهاري زايشگر، فصلي درخشان و سبز از شعر و شعار و شعور انقلابي را جان بخشيدهاند و بر درخت كهنسال شعر فارسي، شكوفههاي تازهاي روياندهاند.
از ابتداي شروع مبارزات حضرت امام خميني و از همان آغازين روزهاي نهضت، كم نبودهاند شعرايي كه به تعهد خويش عمل كردند و انديشه و پيام امام خميني و انقلاب را بر بال تيز پرواز مرغِ شعر و سخن بسته و آن را به دوردستها پرواز دادند، چرا كه:
خط هر انديشه كه پيوسته شد بر پرِ مرغان سخن بسته شد
در اهميت شعر دوران انقلاب، استناد به گفتار رهبر معظّم انقلاب، استدلالي قوي و كافي است كه فرمودهاند:
«شعر دوران انقلاب بايد بخش برجستهاي از اصيلترين و صادقانهترين شعر همهي دوران تاريخ ايران به شمار آيد. شعر فارسي هر چند در عمر هزار و دويست سالهي خود در مقاطع گوناگون به والايي و تعالي شايستهاي نائل شده و نقطههاي درخشاني ـ كه در ادبيات جهان ميدرخشندـ پديد آورده، ليكن هرگز به طور كامل از آميختگي به انگيزههاي غيرصميمي و پيرايههاي ناشايسته براي شعر و هنر، كاملاً مبرا نبوده است و همين است كه شعر فارسي را با وجود شاعران و شعرهايي كه جز به صفا و حقيقت ناظر نبودهاند ـ و البته تعداد چنين شاعران و شعرهايي نسبت به حجم شعر فارسي چندان زياد نيست ـ از صورت مجموعهاي پاكيزه و بيغل و غش خارج ساخته و در آن، فصول ناخوشايند و حتي تأسف انگيزي پديد آورده است.
شعر دوران انقلاب در ميان همهي مقاطع تاريخ طولاني، اين ويژگي را دارد كه تقريباً يك دست و كامل در جهت آرمانها و هدفهاي والا و سخنگوي احساسات و افكار و جهتگيريهاي ملتي است كه شاعر از دل آن برخاسته و بدان وابسته است.
شعر دوران انقلاب، شعر زر و زور نيست. شعر احساسات سطحي و فردي و متوجه به آرزوها و اميال حقير بشري نيست؛ زبان يك ملت و شرح حال يك امت است. انعكاسي از روح بزرگ جامعهاي است كه يك پارچه در جهت هدفها و آرمانهاي الهي و انساني گام برداشته و فداكاري كرده است. شعر هدفدار و سازندهي مردمي است. شعر دربارها و ميخانهها و عشرتكدهها نيست. شعر صحنهي عظيم جهاد و سياست و انقلاب و جهاننگري است، شعر خدايي است.»
«حال اهل درد» زندگينامه و خاطرات حمید سبزواری، يكي از چهرههاي برجستهي فرهنگي و چهرهي ماندگار عرصهي ادبيات اين مرز و بوم است؛ يادگار عمر شاعري است اهل درد كه متاع جان خويش را به لفظ اندك و معني بسيار در قالب الفاظي جاندار ميريخته و همپاي ملت خويش با گامهاي استوارِ شعر، راه ميپيموده است.
این کتاب در چهار فصل «خانواده و محيط اجتماعي»٬ «نخستین تکاپوها و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی»، «آشنایی با نهضت حضرت امام و فعالیت در تهران»، و «فعالیتهای سیاسی و فرهنگی پس از پیروزی انقلاب اسلامی » گردآوری شده است.
در فصل اول یان کتاب به فراماسونرها در سبزوار٬ بهائیت در سبزوار٬ ماجرای کشف حجاب و شیخ بهلول پرداخته شده است.
در فصل دوم کتاب حمید سبزواری به ورود متفقین، رواج امراض و نامنی، ارتباط با حزب توده و سرخوردگی از فعالیت سیاسی، ملی شدن صنعت نفت، آشنایی با علی شریعتی و در سوگ شریعتی پرداخته است.
جریان کشف مجسمه شاپور، پیش زمینه ی آشنایی با امام خمینی، پیشبینی انقلاب اسلامی، خفقان رژیم و شعر در فراق امام، پیمانشکنی دوستان و از بین رفتن آثار و خاطرهای از آشنایی با آیت الله طالقانی مطالب سومین فصل این کتاب را شامل میشود.
فصل آخر این کتاب به فعاليتهاي سياسي و فرهنگي پس از پيروزي انقلاب اسلامي٬ سرود «خمینی ای امام»، آشنایی با شهید مطهری، آشنایی و ارتباط با مقام معظم رهبری، پرداخته است.
انتهای پیام/